Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Gedenksteen 17 oktober
Op 22 december 1992 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, 17 oktober uit tot Internationale dag voor de uitroeiing van armoede (VN resolutie). Staten en verenigingen werden hiermee opgeroepen armoede op de agenda te zetten en praktische stappen te ondernemen om armoede daadwerkelijk te bestrijden. Deze datum verwijst naar de samenkomst op het Mensenrechtenplein te Parijs op 17 oktober 1987, toen daar de Gedenksteen werd onthuld ter ere van alle slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld. Wereldwijd komen op deze dag mensen samen om eraan te herinneren dat armoede een schending van de mensenrechten is.

Meer weten over 17 oktober:

bulletUnited Nations International Day for the Eradication of Poverty 2023 (Verenigde Naties)

Om een beeld te krijgen van de verschillende activiteiten in de wereld:

bulletWerelddag van verzet tegen extreme armoede (Internationale Beweging ATD Vierde Wereld)

 


Bijdrage van het Steunpunt aan de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede

17 oktober is een belangrijke dag om aandacht op te roepen voor de vele mensen die dag in dag uit strijden tegen armoede. Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting wil hieraan deelnemen door goede informatie te verstrekken over de vele activiteiten die op deze dag georganiseerd worden, niet enkel door verenigingen waar armen het woord nemen, maar ook door lokale overheden, sociale partners, vzw’s,… Hiertoe heeft het Steunpunt een agenda opgesteld waar u per locatie kan zien hoe u deze dag mee kan beleven. Ook zonder u te verplaatsen, kan u de boodschap van deze dag mee uitdragen door bijvoorbeeld een wit geknoopt laken uit te hangen als teken van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting.

Zoals steeds stellen we het enorm op prijs indien u ons op de hoogte brengt van uw activiteiten: mail ons.

 


2023: Activiteiten waaraan u kan deelnemen zonder verplaatsing:

bulletOp de portaalsite door het Réseau wallon de lutte contre la pauvreté (RWLP), vindt u de gezamenlijke communicatie van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), RWLP, het Collectief “Rendre visible l’invisible” (Brussel) en het Netwerk tegen Armoede (NTA), die de campagne tegen armoede in heel Brussel, Wallonië en Vlaanderen in het kader van de Werelddag van verzet tegen armoede op 17 oktober aankondigt.

bulletVolg de campagne van het Netwerk tegen Armoede: “Effen mee de weg naar inclusief werk!”.

bulletBedenk zelf een actie of laat je inspireren door ideeën aangereikt door 17 oktober limburgOefen het Vierdewereldlied in.

bulletConsultez le programme des activités organisées en Wallonie sur le site du Réseau wallon de lutte contre la pauvreté (RWLP).

bulletBeluister de single ‘Weg en weer’ gelanceerd door Welzijnszorg.

bulletFaites déposer un (ou plusieurs)  ‘personnage transparent’, qui symbolise toutes les personnes contraintes de vivre dans cette situation de ‘transparence’, d’extrême misère et participez à la campagne du Mouvement Luttes Solidarités Travail (LST).

bulletGa naar de interactieve website van ATD Vierde Wereld  ‘Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger‘, een site over vooroordelen rond mensen in armoede, met getuigenissen en cijfers. Bijhorende Facebookpagina zal ook online staan op 17 oktober.

bulletGeïnteresseerd in cijfers?
* Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert de speciale module omtrent welzijn van de enquête naar de inkomens en levensomstandigheden (EU-SILC). Er zijn grote verschillen in welzijn naar gelang de financiële situatie van de Belgen.
*Eurostat, het Bureau voor de Statistiek van de Europese Unie,  titelt haar pagina naar aanleiding van de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede (EN versie): “22% van de EU-bevolking loopt in 2022 het risico op armoede of sociale uitsluiting”. Visualiseer hier de cijfers over armoede.

 


2023: Activiteiten gerangschikt per locatie:

Aalst  Antwerpen Avelgem Beerse Bornem  Bredene  Brugge Brussel Dendermonde Eeklo  Erpe-Mere Geel  Genk Gent Hasselt Heist-op-den-Berg Herentals Heusden-Zolder Izegem Kasterlee Kortemark Kortrijk La Louvière  Leopoldsburg  Leuven  Lier  Lokeren   Mechelen Menen Mol  Namur  Ninove  Oostende Puurs  Quaregnon Roeselare Ronse Schaarbeek Sint-Truiden Tongeren Torhout  Tournai  Turnhout Vlaanderen Willebroek Zottegem

Voor info over lokale activiteiten in Wallonië, linken we waar mogelijk naar de website 17 oktober van RWLP.
Voor info over lokale activiteiten in Vlaanderen, linken we waar mogelijk naar de website 17 oktober van het Netwerk tegen Armoede.

 


◊ Stop de Armoede: parcours ‘werkomleiding’: Zaterdag 14 oktober 2023, van 15u00 tot 16u30

Organisatie: Werkgroep Stop de Armoede met medewerking van stadsbestuur Aalst

Plaats: Grote Markt, 9300 Aalst

Programma:
Werk is erg belangrijk om uit armoede te geraken. Toch garandeert ‘werk hebben’ geen leven zonder armoede. In ons land heeft 5 % van de werkende bevolking nog steeds een risico op armoede. Je bent erg kwetsbaar als je het moet hebben van tijdelijke en slecht betaalde jobs, zonder uitzicht op een vast contract.

Een job vinden is gemakkelijker gezegd dan gedaan als je geen diploma hebt, je gezondheidsproblemen hebt, alleen je gezin moet onderhouden, geen sociaal netwerk hebt, geen rijbewijs,…

Toch horen mensen in armoede vaak dat ze niet genoeg hun best doen, dat ze hun kansen niet grijpen,… Is dat zo?

De Werkgroep Stop de Armoede maakt de zoektocht naar werk zichtbaar voor iedereen! De zaterdag voor de Werelddag van verzet tegen armoede wordt een ‘werkomlegging’ opgesteld.

Oproep van solidariteit:

Volg deze WERKOMLEGGING en ervaar zelf het hobbelig parcours van mensen in armoede naar een goede job.

Info:
Vanaf 0 jaar.
Contact: [email protected]

 


◊ Hoe herken je goede trajectbegeleiding?: zaterdag 14 oktober 2023, van 13u00 – 17u00

Organisatie: STA-AN vzw en SAAMO
STA-AN vzw overkoepelt en overkoepelt de volgende verenigingen: Centrum Kauwenberg, Filet Divers, PSC Open Huis, Recht-Op en Betonne Jeugd

Plaats: Cinema Rix, De Gryspeerstraat 86, 2100 Deurne

Programma:

Een goede begeleiding van werkzoekenden kan het verschil maken in het vinden van duurzaam werk en uit armoede te raken. Daarvoor is er vertrouwen nodig en afstappen van een sanctionerend activeringsbeleid.
Een traject naar duurzaam werk moet ook integraal en op maat zijn. Hoe herken je een goede trajectbegeleiding?
💡Het pakt ook drempels aan op andere levensdomeinen.
💡Het houdt rekening met het tempo van de werkzoekende.
💡Duurzaam toeleiden is belangrijker dan snel toeleiden.
begeleiders komen en gaan (in burn-out) … niet onlogisch. Zij kennen en horen ook de klachten en aanbevelingen van mensen in armoede maar de omstandigheden waarin ze hun job moeten doen laten bijna geen enkele van onze aanbevelingen toe
en dus moeten we ons ook (en vooral) richten op hoe het anders kan
Wat als politici, werkgevers, vdab en andere partners ECHT werk zouden maken van een inclusieve en duurzame arbeidsmarkt.
Kom 14 oktober mee luisteren, proeven, ontdekken en bijdragen aan antwoorden op deze vraag.
13u00 Duurzaam en inclusief werk op mensenmaat? Het kan!
Er staan veel muren op de weg naar duurzaam werk. Er bestaan ook goede praktijken die mensen over de muren helpen. Maar vaak blijven de muren overeind voor anderen.
Waar kunnen we en willen we naartoe? En wie kan daar een rol in spelen?
1. Een arbeidsmarkt die eerlijke arbeidsvoorwaarden garandeert voor iedereen.
2. Een arbeidsmarkt waar de competenties van de werkzoekenden en jobinhoud beter aansluiten op elkaar.
3. Werkgevers die een armoedebewust HR-beleid uitvoeren.
4. Een integrale trajectbegeleiding op maat van mensen in armoede.
13u00 Praatcafé
Is werken voor jou niet vanzelfsprekend? Of ken je mensen voor wie de weg naar werk geen snelweg is? Kom er over praten, breng mensen mee en we maken er een boeiende namiddag van.14u30: Getuigenissen en debat
15u30: Receptie
Antwerpse werkomlegging
actie in kader van DAG VAN VERZET TEGEN ARMOEDE georganiseerd door STA-AN en SAAMO
Als onderdeel van de Vlaamse campagne van het Netwerk tegen Armoede
Dit is een gratis evenement.

Info:
Facebook pagina STA-AN vzw: https://www.facebook.com/STAANvzw
Website event SAAMO: https://www.saamo.be/agenda-item/werkomlegging-antwerpen/
Meer info bij SAAMO: Sofie Sas en Chris Haesendonckx

Ξ

◊ Dikke Freddy Forever. De brievenschrijver met het warme hart. Dinsdag 17 oktober 2023, van 20u00 tot 23u00

Organisatie: De Roma, Sociaal.net, Uitgeverij Vrijdag, Behoud de Begeerte, Literatuur Vlaanderen, Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid

Plaats: De Roma, Grote Zaal, Turnhoutsebaan 288, 2140 Antwerpen

Programma:

Behoud de Begeerte i.s.m. Tutti Fratelli

Sommige personages verdienen het eeuwige leven. Die logica bekruipt ons als lezer of toeschouwer wanneer de figuur in kwestie een waarheid representeert die het tijdelijke overstijgt. Dikke Freddy is zo iemand: hij observeert waar het fout loopt in onze samenleving en zet zijn aangeboren gevoel voor sociale rechtvaardigheid om in bevlogen teksten. Op papier maar ook op de planken: Dikke Freddy is alive and kicking. En dat is een hele geruststelling.

In vaak humoristische, maar vooral trefzekere brieven kaart Erik Vlaminck alias Dikke Freddy de armoede en ongelijkheid aan. Passeren de revue: het OCMW, reisbureaus, de koning der Belgen, de burgemeester der Antwerpenaren en zowat alle ministeries, van Welzijn tot Tewerkstelling en van Volksgezondheid tot Huisvesting. In het najaar van 2023 komt een nieuwe verzameling brieven uit. Niets te vroeg, in deze tijden van waanzinnige energiefacturen en andere crises. Dikke Freddy zegt waar het op staat in een programma op het scherp van de snee, maar altijd ontwapenend. Tijdens deze feestelijke première zal de volledige bezetting van Tutti Fratelli Erik Vlaminck op het podium vergezellen.

Dat Erik Vlaminck maatschappelijk engagement combineert met een ijzersterke pen staat buiten kijf. In toegankelijke taal omkadert burleske humor de ernst in zijn romans (Suikerspin, Brandlucht, …), columns, pamfletten en theaterteksten. Als theaterauteur werkte Vlaminck voor gezelschappen zoals Olympique Dramatique, Toneelhuis en Laika. Speciaal voor Tutti Fratelli schreef hij de theaterstukken Diep in mijn hart en Ten Huwelijk.

Als er een gezelschap Erik Vlaminck met de brieven van Dikke Freddy op het podium kan flankeren, dan wel Tutti Fratelli. Sociaal-artistieke werplaats Tutti Fratelli maakt theater met personen die minder kansen kregen in hun leven. Mensen in armoede, met psychische problemen of met een beperking, iedereen is welkom bij Tutti Fratelli. Noem het een artistieke vrijplaats, een huis voor velen, met aandacht voor de schoonheid van het onvolmaakte en voor de meest kwetsbaren.

Met dank aan Literatuur Vlaanderen, Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, Sociaal.net en Uitgeverij Vrijdag.

‘Het is een bijzondere combinatie: lachen en kwaad worden.’ (Jeroen Olyslaegers over Dikke Freddy)

Credits: auteur: Erik Vlaminck / spel: Erik Vlaminck wordt op het podium vergezeld door de spelers van Tutti Fratelli / techniek: Karel Marynissen / licht en scenografie: Steven Reymer / kostuum: kostuumatelier Tutti Fratelli / productie: Zane Garitte / regie en artistieke coördinatie Behoud de Begeerte: Steven Heene / regie en artistieke leiding Tutti Fratelli: Nico Sturm / algemene coördinatie Behoud de Begeerte: Leander Coorevits / zakelijk leiding Tutti Fratelli: Ruth Zijlstra / promotie: Ruth Kief / planning en verkoop: Nouni van Arnhem.

19u00: fietsenstalling open
19u15: deuren open
20u00: start voorstelling
21u30: einde voorstelling
22u30: fietsenstalling sluit

Info:
Website De Roma event: https://www.deroma.be/nl/agenda/dikke-freddy-forever/11843/

Website Ticket koop: https://apps.ticketmatic.com/widgets/de_roma/flow/roma?event=825342994165

Facebook pagina event: https://www.facebook.com/events/788326999533849/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22extra_data%22%3A%22%22%2C%22mechanism%22%3A%22calendar_tab_event%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark_calendar%22%7D%2C%7B%22extra_data%22%3A%22%22%2C%22mechanism

Ξ

◊ Home street home: dinsdag 10 oktober 2023, 19u00 en 20u00

Organisatie: Betonne Jeugd

Plaats: Cinema Cartoon’s, Kaasstraat 4/6, 2000 Antwerpen

Programma:
Première van de film ‘Home street home’: een film van Betonne Jeugd en regisseur Sinan Tabanlı. Première op 10 oktober in Cinema Cartoon’s Antwerpen

Info:
Facebookpargina De Betonne Jeugd: https://www.facebook.com/BetonneJeugd/?locale=nl_NL

 


◊ Gebruik je stem. Laat niemand achter: zaterdag 14 oktober 2023, van 08u30 tot 12u00

Organisatie: Medestandersgroep Avelgem ‘Samen voor Waardigheid’

Plaats: GO! Atheneum Avelgem, Oudenaardsesteenweg 20, 8580 Avelgem

Programma:

Werelddag van Verzet tegen Armoede en Uitsluiting. Tijdens de wekelijkse zaterdagmarkt : # We gaan in gesprek met de aanwezigen en vragen hen om in 2024 hun stem te gebruiken om niemand achter te laten. 2024 wordt een belangrijk verkiezingsjaar. In juni zijn er bovenlokale verkiezingen, en op zondag 13 oktober lokale verkiezingen (gemeenteraad en provincieraad). 2024 is ook het eerste jaar dat de opkomstplicht afgeschaft wordt. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Vooral voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie. # Voor de kinderen is er de straatbibliotheek.
Geschikt voor alle leeftijden.

Info:
Mailadres Isabelle Maes: [email protected]

 


◊ Dag van de armoede: verschillende data ( zie verder bij ‘Programma’ )

Organisatie: Lokaal bestuur Beerse, Vaart, Solidariteitsraad Beerse, vzw De Watertoren en beweging.net

Plaats: Verschillende locaties ( zie verder bij ‘Programma’ )

Programma:

Ook dit jaar voorzien we een aangrijpend programma in het kader van de werelddag van het verzet tegen Armoede. We verwelkomen je graag dinsdag 17 en woensdag 18 oktober.

Inspiratiemoment over de take up van rechten op dinsdag 17 oktober

Lokaal bestuur Beerse nodigt medewerkers en beleidsmensen graag uit op een inspiratiemoment door Marjolein De Wilde, onderzoekster Armoede aan Universiteit van Leuven. Je komt er meer te weten over de volle ‘take up’ van rechten. Studies hebben aangetoond dat bij elke onzekerheid of voorwaarde die je toevoegt in je communicatie over rechten, je mensen verliest!

Dit inspiratiemoment gaat door op dinsdag 17 oktober om 13.30 uur in LDC De Ontmoeting. Deelname is gratis, we vragen wel om vooraf in te schrijven via [email protected]

De Kansendans op woensdag 18 oktober

Actrice Stefanie Moens brengt met ‘De kansendans’ een boeiend meeslepend theaterstuk over armoedebestrijding en gelijk(waardig)heid, gebaseerd op het waar gebeurde levensverhaal en boek van Caro Bridts en Lieven De Pril.

Deze straffe, actuele theatervoorstelling verrast je door je een blik te gunnen in de onbekende wereld achter de gevels in jouw eigen buurt. Je zet de bril op van mensen die uitgesloten worden en krijgt een andere kijk op de samenleving, op armoede en op duurzame oplossingen.

Het theaterstuk werd geregisseerd door acteur/regisseur/cabaretier Thomas De Wit, winnaar van de allereerste Humo’s Comedy Cup in 1998 en bekend van verschillende radio- en TV-programma’s.

EXTRA

Voorafgaand aan de voorstelling stellen we enkele adviezen en bezorgdheden van de Beersenaar voor. Deze presentatie is het resultaat van het participatietraject onder begeleiding van Ligo Kempen en lokaal bestuur Beerse. Aansluitend geeft Bert Dhondt, kabinetsmedewerker van minister Dalle, een korte beschouwing.


Info:

Tickets voor de Kansendans:
THEATER | 5 euro (basis) – 1 euro (UiTPAS) | de opbrengst gaat integraal naar lokale welzijnsschakel De Watertoren | tickets via tel. 014 600 770 of www.vaartwebshop.be

 


25 jaar Tom Helsen: vrijdag 20 oktober 2023 van 20u00 tot 21u10

Organisatie: Tom Helsen en Schouwburg Ter Drift

Plaats: Schouwburg Ter Drift, Sint-Amandsesteenweg  41-43, 2880 Bornem

Programma:

Tussen 1998 en nu bracht Tom Helsen maar liefst twaalf full-albums uit, waaronder ook enkele Nederlandstalige platen. Ondertussen werkt hij aan zijn 13de album, dat in het najaar van 2023 uitkomt.

