Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Context en doelstellingen

De klimaatverandering en de bijbehorende beleidsmaatregelen zijn regelmatig onderwerp van communicatie naar de Belgische bevolking. Echter, kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals mensen in armoede en bestaansonzekerheid, worden niet altijd bereikt door deze communicatie. Daarom organiseerden het interfederaal Steunpunt tot bestrijding van armoede en de FOD Volksgezondheid een uitwisselingsmoment waarbij publieke diensten, verenigingen die strijden tegen armoede en andere actoren bijeenkwamen. Het doel was om de specifieke communicatiebehoeften te bepalen en de verschillende geschikte kanalen te onderzoeken. Het is van essentieel belang dat deze communicatie over klimaatverandering en het hieraan verbonden beleid inclusief zijn en rekening houden met de bezorgdheden van mensen in armoede.  

De kernboodschappen

Crisiscommunicatie versus adaptatiecommunicatie

Het onderscheid tussen dringende crisisboodschappen en langetermijn adaptatiestrategieën, rekening houdend met de beperkte mogelijkheden tot aanpassing bij kwetsbare bevolkingsgroepen.  

Toegankelijkheid van informatie

De noodzaak om verschillende instrumenten te gebruiken (papier, videos, etc.) om digitale en andere drempels tot informatie te overbruggen.

De rol van actoren van het terrein

De verenigingen en professionelen van het terrein spelen een essentiële rol in het overbrengen en aanpassen van boodschappen.

Vereenvoudigen en centraliseren van informatie

Het creëren van meer toegankelijke platformsen en boodschappen voor kwetsbare doelgroepen.

Samenvatting van de uitwisseling

Dit seminarie toonde aan dat het voor een doeltreffende communicatie over de adaptatie aan klimaatverandering essentieel is om prioriteit te geven aan een inclusieve benadering, die rekening houdt met de realiteit van kwetsbare bevolkingsgroepen. Concrete acties, gebaseerd op samenwerking met organisaties van het terrein en de vereenvoudiging van boodschappen, zijn nodig om ervoor te zorgen dat de adaptatie aan klimaatverandering geen factor wordt die sociale ongelijkheden verergert. 

« Aanpassing moet een kans zijn om ongelijkheden te verminderen, niet om ze te verergeren. »
Een gedetailleerde samenvatting van de uitwisseling tijdens het seminarie is beschikbaar voor degenen die dieper op de verschillende besproken aspecten willen ingaan. De samenvatting haalt mogelijke oplossingen en praktische voorbeelden aan om de communicatie over klimaatadaptatie te verbeteren.