Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Gedenksteen 17 oktober
Op 22 december 1992 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, 17 oktober uit tot Internationale dag voor de uitroeiing van armoede (VN resolutie). Staten en verenigingen werden hiermee opgeroepen armoede op de agenda te zetten en praktische stappen te ondernemen om armoede daadwerkelijk te bestrijden. Deze datum verwijst naar de samenkomst op het Mensenrechtenplein te Parijs op 17 oktober 1987, toen daar de Gedenksteen werd onthuld ter ere van alle slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld. Wereldwijd komen op deze dag mensen samen om eraan te herinneren dat armoede een schending van de mensenrechten is.

Meer weten over 17 oktober:

bulletUnited Nations International Day for the Eradication of Poverty 2021 (Verenigde Naties)

Om een beeld te krijgen van de verschillende activiteiten in de wereld:

bulletWerelddag van verzet tegen extreme armoede (Internationale Beweging ATD Vierde Wereld)

 


Bijdrage van het Steunpunt aan de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede

17 oktober is een belangrijke dag om aandacht op te roepen voor de vele mensen die dag in dag uit strijden tegen armoede. Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting wil hieraan deelnemen door goede informatie te verstrekken over de vele activiteiten die op deze dag georganiseerd worden, niet enkel door verenigingen waar armen het woord nemen, maar ook door lokale overheden, sociale partners, vzw’s,… Hiertoe heeft het Steunpunt een agenda opgesteld waar u per locatie kan zien hoe u deze dag mee kan beleven. Ook zonder u te verplaatsen, kan u de boodschap van deze dag mee uitdragen door bijvoorbeeld een wit geknoopt laken uit te hangen als teken van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting.

Zoals steeds stellen we het enorm op prijs indien u ons op de hoogte brengt van uw activiteiten: mail ons.

 


2021: Activiteiten waaraan u kan deelnemen zonder verplaatsing:

bulletOp de portaalsite door het Réseau wallon de lutte contre la pauvreté (RWLP), vindt u de gezamenlijke communicatie van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), RWLP, het Collectief “Rendre visible l’invisible” (Brussel) en het Netwerk tegen Armoede (NTA), die de campagne tegen armoede in heel Brussel, Wallonië en Vlaanderen in het kader van de Werelddag van verzet tegen armoede op 17 oktober aankondigt.

bulletVolg de campagne van het Netwerk tegen Armoede: “Armoede is een job waar je niets voor terugkrijgt”.

bulletBedenk zelf een actie of laat je inspireren door ideeën aangereikt door 17 oktober limburgOefen het Vierdewereldlied in.

bulletConsultez le programme des activités organisées en Wallonie sur le site du Réseau wallon de lutte contre la pauvreté (RWLP).

bulletBeluister de single ‘Weg en weer’ gelanceerd door Welzijnszorg.

bulletTV-Spot op de VRT (één): van maandag 11 oktober 2021 tot dinsdag 17 oktober 2021

bulletPlak de tatoo: tous ensemble, ook in de strijd tegen armoede. Plak de tattoo en steun de campagne. Ben je actief op social media? Post dan een foto van jezelf met je tattoo en deel met de hashtag #genttegenarmoede. Wil je een groter aantal tattoos bestellen voor jouw organisatie, klas of beweging? Dat kan via dit formulier. Liever virtueel plakken? Je kan ook een tijdelijke profielfoto instellen op Facebook.

bulletFaites déposer un (ou plusieurs)  ‘personnage transparent‘, qui symbolise toutes les personnes contraintes de vivre dans cette situation de ‘transparence’, d’extrême misère et participez à la campagne du Mouvement Luttes Solidarités Travail (LST).

bulletGa naar de interactieve website van ATD Vierde Wereld  ‘Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger‘, een site over vooroordelen rond mensen in armoede, met getuigenissen en cijfers. Bijhorende Facebookpagina zal ook online staan op 17 oktober.

bulletGeïnteresseerd in cijfers?
* Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert de speciale module omtrent welzijn van de enquête naar de inkomens en levensomstandigheden (EU-SILC). Er zijn grote verschillen in welzijn naar gelang de financiële situatie van de Belgen.
*Eurostat, het Bureau voor de Statistiek van de Europese Unie,  titelt haar pagina naar aanleiding van de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede (EN versie): “Meer dan 20% van de EU-bevolking loopt in 2019 het risico op armoede of sociale uitsluiting”. Visualiseer hier de cijfers over armoede.

 


2021: Activiteiten gerangschikt per locatie:

Aalst  Aalter Andenne Antwerpen  Avelgem  Barvaux-sur-Ourthe  Bornem  Brugge Brussel Deinze  Dinant  Érezée Erpe-Mere  Geel Gent Geraardsbergen Halle Hasselt Izegem  Kortemark  Kortenberg  Leuven  Lokeren  Malmedy Mechelen Menen Moeskroen Mol Namur  Nazareth  Ninove  Oostende Opvelp (Bierbeek) Puurs Roeselare Ronse  Sint-Niklaas  Sint-Truiden  Tienen  Tournai  Turnhout Willebroek

Voor info over lokale activiteiten in Wallonië, linken we waar mogelijk naar de website 17 oktober van RWLP.
Voor info over lokale activiteiten in Vlaanderen, linken we waar mogelijk naar de website 17 oktober van het Netwerk tegen Armoede.

 


“Als je in armoede leeft, is uitsluiting dagelijkse kost”: zaterdag 16 oktober 2021, 15u00 – 16u30

Organisatie: Werkgroep Stop de Armoede

Plaats: Grote Markt, 9300 Aalst

Programma:
De meesten van ons ervaren in hun leven wel eens dat ze ergens niet bij horen of niet gehoord worden.  Voor mensen in armoede is dit dagelijkse kost. In Aalst gaat dit over meer dan 3000 gezinnen.

Armoede is niet kunnen doen wat voor anderen heel vanzelfsprekend is, niet dezelfde keuzes hebben.  Volwaardig deel kunnen uitmaken van de samenleving en keuzevrijheid hebben, dat willen we nochtans allemaal!  Daarom ook is participatie dit jaar het thema van de Werelddag van Verzet tegen Armoede.

Gelijkwaardige dialoog met mensen in armoede is dé sleutel naar échte oplossingen tegen armoede.

Iederéén kan mee verschil maken: als beleidsmaker kan je werken aan maatregelen die mensen écht vooruithelpen door te luisteren naar de ervaringskennis van hen die elke dag in armoede leven.  Als directeur, hulpverlener, vrijetijdsaanbieder, dokter, dienstverlener,… door te zoeken hoe je toegankelijk kan zijn voor iedereen.   Ook als buur, klasgenoot, collega,… kan je verschil maken door elkaar als mens te zien en open met elkaar te spreken. Daaruit groeien nieuwe inzichten en solidariteit.

Info:
Facebook Stop De Armoede
Site: www.stopdearmoede.welzijn.net

◊ Symbolisch diner: zaterdag 16 oktober 2021, 15u00 – 16u30

Organisatie: Mensen voor Mensen – Vierdewereldgroep Aalst

Plaats: Grote Markt, 9300 Aalst

Programma:
Ter gelegenheid van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober organiseert de Werkgroep Stop de Armoede in samenwerking met de stad Aalst daags voordien, zaterdag 16 oktober van 15 tot 16.30 uur, een symbolisch diner op de Grote Markt. In Aalst leven meer dan drieduizend gezinnen in armoede. Volwaardig deel kunnen uitmaken van de samenleving en keuzevrijheid hebben, is het thema dat dit jaar centraal staat. Op zaterdag 16 oktober kan iedereen mee aanschuiven voor een symbolisch diner om te ontdekken hoe de dagelijkse kost van mensen in armoede eruitziet. En wat iedereen kan doen om mee het verschil te maken.

Info: https://vierdewereldgroepaalst.be/nieuws/werelddag-van-verzet-tegen-armoede-2021

 


◊ Filmvertoning “I, Daniel Blake” van Ken Loach: vrijdag 15 oktober 2021, vanaf 19u30

Organisatie: ATD Vierde Wereld

Plaats: Auditorium, Europalaan 22.

Programma:
Filmvoorstelling gevolgd door nabespreking/ getuigenissen van mensen in armoede aangesloten bij de Toevlucht.

Info: [email protected]

 


◊ Présence et mobilisation sur le marché, accompagnés des transparents : vrijdag 15 oktober 2021

Organisatie: LST – Luttes Solidarités Travail Andenne

Plaats: Andenne

Programma:
Présence et mobilisation sur le marché, accompagnés des transparents.

Info: http://www.mouvement-lst.org/2021-10-17_journee_mondiale_refus_misere

 


◊ 3 x 7 jaar ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting: 17 oktober 2021, 12u00 – 15u00

Organisatie: De Link vzw

Plaats: Zaal Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Antwerpen

Programma:

De Link vzw viert op 17 oktober haar 21ste verjaardag. De Link staat in voor de opleiding en tewerkstelling van ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting. Ze organiseren op de Werelddag van Verzet tegen Armoede een groot evenement in zaal De Roma in Antwerpen met onder meer Dikke Freddy en Sara Van Boxstael (VRT).