Op 20 oktober brengt hij in Ter Dilft live een combinatie van songs in het Engels en het Nederlands: zijn oude hits én zijn nieuwe werk. Kom mee die kwarteeuw vieren en vergeet het niet: hij heeft enorm veel zin om je ‘tom helsen’!

We nodigen Tom niet toevallig uit in de week van 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen armoede. Het armoedethema ligt hem na aan het hart. Hij schreef er een nummer over en bracht het vorig jaar op de Startdag van Netwerk tegen Armoede.

Dit concert is een samenwerking met armoedevereniging De Schakel.

Info:

Basistarief: € 17,00

Vriendenpas: € 15 | -19 tarief: € 8,5 | Kansentarief: € 3,4 | Kansentarief -19: € 1,7 | Bedrijvenpool Ter Dilft: € 0

Link: https://apps.ticketmatic.com/widgets/ter_dilft/flow/terdilft?l=nl&event=318341352053

Ξ

Juniper: dinsdag 10 oktober 2023, van 20u00 tot 21u34

Organisation: Schouwburg Ter Dilft

Lieu: Schouwburg Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43, 2880 Bornem

Programme:

De 17-jarige Sam is een rebelse depressieve tiener die noodgedwongen voor zijn vervreemde oma Ruth (Charlotte Rampling) moet zorgen. Gebonden aan haar rolstoel en overspoeld door herinneringen aan haar tijd als oorlogsfotografe grijpt ze naar de fles. Langzaam maar zeker komen de twee ondanks Ruth’s woede-uitbarstingen en hun moeilijke karakters dichter tot elkaar.

Met hun nieuw ontstane band bloeien ze allebei op en beteren ze zichzelf, tot de tijd hen inhaalt en ze de realiteit onder ogen moeten zien.

NZ, 2022, 94’
Regie: Matthew J. Saville
Met o.a. Charlotte Rampling, Marton Csokas, George Ferrier

Prijs:
€ 6,00 (Vriendenpas: € 5 | -19 tarief: € 3 | Kansentarief: € 1,2 | Kansentarief -19: € 0,6 | Bedrijvenpool Ter Dilft: € 0 | Voucher gratis filmvertoning/UiTPAS welkomstgeschenk: € 0 | Online ruilvoordeel UiTPAS: € 0)


Info:

Website Schouwburg Ter Dilft: https://www.terdilft.be/activiteitendetail/10201/juniper


OKRA Bredene stelt voor: ‘Rebels’: dinsdag 17 oktober 2023, vanaf 14u00

Organisatie: OKRA Bredene

Plaats: POC De Caproen in de Breendonklaan 2, 8450 Bredene-Sas

Programma:

Rebels is een documentaire film van Ann PEUTEMAN en Brecht VANHOENACKER.

Oudere mensen willen vooral rusten en gerust gelaten worden. Maar dit is natuurlijk niet zo.

De meeste 75 plussers ergeren zich aan de manier waarop hun generatie voorgesteld, behandeld en genegeerd wordt. ’t Is genoeg’.

De film toont wat 75-plussers het zo moeilijk maakt om te blijven zijn, wie ze altijd zijn geweest. Hun mening wordt niet meer gevraagd. Ze willen dat er beroep gedaan wordt op hun kennis er ervaring. Andere worden gek van de razendsnelle digitalisering.

Aan de hand van eigen ervaringen en van andere ‘rebellen’ legt Greta Vandeborne uit waarom zoveel ouderen de grootste moeite hebben om de touwtjes over hun eigen leven in handen te houden en vooral: wat we daaraan kunnen doen.

Info:

Deelnemen kan door storting van 10€/persoon op reknr. van OKRA Bredene BE72 9796 5083 2316 met vermelding van “Film Rebels”. Koffie met versnapering wordt aangeboden.

 


De juiste stap vooruit: zaterdag 14 oktober 2023, van 10u00 tot 12u00

Organisatie: ATD Vierde Wereld België, Afdeling Brugge

Plaats: LDC Van Volden – Joris Demuryplein 1, 8000 Brugge

Programma:

‘De juiste stap vooruit: het recht op werk voor iedereen’: in een stoet van gilden roept de werkgroep Brugge Dialoogstad op tot het recht op waardig werk. Het parcours van de jobtocht loopt in een lus over het zand naar de markt. Sluit je dus ook aan en wandel mee met ons. Verzamelpunt: centrum van Volden – Joris Demuryplein 1

Info:
Jo Dhaenens: 0485 12 37 37 of [email protected]

Ξ

◊ Jobtocht voor waardig werk: zaterdag 14 oktober 2023, van 10u00 tot 12u00

Organisatie:  vzw Wieder

Plaats: LDC Van Volden – Joris Demuryplein 1, 8000 Brugge

Programma:
Tentoonstelling. Jobtocht voor waardig werk! In een stoet van gilden roept Brugge Dialoogstad op tot het recht op waardig werk. Samen maken we ons standpunt duidelijk en vragen we aandacht voor deze belangrijke kwestie.
Dit is een gratis evenement

Info:
VZW Wieder: https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/o/vzw-wieder/a9ab78e3-3cc8-412d-a81c-1eee17e41655

Ξ

◊ Werelddag van Verzet tegen Armoede: dinsdag 17 oktober 2023

Organisatie:  Bisdom Brugge, Dienst Diaconie

Plaats: Niet van toepassing

Programma:
Een bijdrage van priester Dominique Ballegeer, medewerker Dienst Diaconie.
Dit is een gratis evenement

Info:
Link bijdrage van priester Dominique Ballegeer: 17 oktober 2023 – Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede | Kerknet

 


Non à une société qui combat les inégalités en nous jetant de la poudre aux yeux: dinsdag 17 oktober 2023

Organisatie: Brussels Platform Armoede, Les Équipes populaires

Plaats: Station Brussel-Centraal – Carrefour de l’Europe

Programma:

Dans notre société les inégalités sont partout. L’origine, le milieu social, l’éducation, l‘âge, notre capacité à utiliser les nouvelles technologies, etc. Tant de facteurs conditionnent l’accès à une vie digne. Les discriminations sont nombreuses et bien souvent banalisées.

La pauvreté ne surgit pas d’elle-même, elle se fabrique. Elle est la conséquence directe de choix politiques et sociétaux. Rassemblons-nous le dimanche 16 octobre, à l’occasion de la journée mondiale de lutte contre la misère, pour revendiquer une société plus égalitaire et des décisions
politiques porteuses de changement !

16u00 – 18u00 : Bibliothèque vivante et prises de parole autour des mythes de notre société
18u00 – 20u00 : Préparation de la parade
Vanaf 19u00 – : Parade aux lanternes

Des interviews sont possibles en amont et le jour de l’évènement. Pour chaque sujet, des porte-paroles seront disponibles pour répondre à vos questions.
Voici les 5 thèmes mis en avant par notre Collectif. Pour chacun, un mythe sera présenté pour ensuite expliquer la réalité qui se cache derrière. Afin de pouvoir lutter contre les mécanismes qui engendrent et perpétuent les inégalités sociales, une série de revendications seront portées en lien avec les thématiques travaillées.
1.
Mythe #1: L’école est accessible à tous et toutes!
Revendications
• Faire de l’éducation gratuite, inclusive et de qualité un levier pour briser les mécanismes
d’inégalités scolaires.
• Élaborer des mesures pour remédier à ce phénomène de discrimination avec des experts, des
familles, ainsi que les
enfants et les jeunes en situation de pauvreté et d’exclusion sociale
• Améliorer les conditions de travail des enseignants.
• Atteindre la gratuité totale de l’enseignement maternel, primaire et secondaire avec un échéancier clair. Plafonner le montant maximm des frais scolaires dans tous les typesd’enseignement.
2.
Mythe #2: Accéder à ses droits, c’est du gâteau!
Revendications
• Simplifier, individualiser et automatiser les droits.
• Garantir des services publics et d’intérêt général accessibles et de qualité.
• Renforcer les compétences numériques et l’accessibilité à l’infrastructure numérique.
3.
Mythe #3: Pour être écologiste/respecter l’environnement, il suffit de le vouloir !
Revendications:
• Réformer la fiscalité pour la rendre équitable et respectueuse du climat.
• Offrir dans toute la restauration collective et l’aide alimentaire une alimentation davantage végétalisée, locale, issue du circuit court et agroécologique.
• De la nourriture saine pour tout le monde : la sécurité sociale de l’alimentation.
• Les investissements dans les transports publics.
• Du vert pour tout le monde : une mesure préventive de santé et de protection face à la crise climatique.
• Une transition juste.
4.
Mythe #4: Le Belge a une brique dans le ventre !
Revendications:
• Remplacer « le Belge a une brique dans le ventre » par « le Belge a un toit sur la tête»
• Privilégier l’accès au logement avant le droit à la propriété.
• En assurant un accès pour tous et toutes à un logement digne et à un coût
abordable.
• En empêchant toute expulsion domiciliaire en l’absence d’une solution de relogement
• En contraignant à la rénovation énergétique du bâti comme une procédure de mise aux normes qui a des visées écologiques et non économiques.
• En abolissant le statut de cohabitant.
• En sortant le logement de la commercialisation.
• En taxant les revenus locatifs réels et la plus-value immobilière.
• En renforçant la lutte contre la discrimination sur le marché locatif privé.
5.
Mythe #5: La Belgique est une terre d’accueil pour tous !
Revendications:
• Abaissez les seuils de migration légale et adaptez les critères à la réalité sociale, également pour les personnes déjà présentes sur le territoire.
• Formulez des critères clairs de régularisation basés sur l’impossibilité de retour, sur la vulnérabilité ou sur l’ancrage durable.
Si vous souhaitez en savoir davantage sur les mythes dénoncés, leurs réalités et les revendications apportées par
le Collectif, veuillez consulter le site.

Info:

Persbericht: https://cbcs.be/wp-content/uploads/2023/10/Communique-de-Presse-Rendre-Visible-lInvisible-17.10.pdf
Nicolas Descamps : [email protected]

Ξ

◊ Seminarie – Het einde van honger: een onmogelijke missie?: maandag 16 oktober 2023, van 9u15 tot 16u30

Organisatie: Centre national de coopération au développement – Cncd 11.11.11

Locatie: Salle Erasme, Bâtiment Forum du Parlement fédéral, 48 Rue de Louvain, 1000 Bruxelles, Belgique

Programma:

Dit seminar, georganiseerd door de Coalitie tegen honger, brengt deskundigen van internationale organisaties en boerenorganisaties uit het Zuiden samen om de stand van zaken in de strijd tegen honger te analyseren. Halverwege de MDG-routekaart lijkt de doelstelling om honger uit te roeien tegen 2030 steeds verder buiten bereik. Wat zijn de oplossingen?

Naar aanleiding van de Internationale Voedseldag organiseert de Coalitie tegen de Honger dit seminarie met als doel de kennis en het begrip van maatschappelijke organisaties, politici en burgers over de situatie van voedselonzekerheid in de wereld te vergroten en de oorzaken van honger te analyseren. We zullen ook kijken naar de alternatieven die op politiek niveau moeten worden ingevoerd, met bijzondere aandacht voor de verantwoordelijkheid van België en de EU, om het tij van de voedselonzekerheid in de wereld te keren.

Het seminar wordt voornamelijk in het Engels gehouden, maar ook in het Frans. Er wordt voor vertolking naar het Engels, Nederlands en Frans gezorgd.

Programma

09:15 – Welcoming & networking

09:30 – Introduction to the seminar by the Coalition against Hunger
Agenda and goals of the seminar. Introduction with a new campaign video from CCF

  • Suzy Serneels – Broederlijk Delen

Introduction with Joke Bosteels, member of the Belgian ministerial cabinet for Development Cooperation
How does Belgium evaluate its cooperation policies at the halfway point of the SDGs?

  • Joke Bosteels, member of the belgian ministerial cabinet for development cooperation

10:00 – SDG 2: state of play & perspectives for 2030
How have hunger and malnutrition figures evolved since 2015 and what are the prospects for 2030? What are the impacts on women? A look at the root causes of hunger: conflict, economic shocks and climate shocks. How is international financial assistance evolving?

  • Mr Raschad Al-Khafaji – Director of the FAO Liaison Office with the European Union and Belgium
  • Amaury Ghijselings – CNCD-11.11.11 & Coalition contre la faim
  • Introduction & facilitation by Victor Beaume, Caritas International Belgium

11:00 – Coffee Break

11:20 – Economic inequality as a cross-cutting structural cause of hunger
Zoom on economic inequalities as a structural factor of hunger. What are the origins of these economic inequalities (debt, liberalization, etc.)? How are women affected? How can these structural causes be addressed?

  • Lim Li Ching (online) – IPES FOOD (Report: Breaking the cycle of unsustainable food systems, hunger, and debt)
  • Bhavani Shankar (online) – HLPE (Report Reducing inequalities for food security and nutrition)
  • Sanni, Sefu (Kenyan) from CSIPM (Women and/or small holder farmers)

Introduction & facilitation by Fairouz Gazdallah, Oxfam Belgium

12:30 – Lunch

13:30 – The right to food at the heart of the governance of food systems
Since the 2008 crisis, the governance of food systems has been singled out in the context of food crises. What improvements have been made since 2008? What are the weaknesses of the current system? What are the threats to governance (corporate capture, UNFSS, etc.), why should the right to food remain the foundation of food security?

  • Jennifer Clapp (online) – HLPE, Ipes-Food, University of Waterloo
  • Martin Wolpold-Bosien – FIAN International
  • Dee Woods – Landworkers Alliance UK – CSIPM

Introduction & facilitation by Florence Kroff, FIAN Belgium

14:30 – Fighting hunger in a degraded environment. Agro-ecology as a solution?
At a time of extreme weather events and widespread biodiversity decline, agroecology as a pathway to achieve food systems transformation is also gaining importance. It is often highlighted for its effects on food security and its many co-benefits. But it is also highly contested and competes with many other solutions. What are the levers to accelerate its support by the public authorities?

  • Marion Michaud, Policy officer DG INTPA, European Commission
  • Khady Thiane Ndoye from CICODEV (Senegal)

Introduction & facilitation by François Grenade, Humundi

15:30 – Break

15:45 – Food sovereignty to eradicate hunger? Urgent or utopian?
What must Belgium and the EU do to make an effective contribution to reversing the hunger curve? What measures should be taken as a matter of urgency to build food systems based on the principles of food sovereignty? What are the risks and opportunities for food sovereignty and for the fight against hunger of the return of protectionism and desires for strategic sovereignty?

  • Thijs Boelens – Boeren Forum & European Coordination Via Campesina
  • Paula Sanni, Sefu (Kenyan) from CSIPM (Women and/or small holder farmers)
  • Dee Woods – Landworkers Alliance UK – CSIPM
  • Suzy Serneels – Broederlijk Delen & Coalitie tegen de honger

Info:


Ξ

◊ Welkom in Digitopia: dinsdag 17 oktober 2023

Organisatie: Brussels Platform Armoede in samenwerking met Rendre Visible l’Invisible

Plaats: diverse locaties in Brussel ( zie verder bij ‘Programma’ )

Programma:

Het Brussels Platform Armoede en de 8 Brusselse Verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, maken ook dit jaar van digitale uitsluiting een speerpunt.

De wereld waarin we leven wordt immers steeds meer digitaal. Digitalisering biedt mogelijkheden, maar schept ook een reeks nieuwe ongelijkheden die vaak disproportioneel gevoeld worden door mensen die al in armoede leven. De toegang tot heel wat dienstverlening (cultuur, vervoer, huisvesting, bijstand,…), steunverlening en rechten verschuift steeds meer van de fysieke loketten naar digitale toegangspoorten. Voor mensen zonder of met beperkte toegang tot een computer of internet en weinig of geen digitale basiskennis en -vaardigheden werpt dit nieuwe drempels op. Het maakt volwaardig participeren aan de samenleving niet enkel moeilijker maar hakt ook in op de zelfstandigheid van mensen en bijgevolg hun zelfvertrouwen.

2 jaar lang werkten de Brusselse VWAWN rond deze thematiek. Zo stonden ook in 2022 onze acties in het kader van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 16/10/2022 en 17/10/2022 volledig in het thema van digitale uitsluiting.
We klaagden de digitale drempels aan die leiden tot maatschappelijke exclusie en onderzochten de uitdagingen en mogelijkheden mbt digitale inclusie.
We kwamen tot een reeks aanbevelingen die opgenomen zijn in ons memorandum voor de verkiezingen 2024 (aanbevelingen 4, 5 en 6).

We sluiten dit jaar dit focus thema af met een campagne en hele reeks acties in de weken voor en na 17 oktober

“L’Eldorado”, les grands mirages

✊ Op 17 oktober wordt wereldwijd de strijd tegen armoede en sociale onrechtvaardigheid in de kijker gezet
Dit jaar (2023) mobiliseert het collectief “Rendre Visible l’Invisible”, bestaande uit verenigingen, geëngageerde burgers en mensen die in precaire omstandigheden leven, zich rond het thema “l’Eldorado”, les grands mirages”.

Ons doel: aan de kaak stellen van de illusies en voorwendsels die de huidige maatschappij uitdraagt:

  • België heet iedereen welkom!
  • De school is toegankelijk voor iedereen!
  • Toegang tot je rechten is “a piece of cake”!

📢 Dat zijn de mythes die ons worden voorgehouden in deze maatschappij die ons zand in de ogen strooit. We zullen de realiteit van de armste mensen laten zien en hun eisen verwoorden. We vechten voor een samenleving die niemand achterlaat, waar rekening wordt gehouden met de meningen en ervaringen van mensen die in precaire situaties leven.

