Dak- of thuisloos zijn betekent niet alleen dat je geen eigen woning hebt, maar brengt ook een reeks cumulatieve situaties van uitsluiting met zich mee. Dak- en thuisloosheid in België is een probleem dat door verschillende factoren steeds ernstiger wordt en dat verschillende profielen en situaties betreft. Om doeltreffend te kunnen optreden, is het van cruciaal belang om de dynamiek en de oorzaken ervan te begrijpen.
Deze rubriek biedt een overzicht van de beschikbare gegevens over deze problematiek, op basis van tellingen die in de verschillende gewesten zijn uitgevoerd en van andere methoden van dataverzameling. Ook wordt een overzicht gegeven van de regelgeving met betrekking tot het beleid ter bestrijding van dakloosheid op de verschillende bevoegdheidsniveaus. Ten slotte bevat het een lijst van lopende en voltooide onderzoeksprojecten die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd op het gebied van dak- en thuisloosheid.
Mandaat van het Steunpunt
Een van de mandaten van het Steunpunt tot bestrijding van armoedeis deze als algemeen verzamelpunt voor gegevens over dak– en thuisloosheid.
Er bestaat geen eenduidige definitie van dak– en thuisloosheid, maar deEuropean Federation of National OrganisationsWorkingwiththeHomeless (FEANTSA) heeft de typologieën ETHOS en ETHOS Light opgesteld, die een conceptuele definitie van uitsluiting op het gebied van huisvesting aanbrengen, zonder rekening te houden met de sociale status. In deze sectie vindt u meer informatie over de verschillende manieren om dak– en thuisloosheid te definiëren en over deze typologieën.
Deze sectie heeft tot doel de pistes te exploreren om dak– en thuisloosheid te meten en de evolutie ervan op te volgen. MEHOBEL, een onderzoeksproject dat tot doel had een Belgische strategie voor monitoring van dakloosheid te ontwikkelen, diende als basis voor de structuur van deze sectie. Er wordt een strategie voorgesteld, gebaseerd op 5 assen om dak– en thuisloosheid te meten en de evolutie ervan te volgen.
Sinds enkele jaren worden in België tellingen georganiseerd door onderzoeksteams in de verschillende gewesten van het land. Deze sectie bevat de (twee)jaarlijkse rapporten die werden opgemaakt, evenals een kaart van dak– en thuisloosheid.