Verwelkoming: Dikke Freddy, Anne de Laat en Rudy De Cock

Muziek: Nabou Claerhout en Mathias Vercammen

Interviews: Anne de Laat, Tine Van Regenmortel, Katrien Verhegge, Pieter De Loof, Harry van Haaster, Lieve de Grande, Diane Moras,  Mieja Engelen en Inge Claeys

Reflecties: Wim Van Lancker, Hilde Bloemen, Caro Brits en Magda De Meyer

Inschrijvingsformulier voor de jubileumviering: DE LINK ARMOEDE vzw 3 x 7 jaar ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting (office.com)

Meer info: Armoede Link | Opleiding en tewerkstelling van ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting.

Ξ
◊ Infosessie stress en armoede, maandag 11 oktober 2021, 13u30 – 15u30

Organisatie: Ligo Centrum voor Basiseducatie Antwerpen

Plaats: Buurtwerk ’t Pleintje, Sint Rochusstraat 106, 2100 Deurne

Programma:

Mensen die in armoede leven krijgen vaak te maken met stress. Wat is stress? Hoe herken je stress? Wat doet het met je?

Info: https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/kalender/weken-van-verzet-tegen-armoede/

Ξ
◊ Infosessie stress en armoede, dinsdag 12 oktober 2021, 10u00 – 12u00

Organisatie: Ligo Centrum voor Basiseducatie Antwerpen

Plaats: Buurtwerk Borgerbaan, Turnhoutsebaan 236, 2140 Borgerhout

Programma:

Mensen die in armoede leven krijgen vaak te maken met stress. Wat is stress? Hoe herken je stress? Wat doet het met je?

Info: https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/kalender/weken-van-verzet-tegen-armoede/

Ξ
◊ Filmnamiddag: The muffin man, dinsdag 12 oktober 2021, 13u00 – 14u30

Organisatie: Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad

Plaats: Buurtwerk Dinamo, Ten Eekhovelei 337, 2100 Deurne

Programma:

We kijken naar een documentaire en praten nadien samen over voedselverspilling. Waarom voedsel weggooien, terwijl anderen het kunnen gebruiken?

Info: https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/kalender/weken-van-verzet-tegen-armoede/

Ξ
◊ Wooncafé: energiezuinig verwarmen, dinsdag 12 oktober 2021, 17u00 – 19u00

Organisatie: Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad

Plaats: Buurtwerk Borgerbaan, Turnhoutsebaan 236, 2140 Borgerhout

Programma:

Wil je graag meer weten over energiezuinig verwarmen? Voor een fijne uitwisseling rond tips en tricks, welkom in de buurtwerken. Deze activiteit kadert in de Woonweek: https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/wie-zijn-wij/samenwerking/wonen-een-zaak-van-iedereen-woonweek/

Info: https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/kalender/weken-van-verzet-tegen-armoede/

Ξ

◊ Guerilla actie: verzet tegen armoede, woensdag 13 oktober 2021, 13u00 – 16u00

Organisatie: Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad

Plaats: Buurtwerk De Wijk, Willy Vandersteenplein 1, 2060 Antwerpen

Programma:

Buurtwerk De Wijk voert actie om het over ‘armoede’ te hebben. Kom langs, we strijden samen tegen armoede.

Info: https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/kalender/weken-van-verzet-tegen-armoede/

Ξ
◊ Wooncafé: energiezuinig verwarmen, woensdag 13 oktober 2021, 17u00 – 19u00

Organisatie: Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad

Plaats: Buurtwerk ’t Pleintje, Sint Rochusstraat 106, 2100 Deurne

Programma:

Wil je graag meer weten over energiezuinig verwarmen? Voor een fijne uitwisseling rond tips en tricks, welkom in de buurtwerken. Deze activiteit kadert in de Woonweek: https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/wie-zijn-wij/samenwerking/wonen-een-zaak-van-iedereen-woonweek/

Info: https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/kalender/weken-van-verzet-tegen-armoede/

Ξ
◊ Wooncafé: energiezuinig verwarmen, donderdag 13 oktober 2021, 18u00 – 20u00

Organisatie: Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad

Plaats: Buurtwerk Dinamo, Ten Eekhovelei 337, 2100 Deurne

Programma:

Wil je graag meer weten over energiezuinig verwarmen? Voor een fijne uitwisseling rond tips en tricks, welkom in de buurtwerken. Deze activiteit kadert in de Woonweek: https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/wie-zijn-wij/samenwerking/wonen-een-zaak-van-iedereen-woonweek/

Info: https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/kalender/weken-van-verzet-tegen-armoede/

Ξ

◊ Filmavond, ‘I, Daniel Blake’ en nabespreking, donderdag 13 oktober 2021, vanaf 19u30

Organisatie: Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad en Flimhuis Klappei

Plaats: Klappeistraat 2, 2060 Antwerpen

Programma:

I, Daniel Blake (Ken Loach, 2016) is een film over een 59-jarige meubelmaker in Engeland. Na een ziekte heeft hij voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de overheid, maar raakt verstrikt in de bureaucratie van het huidige Groot-Brittannië. Na deze film hebben we een gesprek over werk hebben of houden en de sociale zekerheid als vangnet voor wie het moeilijk heeft. Ook in België proberen veel mensen elke dag het hoofd boven water te houden. Deuren zijn open vanaf 19u00.

Info:
https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/kalender/weken-van-verzet-tegen-armoede/

https://www.klappei.be/events/idanielblake/

Ξ
◊ Afsluiten met Onze Rijkdom en Benjamin Verdonck, zondag 17 oktober 2021, 16u00 – 18u00

Organisatie: STA-AN vzw en Toneelhuis

Plaats: Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen

Programma:

We sluiten de Weken van Verzet tegen Armoede met STA-AN af  in de Bourlaschouwburg. Op het programma staan culturele intermezzo’s: het Vlooientheater van Benjamin Verdonck, een optreden van Onze Rijkdom, een tentoonstelling opgebouwd met foto’s en geluidsfragmenten over de activiteiten die in de loop van de week op verschillende locaties doorgingen. Met een drankje in de hand praten we bij en maken we nieuwe plannen. Inschrijven bij: [email protected]

Info:
https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/kalender/weken-van-verzet-tegen-armoede/

https://www.sta-an.be/programma-antwerpse-campagneweek-ikv-werelddag-van-verzet-tegen-armoede/

https://www.toneelhuis.be/nl/

Ξ
◊ Filmavond: Push met voorbespreking, zondag 17 oktober 2021, 19u30 – 22u00

Organisatie: Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad en De Roma

Plaats: De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Antwerpen

Programma:

Filmmaker Fredrik Gertten volgt huisvestingsgezant voor de VN Leilani Farha in haar onderzoek naar de wereld van durfkapitalisten, speculanten en huisjesmelkers. Ze bezoekt grote steden in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea om te zien hoe zulke uiteenlopende plekken kampen met bijna identieke problemen: van huurders die hun huur verdriedubbeld zien tot miljoenenvilla’s – of hele woonwijken – die bewust leegstaan. Voor de film is er een toelichting voorzien door Pascal De Decker (socioloog en docent in de masteropleiding Stedenbouw en Ruimtelijke Planning, KU Leuven) gevolgd door een getuigenis. Deze activiteit kadert in de Woonweek: https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/wie-zijn-wij/samenwerking/wonen-een-zaak-van-iedereen-woonweek/

Info:
https://samenlevingsopbouw-antwerpenstad.be/kalender/weken-van-verzet-tegen-armoede/

https://www.deroma.be/nl/


◊ Vertoning kortfilm “Take Good Care of My Baby”: donderdag 14 oktober 2021, vanaf 19u30

Organisatie: de Avelgemse Medestandersgroep ‘Samen voor waardigheid‘, ATD Vierde Wereld en Avansa Mid- en Zuidwest, in samenwerking met de Gemeente Avelgem.

Plaats: Gemeenschapscentrum Spikkerelle, Scheldelaan 6, 8580 Avelgem

Programma:
Na de filmvoorstelling gaan we met elkaar in gesprek – met aanwezigheid van enkele acteurs uit de film – over solidariteit, vooroordelen, empathie en kansarmoede. Want kansarmoede kan iedereen overkomen. Kwetsbare situaties treffen heel veel mensen vroeg of laat in het leven.

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht. Meer info en inschrijven via de website van Avansa. Of scan de QR code via deze website:
https://atd-vierdewereld.be/17-oktober-2021-34ste-werelddag-van-verzet-tegen-extreme-armoede/

 


“Collecte de jouets en bon état dans votre Recyparc de Durbuy : zaterdag 16 oktober 2021, 9h00 – 17h45 uur

Organisatie:  Les P’tits Dons de Pétillons asbl en La boite à dons et autres actions solidaire

Plaats: Recyparc de Durbuy, Route de Tohogne, 6940 Barvaux-sur-Ourthe

Programma:
Ce samedi 16 octobre, votre asbl a été choisie pour récolter des jouets en bon état au sein des Recyparcs de Durbuy. Nous comptons sur vous pour partager cette info autours de vous. Va-t-on ce 16 octobre battre notre volume de collecte d’il y a deux ans ?  Je lance le défi !