🙌 Doe mee om de impact van onze strijd te vergroten! Kom naar het Europakruispunt, luister naar de getuigenissen, neem een telefoon ter hand en loop met ons mee in de traditionele lampionoptocht!

📅 Op het programma:

  • 16u00-18u00: levende bibliotheek en getuigenissen over onze 5 thema’s
  • 16u00-18u00: doorlopend telefoon estafette naar moeilijk bereikbare diensten
  • 18u00-19u00: voorbereiding op de parade
  • 19u00-20u00: lampionoptocht.

Brussels Platform Armoede gaat tijdens de actie op 17/10 dieper in op de mythe:
Toegang tot je rechten is “a piece of cake”

We zijn het wachten moe!

We organiseren tussen 16h en 18h, op het Europaplein (aan het Centraal Station) een live telefoonestafette naar moeilijk bereikbare diensten.

Terwijl we genieten van de wachtmuziekjes, houden we de score bij:

De “winnaars” van deze wedstrijd (de slechtste leerlingen van de klas dus) mogen naderhand een cadeautje van ons verwachten…


Info:

‘l’Eldorado’, les grands mirages.
Meer info over alle mythes en de 17/10 acties van het Front Rendre Visible l’Invisible: https://1710.be/

 


◊ Werelddag van Verzet tegen Armoede: dinsdag 10 oktober 2023 tot woensdag 18 oktober 2023

Organisatie: Stad Dendermonde

Plaats: Diverse locaties ( zie verder bij ‘Programma’ )

Programma:

Dinsdag 17 oktober is het ‘Werelddag van verzet tegen armoede’. Elk jaar vragen alle armoedeorganisaties en hun partners, netwerk, enzovoort die dag extra aandacht voor deze problematiek. Hieronder lees je enkele activiteiten, acties, … van partners en binnen onze 6 gemeenten.

Dendermonde

Overzicht alle activiteiten

Vanuit de werkgroep kinderarmoede:

Dinsdag 10 oktober van 19 tot 21 uur

Woensdag 11 oktober (van 13.30 tot 15.30 uur)

Maandag 16 oktober (vanaf 10 uur)

Dinsdag 17 oktober

Woensdag 18 oktober om 20 uur

Deelgemeente Lebbeke:

Dinsdag 17 oktober

Via de voedselbedeling van ‘Slaatje Praatje’ zet de gemeente Lebbeke deze dag in de kijker. Meer info volgt.

Algemeen

En vergeet niet, hang een laken met een knoop uit je raam:

Info:

Eerstelijnszone Dender: https://www.eerstelijnszone.be/werelddag-van-verzet-tegen-armoede-17-oktober

 


◊ Zie Ze Zingen singalong i.s.m. Wijkcentrum De Kring: dinsdag 17 oktober 2023, vanaf 19u30

Organisatie: Cultuurcentrum Eeklo en Wijkcentrum De Kring

Plaats: Jeugdcentrum Kubiek, Kerkstraat 121 , 9900 Eeklo

Programma:

Op dinsdag 17 oktober is het Werelddag van Verzet tegen Armoede. Voor deze editie organiseert het cultuurcentrum samen met Wijkcentrum De Kring een verbindend samenzangmoment dat begeleid wordt door de Gentse singalong community Zie Ze Zingen. De aanvoerders, Geertrui Coppens en Jasper De Mulder, zijn ervaren zangopzwepers die met humor en empathie het publiek in staat stellen tot verrassende zangprestaties. Met hun boenk-d’erop-attitude maken ze korte metten met de softe reputatie van singalongs. Contentement en een krop in de keel. Dat is Zie Ze Zingen.

We zingen allemaal samen! Tegen armoede!

Info:

De deuren gaan open om 19 uur.

Prijs: gratis

Website:

 


◊ De Kansendans: Dinsdag 24 oktober 2023, van 20u00 tot 22u00

Organisatie: EMOtia

Plaats: EMOtia, Oudenaardsesteenweg 456, 9420 Errpe-Mere

Programma:

Alles begint bij een simpel kinderspel: de stoelendans. Wij maken er een “kansendans” van. Een hedendaags maatschappelijk spel waarbij er veel mensen uit vliegen. Ze krijgen de kansen niet waar iedereen recht op heeft.

De voorstelling is gebaseerd op het boek de Kansendans van Lieven De Pril en Caro Bridts. Aan hun oproep om armoede “anders” te bekijken voegen wij de levensverhalen van mensen uit onze streek toe. Pakkende verhalen die ons doen nadenken over hoe armoedebestrijding beter kan.

Info:

Prijs; € 10
Kansentarief voor UiTPAS Dender: € 1,5
Reserveringen: https://webshop.erpe-mere.be/Tickets/Detail?Code=KANSENDANS

Contact:
[email protected]
GSM: 0479 94 42 71

Ξ

◊ Workshop smartphone android (basis) in 4 lessen: diverse data

Organisatie: Gemeente Erpe-Mere

Plaats: Openbare Bibliotheek Erpe-Mere – Polyvalente Zaal, Oudenaardsesteenweg 458, 9420 Erpe-Mere

Programma:

We beginnen met de basiskennis van de smartphone: verbinding maken met internet, apps downloaden, mailen. In de volgende lessen wordt dieper ingegaan op allerhande apps, op basis van de interesses van de cursisten. Breng zeker jouw smartphone en oplader mee. Naast de lesgever, voorzien we ook een extra begeleider die cursisten met moeilijkheden verder helpt. De plaatsen zijn beperkt …

We beginnen met de basiskennis van de smartphone: verbinding maken met internet, apps downloaden, mailen. In de volgende lessen wordt dieper ingegaan op allerhande apps, op basis van de interesses van de cursisten.

Breng zeker jouw smartphone en oplader mee. Naast de lesgever, voorzien we ook een extra begeleider die cursisten met moeilijkheden verder helpt.

De plaatsen zijn beperkt tot 15 personen per groep. Op 13 september na de lezing ‘Laat je geen ha(c)k zetten’ kan je inschrijven of vanaf 14 september via de bib.

De cursus is een initiatief van digipunt Erpe-Mere met steun van de Vlaamse overheid. Bekijk alle activiteiten van het digipunt op www.erpe-mere.be/digipunt.


Data:
dinsdag 3 oktober 2023:
van 9u30 tot 12u00
dinsdag 10 oktober 2023: van 9u30 tot 12u00
dinsdag 17 oktober 2023: van 9u30 tot 12u00
dinsdag 24 oktober 2023: van 9u30 tot 12u00

Info:

Prijs: gratis
Tickets:
Mail naar: [email protected]
Bel naar +32 (0)53 60 37 70

Contact:
Bel naar: +32 (0)53 60 34 70
Website Digipunt Erpe Mere: http://www.erpe-mere.be/digipunt

 


  • Geel

◊ Fakkeltocht Wereldverzetdag tegen Armoede: Dinsdag 17 oktober 2023 van 19:00 tot 22:00

Organisatie: Al-arm vzw, Pas 255, 2440 Geel

Plaats: Sint-Aloysiusinstituut, Schuttershof, 2440 Geel

Programma:

Met de fakkeltocht willen we stilstaan bij het thema armoede en uitsluiting. We willen de Geelse burger mobiliseren, informeren en sensibiliseren over het thema en beleidsmakers bewust maken van hun rol in het kader van lokale armoedebestrijding.

Een kleine optocht door het centrum van Geel zal opgeluisterd worden door Afrazeuri (multiculturele Djembé band). Na de optocht komen we samen in de refter van Sint Aloysius voor speeches, ludieke acties en een optreden van het Al-arm koor. We praten na bij een hapje en een drankje.

Info:

Ξ

◊ Maak jij de klik om kansarmoede in Geel te doorbreken?: Diverse data ( zie verder bij ‘Programma’)

Organisatie:Armen TeKort Kempen

Plaats: Online

Programma:

  • wo11 oktober 2023van19:30tot21:00
  • di17 oktober 2023van19:30tot21:00
  • di24 oktober 2023van19:30tot21:00

Op zoek naar een bijzondere en leerrijke uitdaging? Leer je graag nieuwe mensen kennen en help je tegelijk ook graag anderen?

Bij ArmenTekort Kempen verbinden we veerkrachtige vrijwilligers met mensen die het moeilijk hebben. Samen gaan ze op stap en worden ze vrienden, buddy’s.

Ontdek tijdens een infosessie hoe jij het verschil kan maken voor iemand die het moeilijk heeft in de Kempen.

De infosessies worden wekelijks online georganiseerd. Inschrijven kan via www.armentekort.be/infosessie.

Werd je geïnspireerd door de infosessie? Dan kan je ervoor kiezen een gratis opleiding te volgen. Daar leer je alles over de leefwereld van mensen in kansarmoede. Je ontdekt hoe je er als buddy (en niet als hulpverlener) kan zijn voor iemand die het moeilijk heeft. Pas na de opleiding beslis je of je al dan niet buddy wordt.

Info:

Prijs: Gratis

Leeftijd: vanaf 18 jaar

Contact:
E-mail: [email protected]
Tel.: +32 (0)475 46 42 11
Website Armentekort: http://armentekort.be/infosessie 

 


  • Genk

◊ Rondleiding De Sfeer: Dinsdag 17 oktober 2023 van 12h00 tot 16h00

Organisatie: De Sfeer vzw

Plaats: De Sfeer, Grotestraat 32, 3600 Genk

Programma:

30 minuten lange rondleiding in de werking

Info:

Gratis
Website Genk event: https://www.genk.be/activiteiten/detail/12691/rondleiding-de-sfeer

 


Dag tegen Armoede: dinsdag 10 oktober 2023 tot en met vrijdag 20 oktober 2023

Organisatie: Stad Gent, OCMW Gent, De Zuidpoort, vzw SIVI, Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen (BMLIK) en Enchanté vzw

Plaats: Sint-Pietersplein, 9000 Gent

Programma:

‘Werk’ is dit jaar in Gent het centraal thema van de dag tegen armoede. Ontdek hier wat er allemaal op het programma staat.

1 op 7 Gentenaars leeft in armoede. Dat is geen keuze maar een maatschappelijk probleem van sociale uitsluiting en een te laag inkomen.

Ook op de arbeidsmarkt ondervinden mensen in armoede heel wat drempels. Ervaring, een rijbewijs, diploma’s, een vast adres, kinderopvang … het is allemaal nodig om een goede job te vinden, maar allesbehalve vanzelfsprekend voor mensen die in armoede leven. Bovendien is werken voor sommigen gewoon niet mogelijk. Terug kunnen deelnemen aan de maatschappij is voor die groep de eerste stap.

Oproep: kom naar het Sint-Pietersplein op 17/10!

Ook dit jaar worden alle slachtoffers van armoede en sociale uitsluiting herdacht aan de ‘Steen van de Mensenrechten’ op het Sint-Pietersplein.

De herdenkingsplechtigheid start om 19.00 uur.

Info:
Link: stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/nieuws-evenementen/dag-tegen-armoede

Ξ

(W)arme verhalen ervaringsdeskundigen getuigen: zaterdag 14 oktober 2023, 10u00 – 12u00

Organisatie: Stad Gent, OCMW Gent, De Zuidpoort, vzw SIVI, Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen (BMLIK) en Enchanté vzw

Plaats: De Krook, Mirjam Makebaplein 1, 9000 Gent (aan de hoofdingang)

Programma:

Mensen in armoede dragen een rugzak vol verhalen. Laat je verrassen door hun boeiende getuigenissen.

Deze sessie nodigt je uit om na te denken over de impact van armoede en wat het betekent om in kansarmoede te leven.

Voor wie?  Iedereen is welkom.

Dit is een gratis activiteit

Info:

Inschrijven kan via deze link: https://inschrijvingevenementen.gent.be/Event/Details/f381990d-af48-ee11-be6d-000d3ab8ac55

of bel het algemene nummer van Stad Gent: +32 (0)9 210 10 10

Ξ

Wandeling: har(d)t van Gent, zondag 15 oktober 2023, 10.00 uur tot 12.00 uur (1) en 14.00 uur tot 16.00 uur (2)

Organisatie: Stad Gent, OCMW Gent, De Zuidpoort, vzw SIVI, Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen (BMLIK) en Enchanté vzw

Plaats: Hof Ter Walle 1, 9000 Gent (aan beeld van de stroppendrager)

Programma:

Een interactieve wandeling met verhalen, getuigenissen, muziek, poëzie en inlevingsmomenten die jouw blik verruimt over de rauwe geschiedenis van Gent en de veerkracht van de Gentenaar vandaag. De schoonheid van onze stad en de ziel van de Gentenaar zijn ontstaan uit harde en rauwe verhalen van armoede. Laat je meenemen door kenner van Gent & verhalenverteller Ian Ghysels (Collectief Verhalen) tijdens deze boeiende wandeling .

Voor wie? Iedereen is welkom

Dit is een gratis activiteit.

Info:
(1) Inschrijvingslink zondag 15 oktober 2023, van 10u00 tot 12u00: https://inschrijvingevenementen.gent.be/Event/Details/4ed48871-1d47-ee11-be6d-0022489b4f14

(2) Inschrijvingslink zondag 15 oktober 2023, van 14u00 tot 16u00: https://inschrijvingevenementen.gent.be/Event/Details/fa3cf4ae-1e47-ee11-be6d-0022489c6b10

Ξ

Dag tegen armoede: dinsdag 17 oktober 2023

Organisatie: ATD Vierde Wereld België, Afdeling Gent, Stad Gent, OCMW Gent, De Zuidpoort, vzw SIVI, Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen (BMLIK) en Enchanté vzw

Plaats: 9000 Gent

Programma:
11u00-14u00: Actie van verschillende Gentse scholen
17u30: Boterham in BMLIK (Nieuwebosstraat 3)
19u10 – 20u15: Op het Sint-Pietersplein lezen we brieven naar de overheid voor en is er een koor dat verzetsliederen zingt. We brengen een hulde aan overledenen in armoede en roepen op om de tekst op de Steen tegen armoede mee te ondertekenen.

Info:
Guy Cammaert, [email protected]

Ξ

De Zuidpoort: in gesprek met mensen die armoede of uitsluiting ervaren:: donderdag 12 oktober 2023 van 10 uur tot 12 uur

Organisatie: De Zuidpoort

Plaats: De Zuidpoort, Rerum Novarumplein 25, 9000 Gent

Programma:

Armoede is overal. En hoewel het alom aanwezig is, blijft het voor velen een ver-van-mijn-bedshow.

De Zuidpoort vzw onderzoekt in deze vorming de blik op armoede: hoe kijken we naar armoede? Welke ideeën hierover zijn hardnekkig en hoe kunnen we er op een andere manier naar kijken?

Naar aanleiding van fragmenten uit hun podcast, gaat De Zuidpoort in gesprek met mensen die armoede of uitsluiting meemaken. Door in gesprek te gaan met mensen die armoede of uitsluiting ervaren, krijg je als toeschouwer een andere kijk op het complexe web dat armoede is.

Duur: 2 uur met pauze van een kwartier inbegrepen.

Info:
Inschrijvingslink: https://inschrijvingevenementen.gent.be/Event/Details/36b59ba6-c852-ee11-be6e-000d3ab8ac55

Ξ

◊ Help mee in de Sociale Kruidenier: diverse data (zie verder)

Organisatie: De Sociale Kamer en vzw Sivi

Plaats: Doornakkerstraat 54, 9040 Sint-Amandsberg

Programma:

SIVI ontstond in de jaren 90 met het uitdelen van peperkoekenharten onder de kerktoren. Ze groeide uit tot een organisatie in de Gentse Dampoortwijk die werkt aan structurele armoedebestrijding. Heb je zin om mee te draaien met een divers team van ‘doeners’ dat graag de handen uit de mouwen steekt? Je bent welkom bij de logistieke voorbereiding of bij het bedienen van de klanten.

Wanneer?

Info:
Inschrijven? Schrijf je in via [email protected]
Link: http://www.stad.gent/dagtegenarmoede

Ξ

◊ Panelgesprek over werk en sociale activering: maandag 16 oktober 2023, vanaf 18u30

Organisatie: Stad Gent, OCMW Gent, De Zuidpoort, vzw SIVI, Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen (BMLIK) en Enchanté vzw

Plaats: Zebrastraat – zaal Ned Kahn, Zebrastraat 32, 9000 Gent

Programma:

Aan het werk, uit de armoede? Luister naar de visie van experten en ga nadien mee in gesprek.

Is een job nog steeds de snelste manier om uit de armoede te geraken? Hoe zorgen we ervoor dat sociale activiteiten bijdragen tot een meer actief burgerschap? Hoe creëren we leerkansen en voldoende ruimte voor een gezonde werk-privébalans?

We laten sprekers uit verschillende domeinen hun visie delen en in interactie gaan met het publiek.

Het panelgesprek vindt plaats op maandag 16 oktober, op de vooravond van de dag tegen armoede.

PROGRAMMA

18.30u: Deuren gaan open
19u: Verwelkoming
19.10u: Visie op het thema door de sprekers

Het debat wordt in goede banen geleid door Joris Hessels.

20.10u: Panelgesprek en interactie met het publiek
21.10u: Afsluitend drankje

Info:
Inschrijvingslink: https://inschrijvingevenementen.gent.be/Event/Details/fb4e7e4a-d73c-ee11-bdf4-0022489c6b10

of bel Gentinfo op het volgende telefoonnummer: +32 (0)9 210 10 10.

Ξ

◊ Inloopmomenten digibanken: dinsdag 17 oktober 2023 en woensdag 18 oktober 2023

Organisatie: Stad Gent, OCMW Gent, De Zuidpoort, vzw SIVI, Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen (BMLIK) en Enchanté vzw

Plaats: Diverse locaties ( zie verder bij de rubriek ‘Programma’ )

Programma:

In een Digibank kan je terecht voor vorming, digitale ondersteuning op maat en om een digitaal toestel te ontlenen.

