S
teunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

franÁais

Feiten en cijfers

Op welke plaats staat BelgiŽ in de lijst van rijkste landen van de wereld?

In 2009 staat ons land op de zeventiende plaats van de UNDP (United Nations Development Programme) Human Development Index.

Toelichting:

Jaarlijks stelt het United Nations Development Programme (UNDP) een index op wat betreft de levensstandaard in 182 landen. De VN-organisatie houdt daarvoor rekening met onder meer de levensverwachting, de scholingsgraad en de levensstandaard. Volgens de index 2009 staat BelgiŽ op de zeventiende plaats vůůr ItaliŽ (18), Nieuw-Zeeland (20), Verenigd Koninkrijk (21) en Duitsland (22).

Noorwegen, AustraliŽ en IJsland voeren de lijst aan. Hekkensluiters zijn Sierra Leone, Afghanistan en op de allerlaatste plaats Niger. Sterke stijgers in de lijst zijn Frankrijk, Colombia, Venezuela, Peru en China, voornamelijk dankzij verbeteringen in levensverwachting en inkomen. Forse dalers zijn dan weer Luxemburg, Malta, Ecuador, Libanon en Jamaica.

BelgiŽ staat anno 2009 op de 17 de plaats. Daarmee doet ons land het evengoed als vorig jaar, maar UNDP neemt toch een "verontrustende trend" waar. Tussen 2000 en 2007 kende BelgiŽ de op ťťn na zwakste stijging in menselijke ontwikkeling van alle OESO-landen, net iets beter dan de VS. In 1980 stond ons land nog op de 12 de plaats. BelgiŽ blijft er op achteruit gaan, weliswaar langzaamaan.

(bronnen: UNDP, Human Development Report 2009 en DGOS Actualiteit 19 oktober 2009).
 Laatste aanpassing: 08/02/10