Info:


◊ Voorstelling Hotelzeephe van Compagnie Tartaren, met nabespreking: vrijdag 15 oktober 2021, 20u00 – 21u30

Organisatie:  Cultuurcentrum Ter Dilft en Welzijnsschakel vzw Puurs

Plaats: Cultuurcentrum Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43, 2880 Bornem

Programma:
Treed binnen in dit bijzonder hotel vol vreemde personages, verrassende wendingen en (on)verwachte gasten. Elke nieuwe hotelgast brengt een maatschappelijk thema het hotel binnen: sociale tewerkstelling, de daklozenproblematiek, de vluchtelingencrisis, werkzekerheid en huiselijk geweld. Bij elk thema zoekt het hotelpersoneel – met de nodige (on)handigheid – hoe ze ermee om moet gaan. Het levert humoristische gesprekken, aandoenlijke personages en een flinke dosis realiteit op.

De inhoud van de scenario’s komt voort uit de persoonlijke ervaringen en bekommernissen van de Tartaren. Het zijn actuele thema’s die te weinig besproken worden of die juist veel discussie oproepen.

Hotelzeepke bestaat uit 4 vooraf opgenomen afleveringen van 15 min. Daarna gaan de ervaringsdeskundige spelers en makers in dialoog met het publiek over een of meerdere maatschappelijke thema’s.

Covid Safe Ticket noodzakelijk.

Info:


◊ “Hoog tijd voor kwaliteit.”: zaterdag 16 oktober 2021; van 17 tot 19 uur

Organisatie:  Amnesty-Brugge, ATD-Brugge, Beweging.net, CAW Noord-West-Vlaanderen, CM, De Kantel, Diaconie, Inloophuis ‘t Sas, Integraal, Oarm in oarme, Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen, Ûze Plekke, Viva-Svv, VormingpusBrugge, vzw Wieder

Plaats: Magdalenakerk – YOT Stalijzerstraat 19, 8000 Brugge

Programma:
We werken rond thema Recht op kwaliteit: zowel de hulpverlening als de gewone dingen in het leven moeten kwaliteitsvol zijn. We willen ook aandacht geven voor de dingen die verloren zijn gegaan omwille van coronatijd en ruimte maken om er een plaats aan te geven .

Inleiding thema door Dalila Hermans – keuze uit werkwinkels rond het thema – participatiemoment – receptie.

Info: Jo Dhaenens, [email protected]

 


Internationale dag voor de uitroeiing van armoede: zondag 17 oktober 2021

Organisatie: Brussels Platform Armoede

Plaats: Brandhoutkaai, 1000 Brussel

Programma:

Le réchauffement climatique et ses récentes inondations, la crise sanitaire liée au Covid-19… Ces événements qui ont dernièrement frappé la Belgique ont une fois de plus montré que ce sont les plus vulnérables d’entre nous qui sont le plus durement touchés. Comme si se battre chaque jour contre le non-respect de droits fonda­mentaux, les galères de logement, l’intrusion des institutions dans la vie privée, la privation d’emploi, les inéga­li­tés scolaires ou de santé, et la liste est encore longue, ne suffisait pas…

Car la société manque de justice, le front Rendre Visible l’Invisible rassemble des personnes qui vivent la pauvreté et d’autres qui les rejoignent dans ce combat. Ensemble, elles s’organisent et réfléchissent à des solutions pour améliorer la société, pour une société qui ne laisse personne derrière ! Et nous, aux Equipes Populaires de Bruxelles, nous sommes une des chevilles ouvrières de ce collectif.

Ce 17 octobre 2021, rejoignez-nous pour échanger, débattre, apprendre, rire, danser et surtout rappeler que l’éradication de la pauvreté est la condition d’une justice sociale et clima­tique véritable. Nous parlerons plus spécifiquement du droit au loge­ment – à travers la « rénolution » que le gouver­ne­ment bruxel­lois souhaite mettre en place – accès à l’alimentation durable pour les plus précaires – à travers la mise en place d’une sécu­rité sociale alimentaire – et –fracture numériques – à travers le non accès aux services publiques.

Vanaf 13u00 op de Brandhoutkaai (vlakbij het Sint-Katelijneplein)

13-17u: ateliers, spelletjes en debatten*

17u: getuigenissen van militanten*

18u: maaltijd*

19u: lantaarnwandeling*

*: Evenement is gratis.

Info: https://1710.be/?fbclid=IwAR2X5gIdB9On8GQxktmQt7aOHuHbQngizupLaZWUjg3f4dxrjUa7tyql6g4

Ξ

◊ L’autre crise: 80.000 étudiants précairs : vrijdag 15 oktober 2021 : 8u45 – 16u30

Organisatie : Le Forum met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Plaats: Area 42, Paleisstraat 46, 1030 Brussel

Programma :
En début d’année, la Fédération des étudiants francophones tirait la sonnette d’alarme : à Bruxelles et en Wallonie, 80.000 étudiants sont “précaires” ! Ce constat n’est pas nouveau mais la crise a aggravé les choses et poussé la problématique sur le devant de la scène.

Déjà en 2017, le Ministre de tutelle Jean-Claude Marcourt (PS) commandait une étude poussée sur les conditions de vie des étudiants. L’actuelle Ministre de l’Enseignement supérieur, Valérie Glatigny, s’empare de la question et promet des mesures.

A l’occasion de la Journée internationale pour l’élimination de la pauvreté, Le Forum – Bruxelles contre les inégalités et le Conseil Bruxellois de Coordination Sociopolitique organisent une journée de rencontres et d’échanges pour imaginer comment aider ce public fragilisé à se consacrer à ce qui devrait être sa priorité : apprendre et s’émanciper.

L’objectif de la journée est de réunir un maximum d’acteurs autour de la question pour échanger sur leurs modes d’intervention et imaginer un accompagnement global et coordonné. Nous prévoyons des ateliers, une conférence ainsi qu’un temps d’échanges avec plusieurs experts.

Comment comprendre la précarité étudiante ? Qu’existe-t-il actuellement pour y faire face et quelle stratégie adopter pour coordonner les acteurs et les actions ? Phénomène multidimensionnel, la précarité étudiante recouvre des réalités tellement diverses qu’il est difficile d’arrêter une définition claire. Elle se comprend souvent à la lumière de l’indépendance financière et relationnelle de l’étudiant avec sa famille. C’est généralement la situation socio-économique de la famille de l’étudiant et les relations qu’il entretient avec cette famille qui pourront donner le degré de fragilité d’un étudiant par rapport à un autre. Cette fragilité a des répercussions tant sur les coûts directs des études (minerval et frais scolaires divers) que les coûts indirects (logement, transport, alimentation, santé).

Klik hier voor het programma.

Info :

Verplichte inschrijving hier. Deze dag is gepland om face-to-face te zijn. Als de omstandigheden het niet toelaten, zal het virtueel of in een hybride vorm plaatsvinden. Deze dag is gratis.

Frédéric Aerden ([email protected]) en Evelyne Wetz ([email protected])

Ξ

◊ Festival ‘Warempel, een drempel! (Brussel): zondag 17 oktober 2021, van 13u00 tot 20u00

Organisatie : Gezamenlijke actie van de 7 Brusselse verenigingen: Brussels Platform Armoede, Buurtwinkel Anneessens en Bonnevie

Plaats: Vismarkt, Sint-Katelijne metro station, 1000 Brussel

Programma :

De 7 Brusselse VWAWN komen stevig uit hun kot op 17/10! Omdat we met zijn allen al lang genoeg binnen gezeten hebben en het overal kriebelt om over te gaan tot actie.

We organiseren een heus festival, met muziek en andere podiumkunsten en performances. Een aanklacht tegen alle drempels die de participatie van mensen in armoede in de weg staan en een ode aan alle bruggen die deze drempels helpen overwinnen. We werken nog volop aan het programma, maar beloven alvast een mix van verschillende stijlen, van puur entertainment tot inhoudelijke statements. Van Hiphop tot samenzang. Alle 7 verenigingen dragen, elk op hun eigen manier een steentje bij op en naast het podium.

We delen die dag ook het plein en het podium met onze Franstalige collega’s van het collectief ‘Rendre Visible l’Invisible’. We brengen elk ons eigen programma en stemmen de podiumtiming op elkaar af.

Info:


Filmvoorstelling: Nomadland: dinsdag 12 oktober 2021, 14u00 – 15u45

Organisatie: Lelietheater

Plaats: Lelietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze

Programma:
Na de economische crash van een fabrieksdorp in het landelijke Nevada, laadt Fern (Frances McDormand) haar busje in en gaat ze de baan op om het leven buiten de conventionele maatschappij te ontdekken als een hedendaagse nomade. In deze derde langspeelfilm van regisseur Chloé Zhao kregen echte nomades Linda May, Swankie en Bob Wells een rol als Fern’s mentors en kameraden tijdens haar tocht doorheen het uitgestrekte landschap van het Westen van de U.S.A.