Op vaste momenten zijn er ook digicoaches aanwezig die je helpen met vragen rond internet en digitale administratie.
Je kan bij de digicoaches bijvoorbeeld terecht als je:

Op dinsdag 17/10 vind je de digicoaches:

van 9.00 uur tot 12.00 uur:

van 13.00 uur tot 17.00 uur:

Op woensdag 18/10 zijn ze aanwezig:

van 9.00 uur tot 12.00 uur:

Kan je niet op deze dagen?
Alle zitdagen van de digicoaches vind je op stad.gent/digibanken.

Nodig je graag eens een digicoach uit in je buurtorganisatie?
Je mag altijd een mailtje sturen naar [email protected] of telefonisch contact opnemen met digicoach Lien op het nummer  0476/680201.

Heb je hulp nodig om werk te zoeken?
Dan kun je terecht in de Werkpunten.

Info:
Algemene informatie evenement: https://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/nieuws-evenementen/dag-tegen-armoede#162284

 

Ξ

◊ De Kansendans: verschillende data

Organisatie: Theatergroep De Kansendans, Welzijnsschakels en het Vlaams Ministerie voor Armoedebestrijding

Locatie: des locations différentes ( voir ci-dessous ‘Programme’ )

Programma:

Alles begint bij een simpel kinderspel: de stoelendans. Wij maken er een “kansendans” van. Een hedendaags maatschappelijk spel waarbij er veel mensen uit vliegen. Ze krijgen de kansen niet waar iedereen recht op heeft.

De voorstelling is gebaseerd op het boek de Kansendans van Lieven De Pril en Caro Bridts. Aan hun oproep om armoede “anders” te bekijken voegen wij de levensverhalen van mensen uit onze streek toe. Pakkende verhalen die ons doen nadenken over hoe armoedebestrijding beter kan.

Op vrijdagavond 13 oktober 2023 om 20u organiseert ‘De Fontein’ een voorstelling in Zaal Seleskest (Sint-Salvatorstraat 38).
Op zondagnamiddag 15 oktober 2023 om 15u is er een voorstelling in de protestantse Brabantdam-kerk (hoek Brabantdam / Sint-Kristoffelstraat). Deze voorstelling wordt georganiseerd door Welzijnsschakel De Helpende Hand,
Op donderdagavond 30 november 2023 om 20u organiseert WZS Kans een voorstelling in OCO Oostakker (Pijphoekstraat 30).

Het stuk wordt gebracht door Stefanie Moens (Paco-producties) en is een theatrale bewerking van het gelijknamige boek van Caro Bridts en Lieven De Pril, waarin hun beider levensverhalen op een aangrijpende wijze op elkaar worden gelegd.

Info:

Mailadres: [email protected]

Website Kras Gent: https://krasgent.be/kansendans.html

Planning Theatervoorstelling De Kansendans in andere gemeenten en steden: https://www.armoede.org/2023-2024uniek-theaterstuk-over-armoedebestrijding-toert-door-vlaanderen/


◊ “Armoede heeft vele gezichten. Er is meer dan één oplossing nodig”: dinsdag 17 oktober 2023

Organisatie: Stad Hasselt OCMW – Sociale Dienst

Plaats: 3500 Hasselt

Programma:
Op dinsdag 17 oktober staat kansarmoede wereldwijd in de kijker. Ook in onze stad, onder meer met een standenmarkt en gratis soepbedeling aan stadhuis ’t Scheep. Op die ene dag vragen we nadrukkelijk om aandacht voor dit thema, maar armoedebestrijding staat bij het stadsbestuur permanent bovenaan de agenda. Dat blijkt ook uit de brede waaier aan stedelijke initiatieven voor zowel kinderen als volwassenen.

Binnen armoede zijn er veel verschillende problematieken en doelgroepen. Dat vereist maatwerk en specifieke kennis. Waar we die niet in eigen rangen hebben, zoeken we ze bij gespecialiseerde partners buitenshuis. Neem nu MyTrustO, een organisatie die ons helpt bij de begeleiding van mensen met schulden. Zij brengt de situatie in kaart, stelt een haalbaar afbetalingsplan op en contacteert schuldeisers om herinneringen en bijkomende kosten te blokkeren.

Veelzijdige aanbod

Apart lijken alle initiatieven druppels op een hete plaat, maar samen maken ze een groot verschil. Temeer omdat we niet de armoedesymptomen bestrijden, maar mensen versterken met heel concrete steunmaatregelen, bijvoorbeeld inzake energie en voedselvoorziening. De uitbouw van de sociale kruidenier staat in de steigers en recent nog doneerden we  tachtig boekentassen aan de Speelgoedbank zodat kinderen uit kwetsbare gezinnen het schooljaar konden aanvatten met gelijke kansen. Net als het inzamelen van luiers via de pamperbank zijn dat heel tastbare acties.

De focus op kinderen 

Volgens het Agentschap Opgroeien daalde de kinderarmoede in Hasselt tot 14,5%. Een opsteker, maar dat cijfer moet verder omlaag. Een opdracht die mee op de schouders rust van onze kinderkansencoach Isabel. Zij coördineert alle activiteiten en gaat straks vanuit een eigen loket in gesprek met ouders aan de hand van de kinderkansenverkenner, een zelf ontwikkelde tool om levensdomeinen die extra aandacht vragen te detecteren. En zo tot een oplossing op maat te komen.

De weg naar de dienstverlening

Gezinnen botsen vaak op drempels of weten soms niet waar naartoe. Daarom sloten we recent ook een overeenkomst af met DOMO. De vzw biedt gezinsondersteuning aan huis en staat dus met twee voeten in het veld. Dat gaat van hulp bij het regelen van kinderopvang tot de inschrijving in een cultuur- of sportvereniging. Die laagdrempelige aanpak werkt, maar kansarmoedebestrijding vraagt onophoudelijke zorg, warmte en inzet.

Hassan werd begeleid naar een vaste job

Hassan Al Zaaneen kwam vijf jaar geleden naar België als asielzoeker. Zijn droom? Een nieuw leven. Met een uitdagende job en veel vrienden. Een zoektocht die helaas niet zonder slag of stoot verliep. Vorig jaar belandde Hassan bij maatschappelijk werkster Eef van het team Activering. Dit team begeleidt mensen met een leefloon naar de arbeidsmarkt. Eefs hulp bleek zijn broodnodige opstapje naar een job op het niveau van zijn diploma.

Hassan behaalde in thuisland Palestina een ingenieursdiploma Agricultuur. Dat komt via diplomagelijkschakeling overeen met een professionele bachelor Agro- en Biotechnologie. Daarnaast beheerst Hassan de Nederlandse taal én slaagde hij met glans voor een bijscholing. Toch liepen de vele sollicitatiegesprekken steevast uit op een ‘nee’. Frustrerend, vooral omdat Hassan bruist van motivatie.

Eef introduceerde hem bij de dienst Leefomgeving van de stad Hasselt, waar hij na een succesvolle stage een voltijds contract kreeg. “Eigenlijk heeft Hassan alles zelf gedaan”, zegt Eef lachend. “Ik regelde alleen de sollicitatie en gaf hem de nodige begeleiding. Artikel 60 was Hassans duwtje in de rug.” Via deze tewerkstellingsmaatregel zoekt de sociale dienst naar werk op maat. Zo kan iemand die nooit actief was op de arbeidsmarkt, of ervan afdwaalde, ervaring opdoen in een echte werkomgeving. ”Het zorgt dat iemand meer kansen heeft op onze arbeidsmarkt. Hoewel zijn huidige contract van beperkte duur is, heeft hij nu wel werkervaring op Belgische bodem op zak.”

Hassans groene kennis komt bij de dienst Leefomgeving goed van pas. Zo maakte hij een inventaris van de Hasseltse bomen en tekende hij bermen uit. Na verloop van tijd werd zijn takenpakket zelfs uitgebreid: nu volgt hij ook werven op en schrijft hij verslagen. “Deze job is echt mijn ding. Ik ben zo dankbaar dat ik deze kans kreeg”, zegt Hassan. “En moeilijke woorden – zoals ‘klimaatadaptatie’ – schrijf ik op in een speciaal boekje. Zo leer ik elke dag bij!”

Liefst 290 begeleide mensen vonden een job met behulp van dienst Actievering. Daarmee is onze dienst een van de succesvolste in Limburg.  Die uitstromers konden vooral aan de slag in een productieomgeving bij een bedrijf, in de logistieke of transportsector, of de horeca en verkoop. Nóg een opvallend cijfer: 15% van de leefloners doorliep in het schooljaar 2021-22 een vormingstraject, van beroepsopleiding tot master.

Kerngroep Armoede bouwt bruggen voor mensen in armoede

De Kerngroep Kansarmoede bestaat uit een 35-tal organisaties die armoede op het Hasseltse grondgebied in kaart brengen en bruggen bouwen voor oplossingen. Covoorzitters Davy Dupont en Dirk Vandecruys vormen de lijm tussen de organisaties en de stad.

“We willen samen groeien richting een betere wereld met meer solidariteit voor mensen die in armoede leven”, vertelt Davy. “Want uitsluiting aanpakken, helpt iederéén vooruit. Al meer dan tien jaar probeer ik mensen in armoede beter te begrijpen. Via maandelijkse voedselbedelingen zoek ik bijvoorbeeld aansluiting bij hen.”

Soepbuffet op Werelddag 

“Armoede bestrijd je inderdaad niet alleen”, gaat Dirk verder. “Daarom brengen we mensen samen. Op 17 oktober plannen we een standenmarkt en een soepbuffet in Circulair Werkt, een fototentoonstelling in Café Anoniem en een weggeefmarkt. Iedereen welkom!”

Info:
Website stad Hasselt: https://www.hasselt.be/nl/nieuws/armoede-heeft-vele-gezichten-er-meer-dan-een-oplossing-nodig

 


◊ Ik stem in 2024, jij ook?: Actie gemeenteraad, dinsdag 10 oktober 2023, 19u30

Organisatie: vzw Den Draai

Plaats: Gemeentehuis Heist-op-den-Berg, Kerkplein 17, 2220 Heist-op-den-Berg

Programma:
Actie gemeenteraad.

Info:

Website vzw Den Draai: https://www.vzwdendraai.be/
Link programma vzw Den Draai: https://www.vzwdendraai.be/____impro/1/onewebmedia/3.png?etag=W%2F%22143dc3-65087237%22&sourceContentType=image%2Fpng

Ξ

◊ Fakkeltocht door het centrum van Heist-op-den-Berg, zaterdag 14 oktober 2023, vanaf 19u00

Organisatie: vzw Den Draai

Plaats: vzw Den Draai, Noordstraat 25, 2220 Heist-op-den-Berg

Programma:
– Start Fakkeltocht vanaf 19u00
– + achteraf een hapje en een drankje

Info:

Website vzw Den Draai: https://www.vzwdendraai.be/
Link programma vzw Den Draai: https://www.vzwdendraai.be/____impro/1/onewebmedia/3.png?etag=W%2F%22143dc3-65087237%22&sourceContentType=image%2Fpng

Ξ

◊ Documentaire Rabot 1: maandag 9 oktober 2023, vanaf 20u00

Organisatie: vzw Den Draai en OCMW Heist-op-den-Berg

Plaats: CC Zwanenberg, Blauwe Zaal, Cultuurplein 1, 2220 Heist-op-den-Berg

Programma:
Documentaire Rabot 1.

‘Rabot’ vertelt het verhaal van een sociaal woonblok dat tegen de vlakte moet. Mensen die een uitweg zoeken in hun miserie komen er van het dak springen, zij die nergens anders een woning vonden, kregen er een plaats. Een klein dorp in de hoogte waar onverschilligheid hoogtij viert. Zowel de bewoners als het gebouw moeten weg, het einde van een woelig tijdperk. We volgen een aantal bewoners tijdens de laatste maanden van hun leven in de woontoren. Een raamvertelling over liefde, eenzaamheid en armoede in het hart van onze Westerse samenleving.

Basis € 6,00
Vriendenprijs € 5,50
Vrijetijdskaart € 1,20
Combi € 17,00
Combi vriend € 14,00
Begeleider mensen beperking € 0,00

Info:
Koop hier jouw tickets: https://apps.ticketmatic.com/widgets/cultuurcentrum_zwaneberg/flow/verkoop?event=423480289369&l=nl

TIP Koop een combiticket met Rabot 2 op 18/10/23
TIP Er is een nabespreking. Deze gaat door in de Blauwe zaal, na de film.

Website evenement: https://www.zwaneberg.be/nl/event/rabot

Website vzw Den Draai: https://www.vzwdendraai.be/
Link programma vzw Den Draai: https://www.vzwdendraai.be/____impro/1/onewebmedia/3.png?etag=W%2F%22143dc3-65087237%22&sourceContentType=image%2Fpng


Ξ

◊ Documentaire Rabot 2: woensdag 18 oktober 2023  vanaf 20u00

Organisatie: vzw Den Draai, OCMW Heist-op-den-Berg, Simon Allemeersch en Lucinda Ra

Plaats: CC Zwanenberg, Blauwe Zaal, Cultuurplein 1, 2220 Heist-op-den-Berg

Programma:
Documentairevoorstelling & Theater i.h.k.v. Werelddag van het Verzet tegen Amoede

‘Hoe is het nu met u?’ Deze eenvoudige vraag is het startpunt van ‘Rabot 2’, een documentairevoorstelling van Simon Allemeersch. De titel verwijst naar Simons eerdere productie ‘Rabot 4-358’, al is dit ‘vervolg’ een op zich staande voorstelling. Voor ‘Rabot 4-358’ vestigde theatermaker Simon Allemeersch in 2010 zijn persoonlijk atelier in de sociale woontorens van de Rabotwijk in Gent die leegliepen omdat ze werden afgebroken. De voorstelling was een reconstructie van het verhaal van dat atelier, de gebouwen én de bewoners.

Als startpunt voor ‘Rabot 2’ is Allemeersch de mensen gaan opzoeken met wie hij ooit in de Rabotwijk heeft samengewerkt, om te kijken hoe het nu met hen gaat. Vanuit deze individuele verhalen zoomt hij uit naar een groter verhaal over private en publieke rijkdom. Welke rijkdom hebben we nodig om een goed leven te leiden, en welke rol kunnen architectuur, stadsontwikkeling en beleid hierin spelen? Er zijn veel nieuwe torens verschenen in onze steden.
‘Rabot 2’ is een ambachtelijk gemaakte ‘subjectieve documentaire’, die gebaseerd is op een videodagboek dat teruggaat tot 2010. In de voorstelling combineert Allemeersch livegeluid, documentatie, muziek, theater en videobeelden tot één geheel. Een maatschappelijk verhaal op het snijpunt van architectuur, stadsontwikkeling, geschiedenis en vormgeving.

Credits

Concept en spel: Simon Allemeersch
Dramaturgie: Barbara Claes, Ace Coppieters, Sofie Van der Linden, Stefanie Claes
Muziek: Rudy Trouvé
Video: Simon Allemeersch
Grafische vormgeving: Mario Debaene
Productie: Lucinda Ra
Met de steun van: Frascati, Het Bos & Cultuur district Antwerpen

Basis € 12,50
Vriendenprijs € 10,00
Vrijetijdskaart € 2,50
Combi € 17,00
Combi vriend € 14,00
Begeleider mensen beperking € 0,00

Info:

Koop hier jouw tickets: https://apps.ticketmatic.com/widgets/cultuurcentrum_zwaneberg/flow/verkoop?event=423480289369&l=nl

TIP Koop een combiticket met Rabot 1 op 9/10/23
TIP Er is een nabespreking. Deze gaat door in de Schouwburg, na de film.

Website evenement: https://www.zwaneberg.be/nl/event/rabot

Website vzw Den Draai: https://www.vzwdendraai.be/
Link programma vzw Den Draai: https://www.vzwdendraai.be/____impro/1/onewebmedia/3.png?etag=W%2F%22143dc3-65087237%22&sourceContentType=image%2Fpng

 


◊ Getuigenissen, fakkeltocht en receptie: dinsdag 17 oktober 2023, van 19u00 tot 23u00

Organisatie: VZW De Fakkel

Plaats: Cultuurcentrum ‘t Schalken, Grote Markt 35, 2200 Herentals

Programma:

Elk jaar op 17 oktober wordt de dag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting georganiseerd.

Armoede moet nog dagelijks bestreden worden, want het is een harde realiteit met zware gevolgen voor mensen. De groep stijgt! Iedereen kan het overkomen! Het is geen ver van mijn bedshow.

In Herentals zetten we dit in de verf door onze fakkeltocht met om 19u getuigenissen, speeches,… in cc ’t Schaliken. De rode draad zal dit jaar zijn ‘Ik wil meedoen, ik doe mee, luister naar mij, ik hoor erbij!’