Prijs: € 9,00, -26 – 7,00 euro, Kansentarief – 1,8 euro

Tickets: https://apps.ticketmatic.com/widgets/leietheater/addtickets?event=485168567969

Info: Verzet tegen armoede – Stad Deinze

Ξ

◊ Numi Yaldati (slaap, mijn meisje): woensdag 13 oktober 2021 tot woensdag 20 oktober 2021

Organisatie: Lelietheater

Plaats: Lelietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze

Programma:
Een dakloze vrouw in 2021.  Een Joodse vrouw in 1942. Vanop een afstand zijn ze amper van mekaar te onderscheiden.   Twee vrouwen. Twee tijden. Eén plaats. Een fictief verhaal over reële thema’s. Over armoede, familie, verlies, liefde, oorlog en vrede, en hoe deze dingen zo vaak op mekaar lijken… Een dakloze vrouw probeert de vrieskou te ontlopen.

Maandag: 14u00 – 17u00
Dinsdag: 14u00 – 22u00
Woensdag: 14u00 – 22u00
Donderdag: 14u00 – 17u00

Vrijdag: 14u00 – 17u00
Zaterdag: 14u00 – 17u00
Zondag: : 14u00 – 17u00

Prijs: Gratis

Tickets: https://ticketshop.ticketmatic.com/leietheater/shop?l=nl

Info: Verzet tegen armoede – Stad Deinze

Ξ

◊ Optreden Lisa Del Bo: Lisa gelooft: zondag 17 oktober 2021, 15u00 tot 16u30

Organisatie: Parochie Deinze – Nevele

Plaats: Sint-Pauluskerk, Oostkouterlaan 5-7, 9800 Deinze

Programma:
Lisa Del Bo brengt een selectie van de mooiste religieuze liedjes aangevuld met nummers die de boodschap van verdraagzaamheid, hoop en liefde uitdragen. De opbrengst gaat naar de lokale armoedeverenigingen.

Tickets: [email protected]

Info:
[email protected] 09 386 16 21
Verzet tegen armoede – Stad Deinze

◊ Filmvoorstelling: Nomadland: dinsdag 19 oktober 2021, 20u00 – 21u45

Organisatie: Lelietheater

Plaats: Lelietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze

Programma:
Na de economische crash van een fabrieksdorp in het landelijke Nevada, laadt Fern (Frances McDormand) haar busje in en gaat ze de baan op om het leven buiten de conventionele maatschappij te ontdekken als een hedendaagse nomade. In deze derde langspeelfilm van regisseur Chloé Zhao kregen echte nomades Linda May, Swankie en Bob Wells een rol als Fern’s mentors en kameraden tijdens haar tocht doorheen het uitgestrekte landschap van het Westen van de U.S.A.

Prijs: € 9,00, -26 – 7,00 euro, Kansentarief – 1,8 euro

Tickets: https://apps.ticketmatic.com/widgets/leietheater/addtickets?event=871949893076

Info: Verzet tegen armoede – Stad Deinze

Ξ

◊ Filmvoorstelling: The Kid: woensdag 20 oktober 2021, 14u00 – 15u00

Organisatie: Lelietheater

Plaats: Lelietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze

Programma:
Precies 100 jaar geleden kwam een koddige man met grote schoenen, bolhoed en borstelsnor het bioscoopscherm opgewaggeld. Charlie Chaplin werd wereldberoemd als the Tramp (de zwerver), die zich in zijn eerste langspeelfilm The kid ontfermt over een achtergelaten baby. Het kind groeit op in de gammele woning, waar ze samen leven in honger en armoede. Maar met hun vrolijke humeur en hun doortrapte trucjes redt het koddige duo zich slapstickgewijs uit elke situatie.

The Kid is één van de klassiekers van de stille film. Ook een jong publiek laat zich nog gretig inpakken door de charmes van het kindsterretje Jackie Coogan en de komische timing van de wereldberoemde Charlie Chaplin.

Prijs: € 9,00, -26 – 7,00 euro, Kansentarief – 1,8 euro

Tickets: https://apps.ticketmatic.com/widgets/leietheater/addtickets?event=871949893076

Info: Verzet tegen armoede – Stad Deinze

Ξ

◊ Zorgen voor mama | Panelgesprek: donderdag 21 oktober 2021, 19u30 – 21u00

Organisatie: Openbare bibliotheek Deinze

Plaats: Lelietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze

Programma:
In het televisieprogramma ‘Zorgen voor mama’ (Eén) gaat Kristel Verbeke in gesprek met zes moeders die laten zien wat het betekent om in armoede te leven. Vlaanderen maakte in het programma kennis met straathoekwerker Joost Bonte die in zijn eigen stijl, maar steeds respectvol, een aantal mama’s coachte. In dit panelgesprek blikken Kristel en Joost terug op de ervaringen van de mama’s in…

Prijs: € 4,00, Aan de kassa – 5.00 – 5,00 euro, Sociale prijs – 1.00 – 1,00 euro

Tickets:

Info:

Tel: +32 (0)9 381 95 60

http://www.deinze.be/fb111wfnd934idkb1bxib216.aspx


◊ L’actualité nous invite à réfléchir ! On en parle au café papopte: zondag 17 oktober 2021, 13u00 – 18u00

Organisatie: ASBL Dominos La Fontaine

Plaats : Kiosk “Le Tour de Monsieur Sax”, esplanade Princesse Élisabeth, Rue Grande 37, 5500 Dinant

Programma :
Après les chocs dus à la pandémie, puis aux inondations, après les moments d’émotion, ne voilà-t-il pas venu le temps de s’exprimer ? Le 17 octobre se prépare. L’ASBL Dominos La Fontaine organise, en partenariat avec le Centre Culturel de Dinant, une journée de lutte contre la pauvreté qui sera encore plus riche que celle de l’année dernière.

Tous Ensemble !

Les diverses associations participantes présenteront des échantillons de leur travail. Le Centre culturel invite des artistes et fournit des ressources techniques, ainsi que de l’animation. L’Association internationale Adolphe Sax met le kiosque à disposition.

La semaine avant l’évènement, la soupe fera le trottoir, comme les années précédentes. Ce sera l’occasion de racoler les passants pour le combat climatique et de les inviter à nous rejoindre, tous ensemble, sur le kiosque, le 17 octobre

Info :

 


Collecte de jouets en bon état dans votre Recyparc d’ Érezée : zaterdag 16 oktober 2021, 9u00 – 17u45

Organisatie: Les P’tits Dons de Pétillons asbl et La boite à dons et autres actions solidaires

Plaats: Recyparc d’Érezée, Rue du Pont-d’Erezée, 6997 Érezée

Programma:
Ce samedi 16 octobre, votre asbl a été choisie pour récolter des jouets en bon état au sein des Recyparcs d’Erezée. Nous comptons sur vous pour partager cette info autours de vous. Va-t-on ce 16 octobre battre notre volume de collecte d’il y a deux ans ?  Je lance le défi !

Info:


◊ Open de deur naar betaalbaar wonen! : donderdag 21 oktober 2021, vanaf 19u00

Organisatie: Samen Armoede Stoppen – Welzijnsschakel Ommekeer

Plaats: Steenberg, Oudenaardsesteenweg 456, 9420 Erpe-Mere

Programma:

Open de deur naar betaalbaar wonen!

Een betaalbare goede woning is een belangrijke springplank om uit de armoede te geraken en verlaagt het risico op armoede met 40%.  Sociaal wonen is het belangrijkste instrument waarmee armoede structureel kan worden aangepakt door een lokaal bestuur.

We vragen dat het lokale bestuur werk maakt van 3 sleutels:  Een ambitieus concreet gemeentelijk woonplan met meer sociale woningen dat het voorziene minimum. Bij de toewijzingsregels van een sociale woning werken met voorrangsregels voor kwetsbare huurders. Een systeem van intense huurbegeleiding voor kwetsbare huurders op zoek naar huurwoning.

We zien elkaar aan de ingang van de bib. Onze actie is gratis, inschrijven is niet nodig.

Info:

 


◊ Werelddag van verzet tegen armoede: zondag 17 oktober 2021, 13u00 tot 17u00

Organisatie: VZW Al-arm

Plaats: Pas 255 2440 Geel

Programma:

Sterke oplossingen bedenk je samen met mensen in armoede. Alleen zo kunnen ze volwaardig deelnemen én deelhebben aan de samenleving.

Maak het mee tijdens onze actie op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober 2021

Het thema maatschappelijke participatie.

Ergens deel vanuit maken, jezelf kunnen zijn, jezelf ontwikkelen en ontdekken, jezelf ontspannen zijn noden van iedereen. Zelf kunnen bepalen hoe je die eigen tijd invult, is broodnodig. We merken helaas dat de politiek of mensen die niet in armoede leven dit steeds vaker in twijfel trekken. Vaak bestaat nog de idee dat mensen in armoede ‘maar moeten aannemen wat ze kunnen krijgen’. Maar keuzevrijheid is juist een belangrijk onderdeel van volwaardige maatschappelijke participatie.

Vzw Al-arm wil dit thema daarom koppelen aan de opening van een nieuwe ontmoetingsplaats in Geel waar die participatie, voor mensen in armoede en mensen solidair met het thema, onmisbaar zal zijn.

Het Netwerk tegen armoede heeft een signalenbundel uitgewerkt met signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. We verwijzen hierbij graag naar https://netwerktegenarmoede.be/nl/nieuws/2021/signalenbundel

13u00: Start receptie
13u15: Woordje van vzw Al-arm + officiële opening
15u00: Muzikale optocht met samenzang
17u00: Einde receptie

Tussendoor:
Ervaringen van mensen in armoede
Optreden van het vzw Al-arm koor
Randanimatie + slotmoment

Deze namiddag is ook gericht op gezinnen met kindjes
Het evenement is rolstoeltoegankelijk
Al-arm Geel respecteert de actuele coronamaatregelen

Info:


◊ Verzet tegen armoede Gentse verenigingen: zondag 17 oktober 2021, 18u30 – 20u30

Organisatie: Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen, Jong Gent in Actie en De Zuidpoort vzw

Plaats: Sint-Pietersplein, 9000 Gent

Op de Dag van Verzet tegen Armoede, vragen wij aandacht voor het recht op vrije tijd en participatie.

Zak af naar het Sint-Pietersplein en laat samen met ons jouw stem horen in de strijd tegen armoede!

Kom en laat je verwonderen, beluister verhalen van mensen in armoede, beleef én creëer zelf mee.

Het wordt een moment voor iedereen met en zonder armoede-ervaring, iedereen die meer inzicht wil krijgen in het belang van vrije tijd, elke medestander…

Info: https://www.facebook.com/events/1051878685584790

Ξ

◊ SV – 21-OKT-2021 – ARMOEDEPROBLEMATIEK ANNO 2021, donderdag 21 oktober 2021 19u30 – 22u00

Organisatie:

Rotary Gent Zuid

Plaats: Parnassuskapel, Oude Houtlei 122, 9000 Gent

Programma:

Sprekers: Koen DECOODT

Van vroeger en nu

Armoede is niet alleen van ‘deze tijd’; het is een universeel gebeuren.

Maar de socio-economische gevolgen van de COVID-pandemie met lockdowns, bedrijfssluitingen, herstructureringen en mensen die hun volledige spaarboek moesten aanspreken om deze periode door te komen hebben ook invloed op armoede en kinderarmoede in het bijzonder in Gent.

VOG en andere instrumenten

Vanuit Gent-Zuid ligt de problematiek van de armoede ons vanzelsprekend nauw aan het hart.

Belangrijke fondsenwervingsacties van onze Club zijn er specifiek op gericht om lokaal aan armoedbestrijding en kansenverbetering te kunnen doen.

We doen dit door structurele financiële hulp voor VoedselOndersteuning Gent (VAG)

en hebben dit heel bijzonder in 2020 gedaan door een grote bijdrage te leveren voor de vernieuwing van de (industriële) keuken in de Parnassuskapel, waar een van de sociale restaurants van Gent gevestigd is.

Koen DECOODT is sinds jaren betrokken bij de werking van VOG en kent de problematiek van lokale armoede als geen ander.

Op locatie in de Parnassuskapel neemt Koen ons mee in de problematiek, de oorzaken en de gevolgen en vooral ook hoe COVID langdurige impact zal hebben op de sociale omstandigheden van nogal wat Gentenaars.

De keuken

Tijdens onze bijeenkomst kunnen we de nieuwe keuken bezichtigen en zal ons een sociale maaltijd worden bereid.

Inschrijving noodzakelijk.

Info: Website Rotary Gent Zuid -> Kalender | Rotary (rotary2130.org)

Ξ

◊ Vrije tijd is goud waard, zondag 17 oktober 2021, 14u00 – 17u00

Organisatie: Stad Gent

Plaats: Stadshal, Poeljemarkt, 9000 Gent

Programma:
Mensen in armoede hebben vaak moeilijker toegang tot vrije tijd. Maar ook wie het minder breed heeft, heeft recht op ontspanning: van cinemabezoek tot sportles, van festival tot reis.

Op 17 oktober, de Dag tegen Armoede, nodigen we je uit om je solidariteit met mensen in armoede te tonen. Kom naar het event onder de Stadshal, schrijf in voor een gratis activiteit, plak de campagnetattoo of schenk een uitgestelde beleving.

Gent maakt samen met heel wat partners een vuist tegen armoede. We strijden voor een leefbaar inkomen, tegen onderbescherming en werken drempels weg.

Infohttps://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/nieuws-evenementen/dag-tegen-armoede

Ξ

◊ Workshop ‘Lessen uit de crisis’ (De Zuidpoort), maandag 11 oktober 2021, 10u00 tot 12u00

Organisatie: Stad Gent

Plaats: De Stroom (auditorium), Franklin Rooseveltlaan 1, 9000 Gent

Programma:

De coronacrisis hakte de voorbije periode stevig in op het maatschappelijk leven. Toch merken we dat mensen in armoede nog heviger getroffen werden op alle levensdomeinen.

Deze workshop vertrekt vanuit het perspectief van mensen die overleven met weinig middelen. Wat is de impact van de crisis op mensen in armoede? Welke signalen en aanbevelingen geven ze mee?

De workshop wordt gegeven door De Zuidpoort vzw.

Voor wie?: Iedereen die (samen)werkt met mensen in armoede.

Inschrijvingsformulier: https://inschrijvingevenementen.gent.be/Event/Details/116c1dc6-0ae6-eb11-8105-005056935251

Info: https://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/nieuws-evenementen/dag-tegen-armoede

Ξ

◊ Aan de slag bij vzw SIVI

Organisatie: Stad Gent

Plaats: vzw SIVI, Doornakkerstraat 52, 9040 Sint-Amandsberg

Programma:

Steek je handen uit de mouwen en leer intussen bij over armoede(bestrijding) in Gent.

Studenten krijgen uitleg over de werking en aanpak van SIVI vzw, één van de Gentse verenigingen waar armen het woord nemen. Deelnemers draaien ook een dag mee in de sociale kruidenier of tweedehandswinkel (Boetiek Vincent).

Voor wie? Studenten

Momenten: dinsdag 12 oktober 2021, 8u30 – 12u00; dinsdag 12 oktober 2021, 13u30 – 17u00; donderdag 14 oktober 2021, 8u30 – 12u00 en donderdag 14 oktober 2021, 13u30 – 17u00

Inschrijvingsformulier: https://inschrijvingevenementen.gent.be/Event/Details/8ee49578-0de6-eb11-8105-005056935251

Infohttps://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/nieuws-evenementen/dag-tegen-armoede

Ξ

◊ Vorming rond Armoede ( BMLIK ): woensdag 13 oktober 2021, 11u00 – 12u30

Organisatie: Stad Gent

Plaats: BMLIK, Nieuwebosstraat 3, 9000 Gent

Programma:

Wat is armoede? De Beweging voor Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen helpt je feit van fictie te onderscheiden.

Je krijgt tijdens deze vorming ook meer toelichting over wat een vereniging waar armen het woord nemen is en hoe de BMLIK te werk gaat.

Voor wie? Professionele hulpverleners, vrijwilligers, studenten.

Inschrijvingsformulier: https://inschrijvingevenementen.gent.be/Event/Details/edc5429c-a5ee-eb11-8106-005056935251

Infohttps://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/nieuws-evenementen/dag-tegen-armoede

Ξ

◊ Studiedag ‘Laagdrempelige en toegankelijke vrije tijd: geen luxe!’: vrijdag 15 oktober 2021, 9u00 – 16u30

Organisatie: Stad Gent

Plaats: MSK, Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent

Programma:

Vrije tijd is geen luxe! Nochtans ervaren mensen in armoede vaak nog drempels om te kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten. Wat kunnen organisaties doen om de drempel te verlagen?

Via resultaten uit academisch onderzoek en tips van mensen met armoede-ervaring belicht deze studiedag deelname aan vrije tijd.

Kies je workshops en krijg meer inzicht in vrijetijdsparticipatie: van goede voorbeelden uit de praktijk tot dialoog met ervaringsdeskundigen.

Voor wie? Professionele hulpverleners, vrijwilligers, vrijetijdsaanbieders, studenten.

Inschrijvingsformulier: https://inschrijvingevenementen.gent.be/Event/Details/6dfb3656-0ee6-eb11-8105-005056935251

Infohttps://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/nieuws-evenementen/dag-tegen-armoede

Ξ

◊ Workshop ‘(W)arme verhalen; ervaringsdeskundigen getuigen’: zaterdag 16 oktober 2021, 10u00 – 12u00

Organisatie: Stad Gent

Plaats: De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent

Programma:

Mensen in armoede dragen een rugzak vol verhalen, vaak verborgen.