Info:

 


◊ Sta eens in mijn schoenen: Werelddag Verzet tegen Armoede: dinsdag 17 oktober 2023, van 17u00 tot 22u30

Organisatie: Een initiatief van Trefpunt Armoede (Limburgse verenigingen samen tegen armoede) in samenwerking met SAAMO Limburg, Limburg.net, Netwerk tegen Armoede, Welzijnsschakels, Avansa Limburg, Curieus Limburg vzw, ABVV, Welzijnszorg

Plaats: Marktplein, Heusden-Zolder (de mijnsite)

Programma:
17u00: Voorstelling SCHOENEN-kunstwerk ‘Sta eens in mijn schoenen’
18u30:  Voorstelling ‘Het Geheim’ in de kleine zaal* in het Cultureel Centrum De Muze, Marktplein 3, 3550 Heusden-Zolder
20u15: Voorstelling ‘De kansendans’ in de grote zaal in het Cultureel Centrum De Muze, Marktplein 3, 3550 Heusden-Zolder
Doorlopend: 17u00 tot 20u00: Schoenenparcous, hapje, drankje, randanimatie, expo ‘SAMEN – Leven’ over 30 jaar SAAMO Limburg

Info:
Alle evenementen zijn gratis

*: Voorstelling in de kleine zaal: maximum 120 plaatsen, reserveer via [email protected] of bel naar +32 (0)497 58 43 84

Mailadres contactpersoon Welzijnsschakels: [email protected]

Algemene informatie: https://www.17oktoberlimburg.be/limburgsemanifestatie

Ξ

◊ Zing mee met het Vierdewereldlied: dinsdag 17 oktober 2023, van 17u00 tot 22u30 

Organisatie: Een initiatief van Trefpunt Armoede (Limburgse verenigingen samen tegen armoede) in samenwerking met SAAMO Limburg, Limburg.net, Netwerk tegen Armoede, Welzijnsschakels, Avansa Limburg, Curieus Limburg vzw, ABVV, Welzijnszorg

Plaats: Marktplein, Heusden-Zolder (de mijnsite)

Programma:
Zing mee met het Vierdewereldlied

Info:
Muziek en tekst: https://www.youtube.com/watch?v=98CcPqmd7Ww

Kom en zing met ons tesamen: https://www.17oktoberlimburg.be/file/215/download?token=HG29KbYZ

Algemene informatie: https://www.17oktoberlimburg.be/limburgsemanifestatie

 


◊ Zeg je mee ‘NEEN’ tegen Armoede: Werelddag van Verzet tegen Armoede: zaterdag 14 oktober 2023, vanaf 9u00

Organisatie: vzw ‘t Kringske in samenwerking met CAW Izegem, De Leest Lokaal Dienstencentrum en ‘t Venster – UNIE-K

Plaats: Zaterdagmarkt Izegem, 8870 Izegem

Programma:
Na grondig overlopen van het lokaal armoedebeleidsplan heeft ‘t Kringske enkele aanbevelingen opgemaakt voor het stadsbestuur.

Wil je hier graag meer over weten?
Kom zeker langs op zaterdag 14 oktober  vanaf 9 uur op de Zaterdagmarkt.

Je kan ons vinden op de hoek van Baertshof en de Brugstraat

Om 10u00 en 11u30 gaat het verteltheater door.

Info:
Gratis
Facebook pagina vzw ‘t Kringske: https://m.facebook.com/VWAHWN/?locale=hi_IN
Facebook pagina event vzw ‘t Kringske: https://www.facebook.com/photo/?fbid=717191557119459&set=gm.287296487587005&idorvanity=287107674272553&locale=nl_NL
– via [email protected]
– of telefonisch contact: +32 (0)473 56 57 61.


◊ Werelddag van het Verzet tegen Armoede: dinsdag 17 oktober 2023, van 12u00 tot 14u00

Organisatie: Gemeente Kasterlee

Plaats: Ontmoetingscentrum Lichtaart, Schoolstraat 31, 2460 Kasterlee

Programma:
Burgemeester Ward Kennes en schepen van welzijn Sumati Adriaensen nodigen je, op dewerelddag van verzet tegen armoede, uit op een solidariteitsactie.

Na een gezamenlijke maaltijd vertelt spreker Jos Geysels over de oorzaken van armoedeen hoe we deze kunnen aanpakken. Nadien stellen de Kastelse duurzaamheids- en gelijkekansenmedewerker hun werking voor in functie van armoedebestrijding

Info:
Gratis
Inschrijven voor 12 oktober
– via [email protected]
– of telefonisch contact: +32 (0)14 55 60 04.


◊ Opendeurdag Pompoenplan: zondag 8 oktober 2023, van 10u00 tot 18u00

Organisatie: ‘t Schoederkloptje en Curieus vzw

Plaats: ‘t Schoederkloptje, Molenstraat 10, 8610 Zarren (Kortemark)

Programma:

17 oktober is de Werelddag van het Verzet tegen Armoede. Jaarlijks brengen armoede-organisaties armoede onder de aandacht van het grote publiek. Naar aanloop van 17 oktober roept Curieus op om een pompoen te doneren. Heb je pompoenen gekweekt in je volkstuintje, de gemeenschappelijke groentenbak of in je eigen tuin en je hebt een mooie oogst: deel dan een pompoen met ons! De ingezamelde pompoenen verdelen we aan de armoede-organisaties in de buurt. Deze organisaties kunnen de pompoenen gebruiken om soep te maken, bij de sociale kruidenier leggen, gebruiken in gezamenlijk kookworkshops, …

Breng je pompoen tijdens de opendeurdag van 10u tot 18u naar ‘t Schoederkloptje ( zie bovenstaande adres ). Het pompoenplan-oproep om pompoenen te delen. In rul krijgen ze nieuwe pompoenzaadjes. Leer zo onze werking kennen!

Info:
Gratis
Event website Curieus: https://curieus.be/events/het-pompoenplan-zarren


ln koor voor wonen: dinsdag 17 oktober 2023, 17u00 – 18u00

Organisatie: een samenwerking met A’kzie, ABVV, Avansa Mid- en Zuidwest, Unie der Zorgelozen, Welzijnsschakels De Kier

Plaats: Grote Markt, 8500 Kortrijl

Programma:

Met ‘In Koor voor Wonen!’ verheffen we onze stem en zingen we op 17 oktober – wereldverzetdag tegen armoede – samen luid voor een rechtvaardig woonbeleid!  Iedereen kan zingen, iedereen heeft een stem! De ene toonvast, de andere met een boogje erom heen, stil, luid, … het maakt niet uit. Wie zin heeft, doet gewoon mee. Samen zingen een strijdlied dat speciaal voor ‘In Koor voor Wonen’ werd gemaakt.  Afspraak om 17u op de Grote Markt van Kortrijk (kant Stadhuis), om samen luid onze stem te laten weerklinken! Repetitie bijwonen? ​​Wil je – onder leiding van o.a. Steef Coorevits – een voorbereidende repetitie bijwonen? Dat kan! Er zijn op 12 oktober om 14u en om 19u30 repetities. Meer info: [email protected]

Kortrijkse Woonzaak Een (deftig) dak boven je hoofd hebben is en blijft een grondrecht dat voor velen vandaag geen werkelijkheid is. De meest kwetsbaren worden geconfronteerd met ellenlange wachtlijsten voor sociale woningen. Ook de private huur- en koopmarkten zijn oververhit. Toegankelijkheid, betaalbaarheid, kwaliteit, woonzekerheid worden een steeds grotere uitdaging. Ook in Kortrijk ondervinden vele gezinnen problemen om een betaalbare en kwaliteitsvolle woning te vinden. Onaanvaardbaar!  Om deze woonproblematiek blijvend aan te kaarten werd in Kortrijk ‘De Kortrijkse Woonzaak’ opgericht. Deze coalitie bestaat uit verschillende sociale en culturele organisaties zoals A’kzie vzw, De Unie der Zorgelozen, Avansa MZW, ABVV West-Vlaanderen, De Kier… Wil je ook in dit lijstje voorkomen? Geef ons een seintje, en kom vooral ook meezingen. Meer info: www.kortrijksewoonzaak.be

In samenwerking met A’kzie, ABVV, Avansa Mid- en Zuidwest, Unie der Zorgelozen, Welzijnsschakels De Kier

Vanaf 18 jaar.
Prijs: gratis

Begeleiders: Kurt Declercq

Info:
Mailadres Avansa Mid- en Zuidwest: [email protected]
Telefoonnummer Avansa Mid- en Zuidwest: +32 (0)56 26.06.00
Website Avansa Mid- en Zuidwest: https://avansa-mzw.be/


◊ Journée mondiale du refus de la misère: dinsdag 17 oktober 2023, van 10u00 tot 12u30

Organisatie: Le Groupe local de La Louvière

Plaats: Boulevard des Droits de l’Homme

Programma:

Pour cette édition, un rassemblement citoyen sera organisé. Il y aura différentes prises de paroles, témoignages ainsi qu’un geste symbolique à la reproduction de la Dalle du refus de la misère au Boulevard des Droits de l’Homme.

Le Groupe local de La Louvière vous y donne rendez-vous le 17 octobre de 10h00 à 12h30

Info:
xxxxxxxx (hyperlink, Facebook, website …)

 


◊ Zichtbaarheidsactie en sta eens in mijn schoenen-expo: dinsdag 17 oktober 2023, van 14u00 tot 16u00

Organisatie: Gemeente Leopoldsburg

Plaats: Gemeentehuis Leopoldsburg, Koningin Astridplein 37, 3570 Leopoldsburg

Programma:

Een zichtbaarheidsactie: We versieren de drie grote ronde punten met witte lakens met knopen in en de vlag van werelddag van verzet tegen armoede. Ook aan het gemeentehuis hangt die vlag uit. We mobiliseren zoveel mogelijk scholen, diensten, mensen om dit ook te doen en lawaaifilmpjes te maken.

We doen een expo in het voorste gedeelte van het gemeentehuis. Die openen we 17 oktober ‘s morgens met een koffie-moment. We gaan met oude schoenen het armoedecijfer vormen. Op 100 mensen zijn er 18 mensen in armoede in Leopoldsburg. We gaan 100 schoenen zetten, waarvan er dan 18 rood worden geverfd.

De expo bestaat uit acht haltes die elk een levensfase voorstellen. De expo laat de deelnemers dus als het ware een levenspad volgen van baby tot oudere. Per ‘halte’ staat een situatie uit het leven van mensen in armoede centraal die specifiek is voor die levensfase

Info:
Event website Netwerk tegen Armoede: https://www.netwerktegenarmoede.be/nl/17-oktober-2023/kalender?cdbid=5a23bdcb-f067-4d28-9a49-5b7ef576fa89&utm_source=www.netwerktegenarmoede.be&utm_medium=referral&utm_campaign=widgets

 


◊ Eerlijk Werk(t): Werelddag van Verzet tegen Armoede in Leuven; dinsdag 17 oktober 2023, van 14u00 tot 16u00

Organisatie: Armoede Knelt: met de steun van: Stad Leuven, ‘t Lampke, Ruimtevaart, Buurtcentra Leuven, CAW Leuven, SAAMO Vlaams-Brabant – Leuven

Plaats: Grote Markt, 3000 Leuven

Programma:

Info:
Vanaf 0 jaar
Prijs: gratis
Link website Armoede Knelt: https://www.armoedeknelt.be/2023/09/19/leuven-17-10-2023/


Werelddag van verzet tegen armoede: dinsdag 17 oktober 2023, van 14u00 tot 16u00

Organisatie: Stad Lier, ’t Hofke, Stuyverij Lier, Jeugdhulp Don Bosco, Mondiale Werken en Ons Gedacht

Plaats: t Hofke, Kartuizersvest 55, 2500 Lier

Programma:

Op 17 oktober 2023 is het werelddag van verzet tegen armoede. Ook Lier neemt deel. Zo is iedereen welkom op ‘Geraak jij nog binnen?’, een themanamiddag rond toegankelijke dienstverlening, in sociaal restaurant ’t Hofke op dinsdag 17 oktober tussen 14 en 16 uur.

Daarnaast zal de stad opnieuw geknoopte lakens uithangen, als symbool voor het aanknopen van de strijd tegen armoede. Ze zullen uithangen aan diverse, zichtbare stadslocaties zoals het stadhuis op de Grote Markt en het stadskantoor. Met deze symbolische actie willen we op een brede manier sensibiliseren rond het belang van armoedebestrijding.

Info:

Website stad Lier: https://www.lier.be/17-oktober-dag-van-verzet-tegen-armoede#:~:text=Op%2017%20oktober%202023%20is,tussen%2014%20en%2016%20uur.

 


Theatervoorstelling “De Kansendans”: donderdag 12 oktober 2023, van 19u30 tot 22u00

Organisatie: Cultuurcentrum Lokeren

Plaats: Cultuurcentrum Lokeren, Kerkplein 5, 9160 Lokeren

Programma:

Een straffe actuele theatervoorstelling over armoedebestrijding. Gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal en boek van Caro Bridts en Lieven de Pril. Het leven van iemand die opgroeide in armoede en dat van een hulpverlener uit de middenklasse worden aan elkaar gespiegeld. Ze roepen in het boek op tot samenwerking en vragen concrete, duurzame oplossingen.

Programma: – Welkomstwoordje De Moazoart – Voorstelling huidige en nieuwe project Compaan – Getuigenissen – Theatervoorstelling “De Kansendans” – Receptie

Info:

Prijs: 5 euro
Link event website Netwerk tegen Armoede: https://www.netwerktegenarmoede.be/nl/17-oktober-2023/kalender?cdbid=952d238b-e183-4feb-bf15-5d62dc68a806&utm_source=www.netwerktegenarmoede.be&utm_medium=referral&utm_campaign=widgets

 


◊ Iedereen aan het werk. Makkelijker gezegd dan gedaan? Werelddag Verzet tegen Armoede: dinsdag 17 oktober 2023 

Organisatie: De Lage Drempel vzw

Plaats: diverse locaties in Mechelen ( zie verder bij ‘Programma’ )

Programma:

08u45: Welkom en ontvangst in het Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5 in Mechelen. We starten de ochtend met koffiekoeken, aangeboden door stad Mechelen.

10u00: Pier De Kock gaat met verschillende gasten in gesprek over de duurzame aanpak van werk en werkloosheid.

11u30: Optocht naar sociaal-restaurant De Refuge in de Onze-Lieve- Vrouwestraat. Aansluitend praten we na met een kom soep.

Geknipt is een collectief van sociaal-culturele organisaties en welzijnspartners in Mechelen. Samen zetten we thema’s in de kijker die voor mensen in armoede belangrijk zijn. Zo maken we samen mee een vuist tegen armoede.

Info:
Website De Lage Drempel vzw: https://www.delagedrempel.be/17-oktober-werelddag-verzet-tegen-armoede/

Ξ

◊ Maak het mee met Geknipt!: dinsdag 17 oktober 2023

Organisatie: Armoedecollectief Geknipt!
Geknipt is een onafhankelijk samenwerkingsverband rond armoede van enkele sociaal-culturele organisaties en welzijnspartners in de Mechelse regio. Ook Avansa maakt deel uit van dit collectief. Met de steun van Stad Mechelen.

Plaats: diverse locaties in Mechelen ( zie verder bij ‘Programma’ )

Programma:
Armoedecollectief Geknipt zet elk jaar op 17 oktober het thema van het Netwerk tegen Armoede in de kijker. Dit jaar is dat ‘samen meemaken’.

Zelf kunnen bepalen hoe je je eigen tijd invult is brood nodig. Daarom biedt Geknipt op 17 oktober in en rond Cultuurcentrum Mechelen een waaier aan culturele- en vrijetijdsactiviteiten aan. Bezoekers van De Keeting en De Lage Drempel, verenigingen waar armen het woord nemen, stelden mee het programma samen.

Info:
Deelnemen is gratis, maar reserveer via cultuurcentrum.mechelen.be voor de activiteiten met een *

Meer weten? Kijk op facebook.com/gekniptmechelen.

Site Avansa regio Mechelen: https://avansa-regiomechelen.be/blog/maak-het-mee-met-geknipt


◊ Werelddag Verzet tegen Armoede: diverse data ( zie verder bij ‘Programma’ )

Organisatie: Stad Menen

Plaats: diverse locaties in Menen zie verder bij ‘Programma’ )

Programma:

Op dinsdag 17 oktober 2023 is er de Werelddag van het verzet tegen armoede. Naar aanleiding van die bijzondere dag nodigt Stad Menen al zijn inwoners voor het tweede jaar op rij uit om deel te nemen aan een inleefweek.

Tussen maandag 9 en zondag 15 oktober 2023 proberen we een leven in armoede na te bootsen. Kan jij een week lang leven met 60 euro voor een volwassene, 100 euro voor koppel (2 volwassenen onder zelfde dak) en 20 euro voor een kind? Per dag beschik je over 8,5 euro voor een volwassene, 14,2 euro voor een koppel en 2,8 euro voor een kind. Durf jij de uitdaging aan?

Welke maaltijden kan je bereiden voor 3 euro? Wat doe je als je maar 1 trui hebt? Wat vertel je aan de kinderen als zij niet kunnen doen zoals de meeste van de klasgenoten?…

Graag doen we een oproep om tijdens die week een geknoopt, wit laken uit te hangen. Wie zo’n laken uit zijn raam hangt, laat zien dat mensen in armoede er niet alleen voor staan. Op deze manier gaat men mee de strijd aan tegen armoede en sociale uitsluiting.

Vervolgens, op dinsdag 17 oktober om 19:00, nodigen we je uit in cc De Steiger om verschillende facetten van armoede toe te lichten. Thema’s als gezondheid, psychische kwetsbaarheid, gezin komen ter sprake. Het wordt een interactieve avond waar je op eigen tempo de getuigenissen kan beluisteren in kleine groepjes. We maken er een mooie avond met zang, verse soep en brood.

Wil je graag meezingen? Wees welkom op 28 september, 5 oktober en 12 oktober van 18:30 tot 19:30 in de Academie voor Beeld, Muziek en Woord (Bruggestraat 43, Menen). Graag inschrijven (gratis) via onthaal Allegro 056/52.72.80. Er zijn geen vereisten qua niveau. De enige vereiste is zin om samen te zingen.

Om de inleefweek zo waarachtig mogelijk te maken, spreken we enkele zaken af.

App Store: https://apps.apple.com/nz/app/wakosta/id1417253858

Info:
Website stad Menen: https://www.menen.be/nieuws/werelddag-verzet-tegen-armoede

 


◊ Fakkeltocht tegen armoede: dinsdag 17 oktober 2023, van 19u00 tot 22u00

Organisatie: Vierdewereldwerking Ons Huis Mol

Plaats: Robianozaal Campus, Rozenberg 2, 2400 Mol

Programma:

Werelddag van Verzet tegen Armoede. Het thema dit jaar is ‘Verkiezingen’.

In samenwerking met gemeentebesturen Baldemore (Balen-Dessel-Mol-Retie), CAW, CM, KSOM, KWB, Cultuurcentrum Mol en Kom op tegen Kanker Mol

Vanaf 0 jaar
Prijs: gratis

Info:

Website: https://www.17oktober.be
Website Uit in Vlaanderen: https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/fakkeltocht-tegen-armoede/5ba237b8-de72-473c-bd6b-408dd962ebd3
Mailadres Vierdewereldwerking Mol: [email protected]
Telefoonnummer Vierdewereldwerking Mol: +32 (0)14 32 04 83


Atelier libre du mercredi : lanternes de papier : woensdag 13 september 2023 en woensdag 11 oktober 2023

Organisatie:
Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté (RWLP),
Le Théâtre et CCN. Centre Culturel de Namur

Plaats: Anciens Abattoirs de Bomel, Trav. des Muses 18, 5000 Namur

Programma:

A la veille des élections 2024 à tous les niveaux de pouvoir la Journée mondiale de lutte contre la Pauvreté sera un rassemblement important pour dénoncer les inégalités et crier qu’il est possible d’éradiquer la pauvreté !

Avec les premières et les premiers concerné.es par les injustices, les exclusions, les inégalités, la vie dans le trop peu de tout, le RWLP expliquera les points politique qu’il espère voir pris en compte dans les programmes électoraux, et surtout concrétisés par les futurs gouvernements!

Le 17 octobre se fait avec des partenaires, et notamment le qui n’a cessé d’amplifier et de renforcer son engagement en soutien aux objectifs poursuivis par le RWLP.

A tel point qu’en 2023, le Centre Culturel déclinera le combat contre la pauvreté sous différentes formes avec le RWLP, durant presqu’une semaine. En effet entre le 17 octobre et le 20 octobre, le Centre Culturel accueille les militant.es du RWLP pour un débat militant, co-organise la parade des lanternes, programme des spectacles suivis d’animations-débats, etc. Et en amont, il propose des ateliers de création de lanternes. Nous vous invitons à parcourir leur brochure et à vous arrêter particulièrement sur les pages 34 à 39 !

Un atelier où se conjuguent l’artistique et la lutte au présent en vue de la Journée Mondiale de Lutte contre la Pauvreté. Participez à cette journée militante en créant des lanternes en papier qui illumineront ensuite les rues de Namur lors de la traditionnelle Parade des Lanternes.

Les ateliers libres du mercredi, une occasion de s’essayer à une pratique artistique et de passer un bon moment ensemble autour d’un artiste ou d’un artisan invité ! D’où que vous soyez, quel que soit votre âge, participez de manière active à de véritables expériences créatives. Aucune connaissance préalable n’est nécessaire.

IMPORTANT :
Construire des lanternes de papier est un processus lent, en 2 étapes, il est donc vivement conseillé
de participer aux 2 sessions d’atelier.

→ Ateliers en deux temps :
Mercredi 13 septembre 2023, de 14:00 à 17:00
Mercredi 11 octobre 2023, de 14:00 à 17:00

→ Gratuit sur inscription

Info:
Site du Théâtre et CCN. Centre Culturel de Namur:  https://www.tccnamur.be/programme/a_1668-atelier-libre-du-mercredi-lanternes-de-papier

Ξ

PARADE DES LANTERNES : Journée mondiale de lutte contre la pauvreté : dinsdag 17 oktober 2023

Organisatie: Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté (RWLP), Le Théâtre et CCN. Centre Culturel de Namur

Plaats: Anciens Abattoirs de Bomel, Trav. des Muses 18, 5000 Namur

Programma:

Une fois la nuit tombée, chacun est invité à participer à une grande Parade des Lanternes, fabriquées par des citoyens en nos ateliers et partout ailleurs en Wallonie. Elles seront portées collectivement à travers Namur pour témoigner ainsi de l’énergie et de la créativité des populations, de la combativité et de l’espoir qui rassemblent.

→ Dinsdag 17 oktober 2023, 19u00

→ Gratis

→ Une initiative du Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté / RWLP

Info:
Website Le Théatre et CCN, Centre Culturel de Namur: https://www.tccnamur.be/programme/a_1641-parade-des-lanternes-o-journee-mondiale-de-lutte-contre-la-pauvrete

Ξ

Laïka : Journée mondiale de lutte contre la pauvreté : dinsdag 17 oktober 2023

Organisatie: Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté (RWLP), Le Théâtre et CCN. Centre Culturel de Namur

Plaats: Anciens Abattoirs de Bomel, Trav. des Muses 18, 5000 Namur

Programma:

Grande salle
duur: 1h15
vanaf 16 jaar

Ascanio Celestini / David Murgia

Après le magnifique Discours à la Nation, Ascanio Celestini (à l’écriture) et David Murgia (sur scène), accompagné d’un accordéoniste, nous reviennent avec Laïka : l’histoire d’un pauvre Christ revenu sur terre pour l’ausculter et qui se retrouve bien seul au milieu des fatras du monde.

Cette histoire se déroule dans une banlieue quelconque. Depuis la fenêtre de son appartement où il vit avec Pierre, ce Jésus-Christ improbable observe le va-et-vient d’un clochard qui s’est installé sur le parking du supermarché voisin, de la voisine qui a la tête embrouillée, de la prostituée du quartier qui tapine la nuit et brûle des pneus pour se réchauffer, entre autres pauvres hères. Et ce brave Jésus, qui n’est finalement pas un dieu mais un homme fait « de chair, de sang et de mots » comme le précise l’auteur, scrute à distance depuis son petit paradis-studio, impuissant, ce bas monde réduit à 1000 m² de bitume.

Ascanio Celestini et David Murgia nous emmènent dans un univers engagé et imagé, où évoluent des personnages attachants et naissent des émotions fortes. Ils passent de l’ironie à la farce, de la satire politique à la réalité crue. Et on se laisse emporter par une fable incroyable.

“Si c’est vrai que Dieu est dans le ciel… ce jour-là, l’être le plus proche de Dieu était une chienne.”

(La pièce s’appelle Laïka en souvenir de la chienne que les Russes avaient envoyée dans l’espace).

Le spectacle donne voix à tous ces sans-voix, mais il le fait avec une poésie et un humour formidables. La situation générale est dramatique, mieux vaut en rire pour mieux y réfléchir. Un parti pris jouissif et salutaire.  (La Libre)

Précis mais volubile, expressif mais intérieur, intense mais détaché, David Murgia est tout cela à la fois. Il écoule son texte dans une virtuosité insensée. Et nous, nous sommes bouche bée. Respect!  (Le Monde)

Info:

→ Dinsdag 17 oktober 2023 : 14u00 en 20u30

→ Tickets : https://shop.utick.be/?module=ACTIVITYSERIEDETAILS&pos=THEATREDENAMUR&s=D3DC3C34-2728-2FDA-CFA6-F355CFF06504

→ Website: https://www.tccnamur.be/programme/a_1537-laika-o-ascanio-celestini-david-murgia

Ξ

Dominique toute seule : dinsdag 17 oktober 2023

Organisatie:
Compagnie Au détour du Carin
Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté (RWLP),
Le Théâtre et CCN. Centre Culturel de Namur

Plaats: Anciens Abattoirs de Bomel, Trav. des Muses 18, 5000 Namur

Programma:

Grande salle

45 minuten

Vanaf 7 tot 16 jaar

Dominique, tu dors dans les bois, pour la première fois. Il fait un peu froid, tu penses à chez toi. Les oiseaux ont arrêté de chanter. Et les loups se sont mis à veiller. Comment chanter sa propre mélodie à pleine voix quand elle ne s’accorde pas avec celle du monde ?

Dominique se sent devenir transparente. Accompagnée de son ange gardien, elle sillonne les chemins d’une forêt et entre en dialogue avec les éléments. Elle reprend doucement corps au gré des rencontres, des jours, des nuits et des mélodies qui l’entourent.

Sur un plateau nu, deux personnages à fleur d’émotion nous happent avec ce presque rien qui fait la force du grand théâtre, pour un voyage au cœur de soi, au cœur de l’autre, où l’on affronte ses plus grandes peurs et éprouve ses plus belles joies.

Dominique toute seule est suivi d’une rencontre avec le Réseau wallon de lutte contre la pauvreté.

Info:

→ Dinsdag 17 oktober 2023 : 14u30

→ Tickets : https://shop.utick.be/?module=ACTIVITYSERIEDETAILS&pos=THEATREDENAMUR&s=BCA4058B-FD07-2465-10E1-AFCDE873C7B4

→ Website : https://www.tccnamur.be/programme/a_1483-dominique-toute-seule-o-cie-au-detour-du-cairn

Ξ

À cheval sur le dos des oiseaux: donderdag 19 oktober 2023 en vrijdag 20 oktober 2023

Organisatie:
Céline Delbecq
Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté (RWLP),
Le Théâtre et CCN. Centre Culturel de Namur

Plaats: Anciens Abattoirs de Bomel, Trav. des Muses 18, 5000 Namur

Programma:

Grande salle

1u00
vanaf 16 jaar

Elle s’appelle Carine Bielen. Le soir, elle boit un petit verre de rouge pour dormir tranquille. C’est de la piquette hein, mais elle aime bien quand même. C’est vrai que l’alcool ça fait de la misère. Elle ne se souvient plus comment elle a eu ce fils, Logan. Mais, il lui change la vie. Avec lui, elle a reçu le monde en entier comme elle dit.

Sur le plateau, une chaise, une fontaine à eau, un mur de stores gris. Tout est dit de l’univers administratif, sans chaleur, qui régit la vie de Carine, placée en institution depuis l’enfance. Reléguée dans la marge, prise dans un système où il faut cocher des cases, elle en est devenue prisonnière et a intégré le discours qui fait d’elle une « incapable », « débile », « toute de travers ».

À travers une parole dense et touchante, Carine livre son histoire, simplement et sans détour. L’humour et la poésie se glissent entre les lignes, comme quand elle était enfant :

« Petite, mon père m’appelait la poète
parce que je regardais les oiseaux
dès que j’en voyais dans le ciel
je bougeais plus comme ça
je les regardais
j’imaginais que j’étais à cheval sur leur dos… »

« À travers une parole intime, ce monologue traverse l’histoire d’une femme issue d’un milieu précaire et qui a été reléguée, dès l’enfance, vers une filière handicapée. C’est ce processus de relégation, fruit d’un système économique et social discriminatoire, qui m’a intéressée et donné le désir de m’enfoncer dans ce texte. D’un côté, il y a un système qui protège mais aussi qui décide et impose ses normes (test QI, mises sous tutelles, etc) et de l’autre, des êtres qui sont écartés de leur propre histoire, en raison de ces normes aux limites toujours discutables. Carine Bielen est un personnage fictif, elle n’existe pas. Mais il existe des milliers de Carine Bielen sur cette terre, pris dans les filets du contrôle social et de ses aveuglements normatifs. Je voulais lui donner la parole. »

Céline Delbecq

Avec une présence vraie, la comédienne joue sur un fil délicat, entre l’humilité de sa condition (…) et l’espoir tenace et lumineux d’être comme tout le monde, d’avoir droit aux mêmes rêves que d’autres. ( Le Soir )

À cheval sur le dos des oiseaux a été présenté en octobre 2022 dans le cadre de la Journée mondiale de lutte contre la pauvreté : vu le succès rencontré et l’émotion suscitée, nous le proposons à nouveau pour deux représentations.

Info:

→ Dinsdag 17 oktober 2023 : 14u30
→ Tickets : https://shop.utick.be/?module=ACTIVITYSERIEDETAILS&pos=THEATREDENAMUR&s=DFA4DD69-9B8E-5F22-5F4A-2FD5AC1F63BF

→ Donderdag 19 oktober 2023:
→ Tickets : https://shop.utick.be/?q=3CFB7F63-0FA0-5ED2-5678-B7D76164E572&module=QUANTITY

→ Vrijdag 20 oktober 2023:
→ Tickets : https://shop.utick.be/?q=70B0C4D6-E326-1ACA-8817-987CBCDEA68C&module=QUANTITY

Website: https://www.tccnamur.be/programme/a_1538-a-cheval-sur-le-dos-des-oiseaux-o-celine-delbecq

Ξ

Journée mondiale du Refus de la Misère : mardi 17 octobre 2023

Organisatie:
RWLP, Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté

Plaats:  Théâtre Royal de Namur (Place du Théâtre, 2)

Programma:

PRISES DE PAROLES DES TÉMOINS DU VÉCU/MILITANT.ES DU ET AVEC LE RWLP

Debout depuis 20 ans et + pour mettre les inégalités à genoux, des victoires au rendez-vous ! Debout pour poursuivre la conquête immédiate et à venir des droits qui éradiqueront la pauvreté et toutes les formes d’appauvrissement ! – La participation, l’éducation permanente, les luttes collectives – Le programme politique du RWLP pour les élections 2024 – Un pacte logement-énergie pour les portefeuilles plats… une question de transition indispensable et juste.

Accueil de 9h45 à 10h15 – début de la prise de parole à 10h15 précises jusque 11h45. Ensuite, le RWLP vous invite à rejoindre la Manifest’action (place d’Armes, à 2 pas – avec soupe et pain).

Entre 8h30 et 12h en différents endroits dans Namur

A 12h, rassemblement Place d’Armes pour LA GRANDE MANIFEST’ACTION qui commence à 12h15 pour se terminer à 13h15. Une manif STATIQUE épique qui pique et dynamique !

Mettre les inégalités à genoux et l’éradication de la pauvreté à l’agenda politique.

En prise de paroles, en slogans, en musique et en chansons !

Avec le groupe Ed Arasksam et Le Bouton compagnie de Théâtre poétique.

En après-midi et fin de journée entre 13h15 et 21h45, pour permettre à toutes et tous de participer à un ou plusieurs moments

LA GRANDE FOIRE POUR AGIR !

Place d’Armes, Esplanade du Centre culturel de Namur (Abattoirs quartier de Bomel), dans différentes salles.

Car des solutions existent, des victoires ont été obtenues ! Venez découvrir, comprendre, adhérer…

Et retrouvailles pour le départ de la Parade des lanternes solidaire dès 19h !

LA FOIRE POUR AGIR de 13h30 à 17h30 sur la Place d’Armes

Avec un ensemble d’associations qui vous proposent des animations qui ouvrent des portes vers des solutions crédibles pour sortir des inégalités et de la pauvreté

Le CIEP-MOC, « Statut cohabitant.e, 100% perdant.e ! » et « Cohab’Safe Ticket » ; Le Gab’s complexité administrative/digitalisation ; RESIS (fédération réseau de SIS) ; Le RWADE, « Silence, on coupe » ; Le RWDH, La prévention des expulsions domiciliaires en Wallonie ; Le RJF, « Pas de Justice Sociale sans justice Climatique et Fiscale » ; Action Vivre Ensemble, sur le logement ; PAC Dinant-Philippeville-Namur, l’impôt si cher ? ; Fian, le droit à l’alimentation saine ; BAPN, le programme pour les élections fédérales ; La Revue l’Observatoire avec ses analyses ; l’ARC, la digitalisation ; Espace P, Ce ne sont pas les travailleuses du sexe qu’il faut chasser, c’est la pauvreté ; Les Amis de la terre et Comité humain du numérique ; Le Miroir Vagabond avec sa statue géante mobile ; le RWLP-PEP sur les droits des jeunes ; Le SDJ de Namur ; CRILUX-CAI-CNCD Namur et Luxembourg « Tissons des liens, pas des menottes » ; Les facilitateur.trices en santé sur les déterminants de la santé ; Le 1718-RWLP-RW sur l’urgence sociale ; Le RWLP sur le pacte logement-énergie pour les portefeuilles plats et sur la statut cohabitant ; le RWLP avec le jeu des victoires ; la coalition climat avec le pacte logement et d’autres qui continuent à s’ajouter !

 

LA FOIRE POUR AGIR de 14h00 et 17h00 sur l’Esplanade du Centre culturel de Namur (Abattoirs quartier de Bomel)

L’accueil des demandeurs d’asile et de la situation des sans-papiers dans notre pays… ça fait plus que questionner, ça choque ! Non nous ne sommes pas envahis, oui c’est possible de trouver des solutions chez nous et dans les pays d’origine.

Animations, informations, expression, réflexion et engagement. Co-animé par le CAI et le Crilux ; Arsenic2 ; le collectif solidaire de Namur ; le CNCD Namur et Luxembourg ; le RWLP.

Au programme :

– de 14h à 17h, le parasol à paroles qui sera alimenté par vous !

– de 14h30 à 15h30 : conférence de Nicolas Contor, directeur du Crilux

– De 16h à 17h : projection de capsules vidéos suivie d’échanges, lecture d’Anatole : « Slam sur la migration » et exposition artistique d’Honoré

 

En soirée de 19h00 à 21h00

Parade des lanternes solidaire

Éclairer artistiquement et solidairement la nuit !

Symbole des victoires et des luttes collectives ! 20 ans et +… Le RWLP continue, fort de cette énergie et de la force collective !

Rendez-vous dès 19h00 dans la cour de l’école ITN- Asty Moulin (rue Asty-Moulin 60).

La chorale militante de La Casserole animera la distribution des lanternes.

La fanfare « Les taupes qui boivent du lait » accompagnera la parade jusqu’à sa dispersion au Centre Culturel régional.

Info:
Website 17 oktober 2023 van RWLP: https://www.rwlp.be/index.php/evenements/1303-journee-mondiale-de-lutte-contre-la-pauvrete-2023

Informations pratiques pour nous rejoindre et vous inscrire ! La mobilité ? Poser des questions ? Vous inscrire ? Voici les contacts ! Les réservations sont nécessaires !