Deze workshop nodigt je uit om na te denken over de impact van armoede, onder andere op deelname aan vrije tijd. Mensen in armoede doen hun verhaal en brengen zelfgeschreven gedichten. Zo krijg je meer inzicht in wat het betekent om in kansarmoede te leven.

Voor wie? Iedereen

Inschrijvingsformulier: https://inschrijvingevenementen.gent.be/Event/Details/bf5bb109-a8ee-eb11-8106-005056935251

Infohttps://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/nieuws-evenementen/dag-tegen-armoede

Ξ

◊ Wandeling Arm Gent

Organisatie: Stad Gent

Plaats: Verzamelpunt: trappen Stadhuis (kant Botermarkt)

Programma:

Wandel mee en luister naar verhalen over armoede.

In Gent is er geen gebrek aan fiere verhalen over het roemrijke verleden. Maar hoe verging het ondertussen de kleine man aan de zelfkant van de stedelijke samenleving?

VIZIT Gent neemt je mee op een themawandeling met in de hoofdrol de verschoppelingen en landlopers van vroeger, maar ook de Gentenaars die vandaag in armoede leven. Wandel mee en luister naar hun verhaal.

Momenten: zaterdag 16 oktober 2021, 14u00 – 15u30 en zondag 17 oktober 2021, 14u00 – 15u30

Inschrijvingsformulier: https://inschrijvingevenementen.gent.be/Event/Details/adfcf797-a6ee-eb11-8106-005056935251

Infohttps://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/nieuws-evenementen/dag-tegen-armoede

Ξ

◊ In de klas aan de slag rond armoede

Organisatie: Stad Gent

Plaats: Scholen in de stad Gent

Programma:

Ben je actief in het onderwijs en wil je aan de slag rond het thema armoede?

Er zijn lessenpakketten voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.

Bekijk hier het aanbod: https://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/ocmw-gent/gent-tegen-armoede/de-klas-aan-de-slag-rond-armoede

Infohttps://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/nieuws-evenementen/dag-tegen-armoede

 


◊ Werelddag van verzet tegen armoede: zaterdag 16 oktober 2021, 10h00 – 13h00

Organisatie: Stad Geraardsbergen

Plaats: Kunstacademie Geraardsbergen, Grotestraat 20, 9550 Geraardsbergen

Programma:

Deel 1:

Jaarlijks zorgt de werkgroep 17 oktober ervoor dat we in Geraardsbergen op die dag stilstaan bij armoede binnen onze stad. Welkom op de activiteit op 16 oktober. We vragen ook aan iedere burger om mee het verzet duidelijk te maken door een geknoopt wit laken uit het raam te hangen.

Deel 2:

We gingen in gesprek met kinderen en volwassenen in armoede over wat ze in hun eigen tijd willen doen en welke drempels ze ervaren.

Benieuwd? Kom erover meepraten op 16 oktober 2021 tussen 10u en 13u aan de Kunstacademie (Grotestraat 20, 9500 Geraardsbergen).

“Ik kan niet trakteren op café, dan blijf ik liever thuis”

“In onze buurt kan ik niet buiten spelen.

Er zijn geen leuke parkjes of pleintjes”

17 oktober is de werelddag van verzet tegen armoede. Op deze dag laten mensen in armoede en velen met hen, hun stem horen tegen het onrecht armoede.

Het thema van deze dag is dit jaar maatschappelijke participatie: volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.

De samenleving moet ruimte hebben zodat iedereen zich erin thuis kan voelen. Elk met zijn eigenheid, noden en dromen. Ieder mens is gelijkwaardig en moet zijn burgerrechten kunnen opnemen.

Kunnen kiezen wat je in je eigen tijd doet is heel belangrijk om deel te nemen aan de samenleving.

Ergens deel van uitmaken, jezelf kunnen zijn, jezelf ontwikkelen en ontdekken, jezelf ontspannen zijn noden van ieder mens. Zelf kunnen bepalen hoe je die eigen tijd invult, draagt bij tot een gelukkig leven.

Ook mensen in armoede hebben het recht om zelf invulling te geven aan hun eigen tijd. Vaak bestaat nog het idee dat mensen in armoede “maar moeten aannemen wat ze kunnen krijgen”. Maar keuzevrijheid is juist een belangrijk onderdeel van volwaardig deelnemen aan de maatschappij.

In je vrije tijd bouw je ook een sociaal netwerk uit. Enorm belangrijk om niet in isolement en eenzaamheid te geraken. De coronacrisis heeft dat meer dan ooit duidelijk gemaakt.

In onze buurt kan ik niet buiten spelen.

Er zijn geen leuke parkjes of pleintjes

Leden Werkgroep: https://www.geraardsbergen.be/leden-werkgroep-17-oktober


Info
: https://www.geraardsbergen.be/17oktober

 


Pop-Up Expo Delete Digitale Uitsluiting: zaterdag 16 oktober 2021

Organisatie: Dante Open Armen en Pieter Sanders

Plaats: STEK Brusselsesteenweg 152, 1500 Halle

Programma:

De digitalisatie van onze samenleving is een feit. 90% van de gezinnen in België vindt zijn toegang tot de digitale samenleving.

Maar wat met die overige 10%. De toegang tot de digitale samenleving blijkt niet voor iedereen gelijk te zijn. Voor mensen in armoede werpt het net extra drempels op!

Ontdek de verhalen van uitsluiting en vooruitgang beleefd door de ogen van mensen in armoede

Info: https://www.facebook.com/events/284981729843649

 


◊ Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger: woensdag 13 oktober 2021

Organisatie: Siloam, UMB, De Trawanten, Trefpunt Armoede, Armoede vakbond

Plaats: Auditorium Louis Roppe, Universiteit Hasselt, Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt

Programma:
Boekvoorstelling “Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger“. Je hoeft het boek niet gelezen te hebben om deel te nemen.

Bekijk de flyer .

Informatie rond de boekvoorstelling en inschrijving: [email protected]

Ξ

◊ Wake tegen extreme armoede: zaterdag 16 oktober 2021

Organisatie: ATD Vierde Wereld, de UMB (Universiteit voor Maatschappelijk Belang) en de Trawanten.
Programma:
16u30: onthaal
17u00: wake en kransneerlegging aan borstbeeld prof. Paesmans voor overleden dak- en thuislozen
17u30: Uit de schulden. Getuigenissen. Knelpunten en oplossingen voor en door mensen in armoede.
19u00: afsluiting met het Vierde Wereldlied.

Bekijk de flyer .

Info: De Trawanten, [email protected]

 


◊ Creatieve kleiworkshop met als thema ‘Help je ons mee kloven overbruggen’: zaterdag 16 oktober 2021, 9u30 – 12u30

Organisatie: VWAHWN, met steun van Welzijnszorg, ’t Kringske, ’t Venster, Art’Iz, De Leest, Sociaal Huis, Stad Izegem, Stadsbibliotheek Izegem, Prizma Scholengroep

Plaats: Melkmarkt, 8770 Izegem

Info: https://www.facebook.com/VWAHWN/

Ξ

◊ Maak kennis met ’t Kringske en de verschillende organisaties: zaterdag 16 oktober 2021

Organisatie: VWAHWN, met steun van Welzijnszorg, ’t Kringske, ’t Venster, Art’Iz, De Leest, Sociaal Huis, Stad Izegem, Stadsbibliotheek Izegem, Prizma Scholengroep

Programma:
Maak kennis met ’t Kringske en de verschillende organisaties bij een gezellig tasje koffie

Plaats: Melkmarkt, 8770 Izegem

Info: https://www.facebook.com/VWAHWN/

 


Artistiek project: zet samen de krijtlijnen op: zondag 17 oktober 2021, 14u00 – 14u15

Organisatie: VZW ’t Schoederkloptje

Plaats: Molenstraat 10, 8610 Kortemark (Zarren)

Programma:
Artistiek project: zet samen de krijtlijnen op

Info: https://www.facebook.com/tschoederkloptje.vzw.54

 


◊ Soep op de stoepactie: donderdag 14 oktober 2021, van 09u00 tot 13u00

Organisatie: Welzijnshuis Kortenberg

Plaats: Markt, Dr. V. De Walsplein, 3070 Kortenberg

Programma:
Een lekker kopje verse soep. Waar krijgt een mens het warmer van? Ook dit jaar organiseert Het Welzijnshuis op 14 oktober 2021 een ‘Soep op de stoep-actie’

Waarom?

Armoede is een complex verhaal. Het kan ons allemaal overkomen. Uit statistieken blijkt dat 1 op de 7 Belgen leeft in armoede. Vaak blijven ze verdoken uit schroom en heersende vooroordelen.

Met de actie ‘soep op de stoep’ trachten we een stukje van dit taboe te doorbreken.

Samen maken we werk van een toekomst zonder armoede en sociale uitsluiting.

Elk initiatief tegen armoede telt. Ook het jouwe!

Houd de online gemeentelijke communicatiekanalen goed in de gaten voor meer informatie.