PARTENARIAT ENGAGÉ, ENTRE LE CENTRE CULTUREL DE NAMUR ET LE THÉÂTRE DE NAMUR, AVEC LE RWLP.

Ce partenariat exceptionnel permet aux témoins du vécu/militant.es et à la population qui vient les entendre, d’habiter la salle du Théâtre Royal de Namur avec l’accueil que les uns et les autres méritent.

Mais plus encore, grâce à cette forte dynamique, deux spectacles pour enfants, accompagnés d’une exposition (collaboration avec la Fabrique de soi – CAL BW et CAL Namur) et d’un atelier sur la question du logement, permettront que nous dialoguions avec un millier d’enfants suite à des spectacles programmés entre le 17 et le 19 octobre. Il s’agit du spectacle « Monsieur » du Théâtre de la Communauté et de « Dominique toute seule » de la Compagnie au Détour du Cairn. Le délégué général aux droits de l’enfant nous fait le plaisir de venir participer à la journée du 17 octobre dans ce cadre.

Et plus encore, la journée mondiale de lutte contre la pauvreté du 17 octobre prend l’allure d’une semaine de militance avec une programmation théâtrale très engagée programmée par le CCN et le TN entre le 17 et le 20 octobre. Avec les spectacles : « Laïka » le 17 octobre en après-midi et soirée dans la salle du Théâtre Royal. « A cheval sur le dos des oiseaux » les 18 et 19 octobre dans la salle du Théâtre Royal.

Et en amont de tout cela, des ateliers lanternes sont organisés au CCN qui est d’un soutien indéfectible pour l’organisation de la journée et de la parade des lanternes. https://www.tccnamur.be/programme/ag_1639-journee-mondiale-de-lutte-contre-la-pauvrete

Quand les forces de l’éducation permanente, de l’action culturelle et de la création, des acteurs porteurs de luttes sociales convergent…, les luttes prennent la puissance indispensable pour avancer vers les changements urgents qui s’imposent.

Ξ

Voor info over andere lokale activiteiten in Namur, linken we waar mogelijk naar de website 17 oktober van RWLP.

Ξ

◊ WE de formation: “Fin du monde, fin du mois, même combat!”:

Organisatie: Cefoc asbl, Namur

Plaats: Centre Culturel Marcel Hicter – La Marlagne, Chem. des Marronniers 26, 5100 Namur

Programma:

D’un côté, une crise du pouvoir d’achat qui accentue encore les inégalités; de l’autre, la crise écologique et climatique. D’un côté, tenter de survivre dans une société inégalitaire; de l’autre, s’engager pour protéger la planète. Mais ces initiatives telles le vrac dans les magasins bio, les panneaux photovoltaïques sur les toits… sont-elles acceptables, accessibles et compréhensibles pour toutes et tous? Les injonctions à vivre plus sobrement résonnent-elles de la même façon pour tout le monde?

Et surtout, que peuvent apprendre celles et ceux qui subissent « une frugalité contrainte » à celles et ceux qui espèrent « une sobriété heureuse »? Quelles mesures politiques et collectives justes construire avec et pour les plus fragiles de manière à faire face à l’urgence climatique tou.te.s ensemble?

Autant de questions qui seront abordées lors de ce week-end de formation, afin d’entrevoir des convergences possibles entre deux combats essentiels. Il s’agira avant tout de donner la parole aux citoyen.ne.s dont les moyens ne permettent pas de vivre autrement que dans la sobriété.

Vos enfants sont les bienvenus !

Ils seront pris en charge par l’asbl Ecoline et Caracole tout au long du weekend. Ils aborderont avec légèreté la protection de l’environnement, les inégalités… à travers toutes sortes de jeux, d’expériences… Un week-end de découvertes pour eux aussi, citoyens du monde de demain! Cette animation, gratuite, sera organisée pour un groupe de 8 enfants minimum, âgés de 5 à 15 ans. Nombre de places limité.

Des lanternes pour lutter contre la pauvreté !

Un atelier de fabrication de lanternes en papier sera proposé aux enfants et aux adultes le samedi soir après le souper, en vue de la Parade des lanternes qui aura lieu à Namur lors de la Journée mondiale de lutte contre la pauvreté (17 octobre 2023).

PAF: prix indicatif 60€ (repas et logement compris)

Le prix ne doit pas être un obstacle à la participation, la PAF reste libre et anonyme

Inscription pour le vendredi 29 septembre 2023 au plus tard.

Info:

Cefoc asbl – rue Saint-Nicolas, 84 – 5000 NAMUR – Tél : 081/23 15 22 – [email protected] – www.cefoc.be

 

Ξ

◊ Campagne ‘Transparants’

Organisation: LST – Luttes Solidarités Travail

Lieu: En ligne

Programme:

Des transparents …

Des personnages, réalisés dans un film plastique transparent, symbolisent toutes les personnes rendues invisibles, transparentes et contraintes à l’inexistence, à la clandestinité.

… en Wallonie et Bruxelles …

Ils sont diffusés via une vaste campagne. De nombreuses organisations accueillent ces personnages hautement symboliques chez elles et participent ainsi à la sensibilisation d’un public élargi sur ces enjeux fondamentaux.

2023 :
Depuis quelques années les mobilisations autour de la journée mondiale du refus de la misère s’accompagnent d’une campagne que nous appelons la campagne Transparents.
Cette année, en plus des personnages habituels posés sur le sol, notre campagne est portée par 10 affiches représentant des situations concrètes de transparence.

Il est aussi possible d’accueillir un personnage transparent afin d’affirmer et d’afficher sa mobilisation.

Liens:
1. http://www.mouvement-lst.org/transparents.html
2. Courrier partenaires
3. Decouvrez les affiches

Info
Cette campagne est pluriannuelle. Intéressé(e) d’en savoir plus ou de participer ? Contactez la Fédération LST.
Site LST 17 octobre 2023: http://www.mouvement-lst.org/2023-10-17_journee_mondiale_refus_misere.html


Ξ

◊ Au Parlement de Wallonie: dinsdag 17 oktober  2023

Organisation: LST – Luttes Solidarités Travail

Lieu: Rue Notre Dame 1, 5000 Namur

Programme:
Avec ces associations, chaque 17 octobre, lors de la Journée mondiale du refus de la misère, au Parlement de Wallonie, au pied de la Dalle en l’honneur des victimes de la misère, nous mettons en scène les personnages transparents pour illustrer ces situations de vie.

Le Parlement de Wallonie est un lieu doublement symbolique.

D’une part comme haut lieu de notre démocratie, où se prennent des décisions qui nous affectent tous.

D’autre part, cette année encore, nos témoignages, interpellation des parlementaires et une manifestation commémorative se déroulent autour de la Dalle en l’honneur des victimes de la misère.

A l’initiative des mouvements ATD Quart-Monde et LST, la dalle « en l’honneur des victimes de la misère », a été installée dans la galerie du Parlement le 17 octobre 2008 par décision de l’Assemblée parlementaire.


◊ Boekvoorstelling Dominique Willaert “Niet alles, maar veel begint bij luisteren”:  tot 

Organisatie: Stad Ninove

Plaats: CC De Plomblom Ninove, Graanmarkt 12, 9400 Ninove

Programma:

‘Marginale driehoek’, ‘wingewest voor extreemrechts’, ‘culturele pechstrook aan de taalgrens’. Voor wie er niet woont, is het niet zo moeilijk de Denderstreek te borstelen. Maar hoe zien de bewoners dat eigenlijk zelf? Auteur Dominique Willaert wandelde vier maanden rond in Ninove, Aalst, Denderleeuw, Zottegem, Herzele en andere Zuid-Oost-Vlaamse vlekken. Het leverde een parelsnoer van verhalen op.
Over de teloorgang van de fabrieken, de afbraak van sociale huisvesting en de tijd dat de volkshuizen draaiden als een tierelier.
Maar ook over een voormalig Kamerlid dat ’s ochtends vroeg naar het OCWM tuft en zijn koffer vult met het beste vlees van de voedselbank (“zelf gehoord van mijn loodgieter!”), Facebookposts die viraal gaan en het Vlaams Huis in Ninove.

EXTRA

Bij dit boek hoort een innemende fototentoonstelling. In voorjaar 2024 is deze fotoreeks van Yasmina Besseghir en Freddy Willems te bezichtigen in onze foyer.

Prijzen:
Basisprijs: € 7 Vriendenpas: € 5.5 + 65: € 5 mindervaliden: € 5 -26 jaar: € 3.5

Wil je tickets maar is de voorstelling uitverkocht? Of heb je tickets teveel? Schrijf je dan hier in op de ruilbox: https://www.ccdeplomblom.org/programma/willaert#

Info:
Website stad Ninove: https://www.ccdeplomblom.org/programma/willaert

 


Soep en voorstelling “Zie de mens” en verschillende activiteiten in kader van Dag tegen armoede: zaterdag 14 oktober 2023, zondag 15 oktober 2023 en dinsdag 17 oktober 2023

Organisatie: ATD Vierde Wereld België, Afdeling Oostende en Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen (BMLIK) Oostende

Plaats: Duin en Zee , Fortstraat 128, 8400 Oostende

Programma:

Zaterdag 14/10:
soep in Duin en Zee , Fortstraat 128 te Oostende om 16u00. Toon je solidariteit tegen het onrecht armoede! Aansluitend theaterstuk ‘Zie de mens’ (tickets te verkrijgen via Uit-loket)

17u00: Sensibilisering bij een kom soep in Duin en Zee van de werkgroep 17 oktober
19u00: Theater ‘Zie de mens’ van de Armbassade

Zie de Mens is een collage van poëtische scènes en monologen omlijst door een variëteit aan muzikale sferen. De thema’s van de voorstelling worden tot leven gebracht door mensen die weten hoe het is om te leven in situaties die kwetsbaar maken. Door ons dus. Zie de mens is een zoektocht. Naar de zin en onzin van zelfredzaamheid. Zelfredzaamheid op eigen kracht en met eigen middelen. Bestaat dat? Moeten we dat willen? Iedereen zelfredzaam?

Wij worden ‘ervaringsdeskundigen’ genoemd. Dat klinkt mooi. Maar het is pas echt mooi als die deskundigheid in het licht wordt gezet. Daarom de theatervoorstelling Zie de Mens.

De Joseph Wresinski Cultuur Stichting is een multicultuireel theatercollectief dat is opgericht door mensen in kansarme en kwetsbare situaties, theatermakers en muzikanten.
Hierdoor geven producties een waarachtige theatrale verbeelding van de wereld van armoede die doordringt in de harten en hoofden van het publiek.

TICKETS te koop aan 10 € in het uitloket Oostende,
kansentarief aan 2 €

21u00: Receptie met voedseloverschotten

Zondag 15/10:
Komterbie (maaltijd, workshops, muziek,…) in Duin en Zee in samenwerking met ATD Oostende, BMLIK-O en Kwiedam

Dinsdag 17/10:

11u00: Politiek debat naar aanleiding van de nieuwe publicatie van BMLIK-O over ‘schulden’ in CC De Grote Post (zaal dactylo). Met volgende panelleden: Natacha Waldman; schepen van Welzijn, Caroline Verhoeven van het Belgisch Netwerk tegen Armoede, Bert D’hondt; raadgever armoedebestrijding bij kabinet Vlaams minister Benjamin Dalle, Nele Peters, medewerker Cebud, een gerechtsdeurwaarder en Monique Van Houdenhove; ervaringsdeskundige.

12u00: Receptie met nadien mogelijkheid om hoorspel Bonnie te beluisteren in ontmoetingscentrum O.666 op de Oosteroever. Dit hoorspel is een productie van BMLIK-O in samenwerking met het artistiek collectief ZANDZAND.


Info:

Zaterdag 14/10:
Prijs: gratis
Link event Netwerk tegen Armoede: https://www.netwerktegenarmoede.be/nl/17-oktober-2023/kalender?cdbid=9384b4e7-3b52-4361-8b9e-7e6cdfffc92e&utm_source=www.netwerktegenarmoede.be&utm_medium=referral&utm_campaign=widgets

Tickets “Zie de mens”:
Tel. UITloket: +32 (0)59 25 81 41 of +32 (0)800 1 8400 (gratis)
Mailadres: [email protected]
Bestel hier jouw ticket: https://apps.ticketmatic.com/widgets/oostende/flow/web?event=411423885605&l=nl#!/addtickets

Link stad Oostende: https://www.visitoostende.be/nl/zie-de-mens

Dinsdag 17/10:
– GSM nummer Gudrun Rosseel: +32 (0)478 22 38 22
– Mailadres Gudrun Rosseel: [email protected]

Ξ

◊ Breng je pompoen: zaterdag 7 oktober 2023, van 14u00 tot 16u00

Organisatie: Curieus vzw

Plaats: parking van het Cardijnplein (Nieuwe Stad, nabij OC De Blomme).

Programma:

17 oktober is de Werelddag van het Verzet tegen Armoede. Jaarlijks brengen armoede-organisaties armoede onder de aandacht van het grote publiek. Naar aanloop van 17 oktober roept Curieus op om een pompoen te doneren. Heb je pompoenen gekweekt in je volkstuintje, de gemeenschappelijke groentenbak of in je eigen tuin en je hebt een mooie oogst: deel dan een pompoen met ons! De ingezamelde pompoenen verdelen we aan de armoede-organisaties in de buurt. Deze organisaties kunnen de pompoenen gebruiken om soep te maken, bij de sociale kruidenier leggen, gebruiken in gezamenlijk kookworkshops, …

Breng je pompoen tussen 14u en 16u naar de parking van het Cardijnplein (Nieuwe Stad, nabij OC De Blomme).

Info:
Gratis
Event website Curieus: https://curieus.be/events/het-pompoenplan-zarren


De Kansendans – Paco Producties: Woensdag 25 oktober 2023 van 20u00 tot 21u30

Organisatie: CC Binder en De Schakel Puurs – Sint-Amands

Plaats: CC Binder, Forum 3, 2870 Puurs

Programma:

Caro Bridts & Lieven De Pril, educatief medewerkers van Welzijnsschakels vzw hebben in de voorbije coronaperiode niet stil gezeten. Eind 2021 verscheen hun boek De Kansendans. In januari was het al aan een tweede druk toe. Dit unieke boek over armoede en gelijk(waardig)heid vertrekt vanuit hun persoonlijke levensverhaal. Het leven van iemand die opgroeide in generatiearmoede en het leven van een hulpverlener uit de middenklasse worden aan elkaar gespiegeld. Het boek brengt een vernieuwende kijk op armoede, de samenleving en op armoedebestrijding.

Stefanie Moens brengt het verhaal in een aangrijpende monoloog.

Voorstelling in het kader van de ‘Week tegen armoede’.

In samenwerking met De Schakel.

Info:

Vanaf 0 jaar.

Prijs: € 6
Vrijetijdspas: € 5

Reserveringen: https://webshop.puurs-sint-amands.be/Tickets/Detail?shop=301E5B74-59D7-4A9C-AA60-7F733BFC376A&id=FB10F99F-F6F2-ED11-A2E6-CDDC0F0E5946

Links: http://www.ccbinder.be

 


◊ Journée mondiale du refus de la misère: dinsdag 17 oktober 2023, vanaf 19u00

Organisatie:

Une initiative locale du mouvement œcuménique de Quaregnon (Armée du Salut, Unité Pastorale de Quaregnon-Wasmuël, Eglise Protestante Unie de Belgique), ATD Quart-Monde, soutenue par l’Administration communale, la Maison Culturelle et l’Académie de Musique, des Arts de la Parole et de la Danse de Quaregnon.

Avec le Collectif enVies.

Plaats: Hôtel de Ville de Quaregnon, Grand Place 1, 7390 Quaregnon, Belgique

Programma:
Le 17 octobre marque chaque année la journée mondiale du refus de la misère. La Maison Culturelle s’inscrit dans cette démarche de sensibilisation à la précarité et l’exclusion sociale qu’elle génère, créée à l’origine par l’ATD Quart-Monde. Un hommage sera rendu autour de la dalle située sur la Grand-Place en l’honneur des victimes de la misère, des slameurs·ses déclameront en rime ou en prose, pour que la cause des « sans-voix » soit entendue sur la musique de l’Académie de Quaregnon.

Info:
Gratis
Contact mailadres: [email protected]

 


◊ ‘Elke schakel telt?’ Challenge tegen armoede. Werelddag van het Verzet tegen Armoede: dinsdag 17 oktober 2023

Organisatie: Stad Ronse, VZW De Vrolijke Kring en alle sociale partners

Plaats: diverse locaties in Ronse ( zie verder bij ‘Programma’ )

Programma:
Armoede. Het is een probleem dat wereldwijd steeds groter wordt en ook voor Ronse niet onbekend is. Daarom is de internationale dag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting voor velen een belangrijke dag.

Dit jaar maakt Ronse op dinsdag 17 oktober als gebaar van verzet een menselijke ketting van de ‘Steen tegen armoede’ aan de bibliotheek naar het sociaal huis. Zo belichamen we die oude Belgische slogan: “Eendracht maakt macht”. Samen slaan we de handen in elkaar tegen armoede, want armoede kan niet opgelost worden door enkelen van ons, maar door ons allemaal samen.

Samen met 1.000 mensen willen wij een solidaire kring maken tegen armoede. Daarin ben jij een onmisbaar schakel.

13u00: Verzamelen aan de Steen tegen Armoede

14u30: Sluiten van de menselijke ketting van de Steen tegen Armoede aan de bibliotheek naar het sociaal huis:

De ketting wordt verdeeld in zeven kleurenzones. Je krijgt een kleurensticker toegewezen zodat je duidelijk weet waar je kan helpen de ketting te sluiten. Dan is het de bedoeling om tegen 14.30 u. de ketting succesvol te sluiten.

15u00: Officieel moment aan de Steen tegen Armoede

15u30: Receptie + opendeurdag in De Vrolijke Kring met een voorstelling van de vrijwilligerswerking en de 17/10 campagne

19u00: Lezing ‘Geen geld voor armoede’ door Maxim De Jonge

Leuk weetje: Breng gerust een wit laken mee met een bijpassende slogan of een afbeelding erop. Zo kan je jouw steun betuigen tijdens deze actie of de aandacht vestigen op een belangrijk feit. Het witte laken kan tussen twee mensen in de ketting gehouden worden, zodat het een volwaardig deel van de ketting wordt.

Info:
Website events De Vrolijke Kring: https://www.devrolijkekring.be/IMG/ACTUEEL/1696094011.png
Mailadres Leen Vandenhaute: [email protected]
Website event Stad Ronse: https://www.ronse.be/nl/nieuws/challenge-tegen-armoede#:~:text=naar%20de%20%27Steen%20tegen%20armoede,de%20ketting%20succesvol%20te%20sluiten.

 


Werelddag van Verzet tegen Armoede 17 oktober – campagneweek: Van maandag 16 oktober 2023 om 00u00 tot en met zondag 22 oktober 2023 om 23u59

Organisatie: Netwerkt tegen Armoede

Plaats: Netwerkt tegen Armoede, Vooruitgangstraat 323 b6, 1030 Schaarbeek (Brussel)

Programma:

Festival
Effen mee de weg naar inclusief werk!

Mensen in armoede stoten op veel drempels en omwegen op de weg naar duurzaam werk. Toch hoeft die zoektocht geen uitzichtloze werkomlegging te zijn. Door samen op te komen voor trajectbegeleiding op maat, eerlijke arbeidsvoorwaarden, menswaardige jobs en inkomens boven de armoedegrens, nemen we barrières weg en effenen we samen de weg naar inclusief werk. Want iedereen heeft recht op werk!

Effen mee de weg naar inclusief werk met onze 61 verenigingen in Vlaanderen en Brussel op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober

Recht op werk voor iedereen

De weg naar de arbeidsmarkt is voor mensen in armoede vaak bezaaid met drempels en barrières. De regeringen willen een werkzaamheidsgraad van 80%. Het is een stap in de juiste richting dat ze inzetten op mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Met de campagne Werkomlegging vestigt het Netwerk tegen Armoede dit jaar de aandacht op obstakels, maar ook op de oplossingen voor meer inclusief werk. De campagne is afgetrapt op de Dag van de Inclusie op het werk van de SERV op 3/10. Een aantal mensen zetten hun schouders mee onder de campagne in een korte filmpje.
Lees meer: https://netwerktegenarmoede.be/nl/17-oktober-2023/recht-op-werk-voor-iedereen

Vijf aanbevelingen voor het recht op werk

Op 17 oktober voeren het Netwerk tegen Armoede en de 61 lokale verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen actie om het recht op werk toegankelijk te maken. We formuleren vijf aanbevelingen om onze arbeidsmarkt echt duurzaam en inclusief te maken voor iedereen. Deze zijn ook verwerkt in het memorandum met 24 speerpunten voor een structureel armoedebeleid voor de verkiezingen van 2024.
Lees de aanbevelingen: https://netwerktegenarmoede.be/nl/17-oktober-2023/aanbevelingen-voor-het-recht-op-werk-voor-iedereen

Getuigenissen

Huh?! Werkomlegging? De weg naar duurzaam werk is niet voor iedereen dezelfde. Mensen in armoede stoten op veel drempels en omwegen. Maxim, Cindy en Christophe getuigen over hun zoektocht naar werk.
Ontdek de verhalen: https://netwerktegenarmoede.be/nl/17-oktober-2023/getuigenissen

Campagnemateriaal

Hier kan je het campagnemateriaal in verschillende formaten vinden. Zet het campagnebeeld op jouw sociale media en deel onze oproep voor het recht op werk voor iedereen!
Lees meer: https://netwerktegenarmoede.be/nl/17-oktober-2023/campagnemateriaal

Foto’s, video’s en artikels

Bekijk foto’s en video’s van acties en activiteiten en lees artikels en interviews in het kader van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17/10
Lees meer: https://netwerktegenarmoede.be/nl/17-oktober-2023/foto-s-video-s-en-artikels

Info:

 


◊ Ontbijt met babbels: vrijdag 13 oktober 2023, van 09u00 tot 12u00

Organisatie: Avansa Waas-en-Dender

Plaats: Avansa Waas-en-Dender, Rode Kruisstraat 23, 9100 Sint-Niklaas

Programma:
Ontbijt met babbels. We brengen een divers publiek samen aan 1 lange tafel. Na verschillende getuigenissen en ervaringen rond WERK ( bv: kinderopvang en arbeid, activering….) gaan we in gesprek met elkaar en vragen we de aanwezigen om hun bedenkingen en voorstellen te noteren op witte lakens.

Info:

Ξ

Ten derden male: maandag 16 oktober 2023, van 19u30 tot 21u30

Organisatie:  Bibliotheek Sint-Niklaas in samenwerking met Polsslag, Vrije Ateliers

Plaats: SteM Sint-Niklaas – afdeling SteM Zwijgershoek, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas

Programma:

Hoe zit dat nu met armoede? Wij willen weten wat de stand van zaken is. Ten derden male is een dringende oproep om rekening te houden met mensen die in armoede leven. In aanloop naar de wereldverzetdag tegen armoede (17 oktober) gaan we luisteren naar Jos Geysels. Kom je met ons mee?

Armoede is niet alleen een kwestie van te weinig centen, maar ook van een gebrek aan kansen en mogelijkheden. Het is een schrijnende schande dat politiek verantwoordelijken in een samenleving die voldoende middelen heeft om iedereen een menselijk leven te laten leiden, blind blijven voor de ellende van een alsmaar groter wordende groep van medeburgers. Een kleine groep vermogenden haalt onbelemmerd binnen wat, wie uit de boot valt, tekortkomt.   Ten derden male geeft feiten en cijfers over het armoedeprobleem, naast persoonlijke verhalen en anekdotes. Suggesties om het armoedeprobleem daadwerkelijk aan te pakken ontbreken uiteraard niet.

Deze activiteit werkt met een vrije bijdrage. Betaal wat je wil/kan (€ 0 – € 2 – € 5 – € 7).

Info:

 


Privilege walk: Sta ook eens in mijn schoenen: dinsdag 17 oktober 2023, van 10u00 tot 13u00

Organisatie: OnderOns

Plaats: VZW OnderOns, Stationsstraat 41, 3800 Sint-Truiden

Programma:
Om 10u00 gaan we samen met hulpverleners en beleidsmakers de privilege walk “Sta ook eens in mijn schoenen” doen. Op deze manier wordt er mee gevoeld wat het is om ongelijkheid te ervaren. Daarna gaan we terug naar OnderOns voor nabespreking en een tas soep.

Info:
gratis
Liza Gasparini, [email protected]
Telefoon / GSM: 0492 46 4641


Sop op de mèrt: donderdag 12 oktober 2023, van 10u00 tot 12u00

Organisatie: De Nieuwe Volksbond

Plaats: Grote Markt, 3700 Tongeren

Programma:
Tijdens de wekelijkse markt op donderdag in Tongeren delen we soep uit aan de voorbijgangers en zetten we 17 oktober in de aandacht.

Info:
Mail naar Jade Budeners: [email protected]
Telefoon / GSM: +32 (0)497 58 43 63

 


◊ Pastafestijn en politiek debat: zondag 15 oktober 2023, van 12u00 tot 14u00

Organisatie: De Klapdeur Torhout

Plaats: Zaal de Bosgalm, Pastoriestraat, 8820 Torhout

Programma:

Hoe ziet het sociale beleid van de stad Torhout eruit? Wat kan beter, de komende jaren? We vragen het aan politici uit de gemeenteraad.

Wat kan een stadsbestuur doen voor meer welzijn, betere kansen in het onderwijs en op een werkbaar werk, een beter woonbeleid, een einde aan de kinderarmoede?

Kristof Audenaert (CD&V), Ine Debruyne (Vooruit), Eva Maes (N-VA) en Sien Lagae (Groen) gaan met elkaar in gesprek.

Met getuigenissen van mensen in armoede. Een ervaringsdeskundige in armoede neemt deel aan het gesprek. Herwig Reynaert (UGent) leidt het gesprek.

We beginnen met een drankje (om 11u00), gaan het gesprek aan (11u15) en genieten daarna samen van een lekkere pastamaaltijd (12u30).

De Gezinsbond zorgt voor kinderopvang.

Marino Punk zorgt voor accordeonmuziek.

Een maaltijd kost €10 ( vlees of kaas).
Kinderen -12 jaar: €5 // max 30€ per gezin.
Sociale prijs: 2€ per persoon (breng uw UITPAS mee).
twee drankjes zijn inbegrepen.

Info:

Het debat kan je gratis bijwonen, kaarten voor de maaltijd vooraf reserveren bij…:
– CAW (‘s Gravenwinkelstraat 20 – 050/21.25.22)
– Gezinsbond Torhout & Hart boven Hard Torhout
(Nick, 0486/31.81.01 of [email protected])
– Rebelle Torhout ([email protected])
– Onthaal Tordale (Bruggestraat 39)
– Welzijnsschakel de Klapdeur (Jaak, 0497/91.47.58 of [email protected])

 


◊La pauvreté sous les Bombes devient: zaterdag 21 october 2023, van 10u00 tot 20u00

Organisatie: Collectif contre la pauvreté – Tournai in samenwerking met Moc Wallonie Picarde, ATD Quart Monde en Belgique, Lire et Écrire Wapi, Dal Tournai, CSC Hainaut Occidental, Infor Jeunes Tournai asbl, MJ Masure Quatorze, Pac Wallonie Picarde, FGTB WaPi, Equipes populaires Hainaut occidental, Vie Féminine Wapi, Soralia Wallonie Picarde, Port’Ouverte, JOC Wapi- Tournai, Plateforme Pour l’Interculturalité à Tournai, La Pépinière-Tournai, Maison de la Culture de Tournai et Silex

Plaats: Place Paul-Émile Janson, 7500 Tournai

Programma:
Le samedi 21 octobre de 10h à 21h se tiendra la septième édition de la « Pauvreté sous les Bombes » (renommé récemment Rendre Visible l’Invisible, de quoi faire plaisir au front bruxellois) à la place Paul-Émile Janson organisée par le Collectif contre la pauvreté de Tournai dont ATD Quart Monde fait partie. Ce rendez-vous réuni des artistes grapheurs et des citoyen⋅ne·s dans le but d’attirer l’attention de toutes et tous sur la pauvreté à Tournai et de réfléchir à des solutions pour la combattre avec la participation des premier·ère·s concerné·e·s par la précarité.

Rendre Visible l’Invisible:
– Performances de Street Art
– Musique Live
– Espace de discussions
– Mémorandum des associations

Info:
Event Facebook pagina: https://www.facebook.com/events/1065255691055367/?ref=newsfeed


◊ Fakkeltocht – Werelddag van Verzet tegen Armoede: dinsdag 17 oktober 2023, van 19u00 tot 21u30

Organisatie: T’’ANtWOORD
T’ANtWOORD is een vereniging voor mensen in armoede of voor vrijwilligers, sympathisanten die samen met ons willen pleiten tegen armoede en sociale uitsluiting.

Plaats:
– T’ANTWOORD, Otterstraat 114, 2300 Turnhout
– Cultuurhuis De Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout

Programma:

Mensen in armoede moeten vaak afrekenen met heel wat drempels en omwegen op weg naar werkbaar werk. Toch hoeft die zoektocht geen uitzichtloze werkomlegging te zijn.

Op dinsdag 17 oktober 2023 is het Werelddag van Verzet tegen Armoede. Help ons mee een krachtig signaal uitsturen. Neem deel aan onze fakkeltocht, kom luisteren naar onze aanbevelingen en laat je informeren, inspireren en activeren

19u00: Start fakkeltocht aan T’ANtWOORD, Otterstraat 114, 2300 Turnhout

20u00: De Kuub, Cultuurhuis de Warande:
– Welkom door Chris Dielis, coördinator T’ANtWOORD
– Voordracht gedicht geschreven door stadsdichter Sanne Leenders in samenwerking met ervaringsdragers in armoede
– Panelgesprek onder leiding van Jos Geysels, voorzitter T’ANtWOORD met o.a. Mevr. Kelly Verheyen (schepen van sociale zaken stad Turnhout), Chris Dielis (coördinator T’ANtWOORD) en ervaringsdragers in armoede

20u45: Optreden van ‘Onze Rijkdom’. Mensen van diverse afkomst, allemaal met ervaring in armoede, brengen liedjes met zelfgeschreven teksten. Deze zijn uit het leven gegrepen. Eenvoudig, ontroerend, herkenbaar maar ook met een flinke dosis humor.

21u30: Gratis drankje aan de Rode Toog, Cultuurhuis de Warande

Neem deel aan onze actie en verzet op 17 oktober mee de bakens voor een inclusieve arbeidsmarkt!

Vanaf 0 jaar.
Prijs: gratis

Info:
Website T’ANtWOORD: https://www.tantwoord.be/
Facebook pagina ’ T’ANtWOORD vzw: https://www.facebook.com/tantwoord.vzw/
Website Cultuurhuis de Warande: https://www.warande.be/programma/7887/werelddag-van-verzet-tegen-armoede/t-antwoord-en-de-warande


◊ Internationale dag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting: dinsdag 17 oktober 2023

Organisatie: Katholiek Onderwijs Vlaanderen en Krijt vzw

Plaats: Diverse locaties in Vlaanderen (zie verder bij ‘Programma’)

Programma:

Op 17 oktober is het de internationale dag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting. Naar aanleiding van deze actiedag zetten we een aantal initiatieven in de kijker die je school kan ondersteunen en inspireren om de strijd te voeren tegen armoede en voor kansenrijk en inclusief onderwijs.

Voor het secundair onderwijs organiseren we in samenwerking met KRIJT vzw voor elke regio een netwerkdag rond schoolkosten. Tijdens dit initiatief vertrekken we vanuit de inspiratie van het vademecum, bouwsteen kwestbaarheid en armoede. We verrijken met praktijkervaringen van jezelf en van de deelnemers en je krijgt input en tips van KRIJT vzw. Zij zijn expert als het gaat over betaalbaar en kansenrijk onderwijs. Heb je interesse of wil je inschrijven? Klik dan op de naam van jouw regio hieronder.

Voor het gewoon en buitengewoon basisonderwijs organiseren we een professionaliserings met als titel “Zo lukt dat! Basisonderwijs voor leerlingen in armoede” De resultaten van leerlingen in kansarmoede in onze scholen zijn niet goed. Zijn ze niet verstandig genoeg of passen ze niet in ons onderwijssysteem? Een onderzoek toont hoe het kan lukken. In een eerste deel wordt even ingegaan op de thema’s die het leren en leven van leerlingen in kansarmoede in onze scholen sterk beïnvloeden. In het tweede deel krijgen de deelnemers 10 praktijktips waarvan blijkt uit onderzoek op de werkvloer dat ze het verschil maken.

Scholen die aandacht willen schenken aan armoede en/of inspiratie zoeken voor hun armoedebeleid kunnen dit vinden in de bouwsteen kwetsbaarheid en armoede van het Vademecum zorgbreed en kansenrijk onderwijs.

Info:
Website Katholiek Onderwijs Vlaanderen – secundair onderwijs: https://pro.katholiekonderwijs.vlaanderen/content/fddb4f40-bf88-4d6c-834f-341bc00b6ddf

Website Katholiek Onderwijs Vlaanderen – gewoon en buitengewoon basisonderwijs: https://pro.katholiekonderwijs.vlaanderen/content/11de3cce-79ea-4895-a485-cbf5539aa30b


◊ Gesprekavond armoede: Gitta Vanpeborgh – federaal parlementslid: maandag 9 oktober 2023, van 20u00 tot 22u00

Organisatie: Stad Willebroek en Serieus?

Plaats: Zaal De Roos – Volkshuis, Van Landeghemstraat 47, 2830 Willebroek

Programma:
Gesprekavond met federaal parlementslid Gitta Vanpeborgh

Info:
Website gemeente Willebroek: https://www.willebroek.be/nl/gespreksavond-armoede

 


◊ Vooruit organiseert inzamelactie winterjassen, mutsen en sjaals voor kinderen: zatedag 21 oktober 2023, van 10u00 tot 12u00

Organisatie: Vooruit, Afdeling Zottegem

Plaats: Volkshuis, Markt 8, 9620 Zottegem.

Programma:

“Veel gezinnen en alleenstaanden hebben het vandaag echt moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen”, verduidelijkt Vooruit-raadslid Kurt De Loor. “Zeker met de gestegen facturen en de veel duurder geworden winkelkarretjes wordt het voor veel mensen moeilijker en moeilijker. Een nieuwe winterjas, een sjaal en een muts voor de kinderen aanschaffen is vaak moeilijk. Daarom beslisten we om opnieuw, en dit voor de vierde keer, een inzamelactie te houden voor winterjasjes, mutsen en sjaaltjes voor kinderen.”

“We vragen aan iedereen winterjasjes te schenken die bijvoorbeeld te klein zijn geworden voor de eigen kinderen. De jasjes, sjaaltjes en mutsen die we ophalen, bezorgen we aan Twinkeltje, de ruilwinkel van het Huis van het Kind in Zottegem. Zo weten we dat ze bij de kindjes terechtkomen die er het meeste nood aan hebben.”

Winterkleding doneren kan in het Volkshuis op de Markt in Zottegem op zaterdag 21 oktober van 10 tot 12 uur.

Info:
Artikel Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231007_91911583