Prijs: basistarief: gratis

Leeftijd: geschikt voor alle leeftijden

Info:

 


◊ Wandeltocht in het thema van armoede in de stad: zondag 17 oktober 2021

Organisatie: Armoede Knelt – Leuvens Collectief tegen Armoede en Sociale Uitsluiting

Plaats: Leuven ( meer details in het programma vermeld)

Programma:
Dit jaar staat de wandeling volledig in het teken van maatschappelijke participatie.  Aan de hand van allerlei weetjes stap je door het Leuven van vroeger en nu. Met je eigen wandelboekje op zak leer je nog meer over hoe er vandaag en in het verleden met armoede werd omgegaan.

Nieuw dit jaar zijn de opdrachten voor kinderen tijdens de wandeling. Via allerlei opdrachtjes, weet- en zoekvraagjes en sociale vraagstukken worden ook kinderen uitgedaagd om stil te staan bij maatschappelijke participatie.

Start 13:00 tot 15:30 op de Grote Markt Leuven, aan de Steen.
+/- 4 km en+/- 2uur wandelen
De weg is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen, al moet je hier en daar wel wat kasseien trotseren en een stevige helling omhoog tot een volgende stopplaats.

Na de wandeling kan je terecht op de Grote markt om nog enkele info- en geefstandjes te bezoeken.

Om 16:30 sluiten we de Actie af met een moment aan de Steen tegen Armoede.

Deze wandeling is een realisatie van het Leuvens Collectief tegen Armoede en Sociale Uitsluiting ism de Erfgoedcel Leuven en het Stadsarchief Leuven.

Je vindt de wandeling ook in de Erfgoed App onder de naam “Wandeling tegen Armoede” . Een vrijwilligster uit een van de basiswerkingen in Leuven gidst je  door de wandeling en de teksten in het boekje. Zo hoef jij enkel nog te wandelen en te genieten.

Info:

 


◊ 10 jaar de Moazoart, 10 jaar van hoop en dromen: zondag 17 pktober 2021, 20u00 – 21u15

Organisatie: De Moazoart

Plaats: CC Lokeren, Kerkplein 5, 9160 Lokeren, België (kaart)

Programma:

Ontmoetingshuis De Moazoart vzw bestaat 10 jaar en dat willen ze vieren.

Wat je mag verwachten? Een leuke avond met fijne gasten waarbij we terugblikken, maar ook onze toekomstplannen uit de doeken doen, aangevuld met muzikale intermezzo’s en gepresenteerd door Bart Van Avermaet.

Aansluitend nodigen ze je graag uit voor onze receptie. De toegang is gratis. Graag een seintje als je komt: [email protected] of 0468 33 95 96.

Ontmoetingshuis De Moazoart is een realisatie van Compaan in het kader van ESF-project Jobpit Lokeren, CAW Oost-Vlaanderen, Welzijnsschakel Horizon en de Dienst Samenleving van de Stad Lokeren met de steun van de Vlaamse Overheid, Welzijnszorg, Koning Boudewijnstichting, AG Insurance, Rotary Lokeren, Lions Club Lokeren, Agora Club Lokeren, Inner Wheel Waasland en vele private sponsors en organisaties.

Info: https://www.facebook.com/events/631612101556834

 


Mini parade aux lanternes pour la Journée Mondiale de Lutte contre la Pauvreté: vrijdag 15 oktober 2021

Organisatie:  Couleur Café Asbl

Plaats: Rue Jean-Hubert Cavens 49, 4960 Malmedy

Programma:
Mini parade aux lanternes

Infohttps://www.rwlp.be/1710/

 


◊ Werelddag van Verzet tegen Armoede – Maak het mee!: zondag 17 oktober 2021: van 12u30 tot 17u30

Organisatie: Netwerk tegen Armoede
Plaats: CC Mechelen, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen
Programma:
Een Mechelse namiddag vol cultuur voor iedereen. Maak het mee en geef een signaal tegen armoede en sociale uitsluiting in onze samenleving.

Vanaf 12u30 doorlopend : bar, sportbox, infostand Uitpas, postkaarteninstallatie, expo ‘het nieuwe geniaal’.

13u00 en 13u30: Armeense poëzie

13u40: workshop Arabische caligrafie en Armeense dans

14u30: theater Par Hasard: A pair of socks. – Gratis, wel reserveren via https://cultuurcentrum.mechelen.be/

16u00: Geknipt – het Mechelse samenwerkingsverband 17/10 – neemt het woord!

16u30: Het koor dat niet noodzakelijk kan zingen. – Gratis, wel reserveren via https://cultuurcentrum.mechelen.be/

17u15: hapjes door ‘Vrienden van Palestina’.

Prijs: Basistarief: gratis

Met speciale dank aan Arsenaal/Lazarus, CCM & Internationaal Comité.

Via de lokale armoedeverenigingen kunnen mensen tegen voordelig tarief ook volgende activiteiten meemaken: onbijtfilm Yakari (11u in CCM), Swing van circus Ronaldo (14u via CCM), en theater Rabot 2 (16u in nona). Standaardtickets kunnen via de websites van desbetreffende cultuurhuizen gekocht worden.

Geknipt is een armoedecollectief uit Mechelen en bestaat uit: De Keeting, De Lage Drempel, Welzijnszorg, Avansa, Beweging.net, Samenlevingsopbouw, Straathoekwerk, Zwemmen in Brak Water en CAW. Deze activiteit vindt plaats met de steun van Stad Mechelen.

Leeftijd: geschikt voor alle leeftijden

Info:


◊ Diverse evenementen ( zie verder bij Programma )

Plaats: Lokaal Dienstencentrum (LDC) Allegro, Volkslaan 302, Bus 0001, 8930 Menen

Programma:
Armoede is een zeer reëel probleem, ook in onze onmiddellijke omgeving. Het gaat om een systeem dat mensen minder kansen geeft. Op 17 oktober verzetten we ons tegen dat systeem. Stad Menen organiseert een mars, die door het centrum van Menen zal trekken. We maken er iets kleurrijks en hartverwarmends van met live muziek en verse soep.

Wil ook jij je solidariteit tonen? Stap dan mee in de mars. We verzamelen om 16:00 aan het woonzorgcentrum Andante (Volkslaan 300). Gelegenheidskoor “In Ko’ Or” geeft het startschot. Daarna vertrekken we voor een tocht van 5 km door het centrum. Rond 18u30 eindigen we weer aan Andante. “In Ko’ Or” zorgt voor een slotmoment.

Deelnemen aan het koor? Gelieve dit te laten weten in het lokaal dienstencentrum Allegro, Volkslaan 302, Menen (056 527 282).

De koorrepetities gaan door op volgende momenten:

Woensdag 6 oktober / 16:00 – 18:00

Vrijdag 15 oktober / 19:00 – 21:00: generale repetitie

Zondag 17 oktober / 18:30 : opvoering

Oproep: soeptassen

Tijdens de mars op 17 oktober 2021 zullen we soep schenken aan iedereen die ons steunt. Daarvoor zijn we nu op zoek naar soeptassen. Heb jij een of meerdere soeptassen die je niet meer nodig hebt?

Dan doe je ons een groot plezier door ze te bezorgen op één van onderstaande plaatsen:

Stadhuis Menen, Lokaal Dienstencentrum Allegro, bibliotheek Menen, Sociaal Huis, De Figuranten, CC De Steiger, Dorpshuis Rekkem, Het Applauws Lauwe

Info:

 


◊ Edition II: Faites du DAL (Droit au Logement): zondag 17 oktober 2021, 14u30 – 19u00

Organisatie: Equipes populaires Hainaut occidental

Plaats: Marius Staquet Centrum, Charles de Gaulleplein, 10. 7700 Moeskroen

Programma:

Le Collectif Droit au Logement de Mouscron, en partenariat avec le Centre culturel de Mouscron, a le plaisir de vous inviter à “Faites du DAL 2ème édition”.

Logements, espaces verts, Mouscron hier, aujourd’hui et demain … Si on en discutait ?  Votre avis nous intéresse.

14u30 : Evolution de Mouscron en matière de logement : échange, expo photos, cartographies, jeux, murs d’expression, …

16u00 : Conférence gesticulée par Thitroll “Tu dors où ce soir”, conférence suivie d’un débat

Une conférence gesticulée est avant tout un spectacle, une création et un outil de réflexion.  Les conférences académiques ont trop souvent tendance à dispenser un “savoir” plutôt froid, délivré par des experts qui se posent en maître et s’adressent à un public déjà acquis à leurs propos.  Les conférences gesticulées proposent un autre regard et un autre angle d’attaque.

Droit au logement … ?  de quoi j’me mêle !
Parce qu’on doit tous dormir quelque part … qui que l’on soit,
Parce que l’on ne peut s’en priver à peine quelques jours,
Parce que le droit au logement est inscrit dans la constitution belge, à l’article 23,
Parce qu’il est ratifié dans le droit européen, à l’article 31,
Parce qu’il est enfin écrit dans la déclaration universelle des droits de l’être humain,4
Parce qu’on en parle si peu qu’il semble acquis une fois pour toutes qu’il faut payer pour dormir,
Parce que je ne cesse de me demander pourquoi tout le monde trouve ça normal … et vous d’ailleurs, combien dépensez-vous pour dormir, vous ?
Entrée : une denrée non périssable au profit des Restos du coeur

19u00 : Clôture

Info:

 


Interactie wandeling ‘Doolhof’: zondag 17 oktober 2021, 14u00 – 15u00

Organisatie: Ons Huis

Plaats: Markt, 2400 Mol

Programma:

Officiële opening van de interactieve wandeling – ‘Doolhof’

De bezoekers van Ons Huis werkten samen met woordenkunstenaar Tom Driesen (vroegere stadsdichter van Turnhout). Deze samenwerking resulteert in een interactieve wandeling door onze gemeente. Op verschillende plaatsen kunnen deelnemers halt houden en worden dan uitgedaagd een opdracht te doen of een geluidsfragment te beluisteren. Deze wandeling is rolstoel- en buggytoegankelijk.

Brochure: https://www.gemeentemol.be/file_uploads/552278.pdf

Info:

Ξ

◊ Opendeurdag Ons Huis in Mol: zondag 17 oktober 2021, van 15u00 tot 18u00

Organisatie: Ons Huis

Plaats: Bresserdijk 4, 2400 Mol

Programma:
Tijdens de lockdown moest Ons Huis haar deuren gesloten houden voor bezoekers en vrijwilligers. Het uitgelezen moment om verbouwingen te doen. Deze verbouwingen werden gefinancierd door onze gemeente. Benieuwd naar het resultaat? Welkom op onze opendeurdag!

Info:

 


Installation de la fresque Il quarto Stato sur la Place de l’Ange : maandag 11 oktober 2021 tot dinsdag 19 oktober 2021

Organisatie: LST – Luttes Solidarités Travail Namen

Plaats: Engelenplein, Namen

Programma:
Installatie van het fresco Il quarto Stato
Aanwezigheid van de LST militanten op het Engelenplein op maandag 11 oktober 2021

Info: http://www.mouvement-lst.org/2021-10-17_journee_mondiale_refus_misere

Ξ

◊ Filmvoorstelling « Solde insuffisant », gerealiseerd door CAL en ADAS: woensdag 13 oktober 2021 : 10.00 uur

Organisatie: LST – Luttes Solidarités Travail Namen

Plaats: Cinex, Rue St Nicolas 84, 5000 Namur

Programma:
Filmvoorstelling « Solde insuffisant »

Info: http://www.mouvement-lst.org/2021-10-17_journee_mondiale_refus_misere

Ξ

◊ Présence et mobilisation sur le marché, accompagnés des transparents : zaterdag 16 oktober 2021

Organisatie: LST – Luttes Solidarités Travail Namur

Plaats: Namur

Programma:
Présence et mobilisation sur le marché, accompagnés des transparents.

Info: http://www.mouvement-lst.org/2021-10-17_journee_mondiale_refus_misere

Ξ

◊ In het Waals Parlement: maandag 18 oktober 2021, 11u00

Organisatie: LST – Luttes Solidarités Travail Namur

Plaats: Rue Notre Dame 1, 5000 Namur

Programma :
Getuigenissen en toespraken van activisten, associatief en burgerlijk debat.

De heer Marcourt, voorzitter van het Parlement, zal ons om 11.00 uur welkom heten (onder voorbehoud van bevestiging van het exacte tijdstip).

Info: http://www.mouvement-lst.org/2021-10-17_journee_mondiale_refus_misere

Ξ

◊ La suppression du statut cohabitant: zondag 17 oktober 2021, 10u30 – 19u30

Organisatie: RWLP

Plaats: Verschillende locaties in de stad Namen ( zie details bij het onderstaande programma )

Programma: 

ATTENTION : il est OBLIGATOIRE de s’inscrire au RWLP car les places sont limitées en fonction des mesures sanitaires 0473/29 85 74 ou 081/31 21 17 ou [email protected]

La journée se terminera en beauté artistique et en expression LUMINEUSE À 19H30 RASSEMBLEMENT sur l’esplanade des Abattoirs de Bomel (18, Traverse des Muses 5000 Namur) pour une balade DANS LE QUARTIER DE BOMEL à la recherche des lanternes et des arbres à écrire Prenez vos bics, stylos, crayons !!

Stop au statut cohabitant ! via diverses vidéos sur YouTube :

Info: https://www.rwlp.be/1710/

 


◊ Warme chocomelk voor een warm Nazareth: zondag 17 oktober 2021

Plaats: verschillende locaties, 9810 Eke (Nazareth)

Programma:
In het kader van Warm Nazareth delen we gratis warme chocomelk uit en vragen we aandacht voor het verzet tegen armoede.

Vergeet je je eigen tas niet mee te brengen? Waar en wanneer kan je ons vinden op zondag 17 oktober:

10u00-10u30: voortuin KLJ Nazareth, Steenweg Deinze 46, 9810 Nazareth

10u45-11u15: Dorp Nazareth (achterzijde kerk)

11u30-12u00: Kerkplein Eke

13u30-14u00: ’t schoolke van Eke-Landuit, Steenweg 246, 9810 Nazareth

14u15-14u45: Stationsparking Eke

Prijs: Basistarief: gratis

Leeftijd: geschikt voor alle leeftijden

Info:


◊ Dialoogtafels rond participatie: dinsdag 26 oktober 2021, 18u30 – 18u45

Organisatie: Teledienst Ninove

Plaats: Teledienst-Ninove, Oude Kaai 11, 9400 Ninove

Programma: Dialoogtafels rond participatie

Info: Website Teledienst Ninove: https://www.teledienstninove.be/

 


◊ Dag van verzet tegen armoede: zondag 17 oktober 2021

Organisatie: BMLIK-O, ATD Vierde Wereld en Samen Divers

Programma:
Samenkomst op zondag 17/10 met mensen in armoede van BMLIK-O, ATD Vierde Wereld en Samen Divers voor een herdenkingsmoment, hoogstwaarschijnlijk in inloopcentrum Kwiedam.

Info: Website Beweging van mensen met laag inkomen en kinderen Oostende: https://bmliko.com/

Ξ

◊ Affichecampage: maandag 11 oktober 2021 tot en met vrijdag 29 oktober 2021

Organisatie: Beweging van mensen met laag inkomen en kinderen, Oostende

Plaats: Oostende

Programma:

Kunstenares Griet Cornille heeft portretten gemaakt van mensen in armoede. De portretten stellen Oostendenaars voor die in armoede leven. Verweven door de portretten staan  getuigenissen over uitsluiting.

Ze zijn onherkenbaar gemaakt op een kunstzinnige manier.  In de gezichten van de portretten staan getuigenissen over participatie in de samenleving.  Op de affiches staan QR-codes met als titel lees mij.  Deze QR-code wordt gelinkt naar een website waar de getuigenissen in hun geheel te lezen zijn. Bij elk portret legt een QR-code de link naar de volledige getuigenissen en naar achtergrondinfo bij 17 oktober. ATD Vierde Wereldgroepen werken mee aan deze initiatieven.

Info: Website Beweging van mensen met laag inkomen en kinderen Oostende: https://bmliko.com/

 


◊ Inzameling speelgoed en café: zondag 17 oktober 2021: 11u00 tot 16u00

Organisatie: Vooruit Afdeling Bierbeek

Plaats: Buurthuis De Velpe, Velpestraat 47, 3360 Opvelp (Bierbeek)

Programma:
Zin in een drankje, een babbel én een goede daad? Voor deze Werelddag van Verzet tegen Armoede koppelen we de inzameling van speelgoed ten voordele van Kirikou aan een café en (bij goed weer) terras. Voor de kinderen worden spelletjes voorzien (reuzendomino, rekker-trekker, …).
Leeftijd: geschikt voor alle leeftijden

Info:


◊ Het kind in ons: woensdag 20 oktober 2021, 20u00 – 21u00

Organisatie: CC Binder, De Schakel Puurs

Plaats: cc Binder (Puurs-Sint-Amands), Forum 9, 2870 Puurs

Programma:

Een voorstelling met mooie, ontroerende en plezante liedjes en verhalen over liefde en solidariteit, hier en wereldwijd.

Tamara Rosseel, dochter van ‘Vuile Mong’ (de Vieze Gasten), brengt poëtisch vertaalde covers en treffende verhalen, met Jef Lefève aan de piano en Marnix Vernieuwe op gitaar, beiden van oa Theater Stekelbees, de Crècheband en Risky Blues.

Info: 

Ξ

◊ Sobere maaltijd: donderdag 21 oktober 2021, 12u00 – 14u00

Organisatie: CC Binder, De Schakel Puurs

Plaats: cc Binder (Puurs-Sint-Amands), Forum 9, 2870 Puurs

Programma:

Week tegen armoede 2021

Na de ‘sobere maaltijd in je bubbel’ van vorig jaar kunnen wel elkaar weer echt ontmoeten! De Schakel nodigt voor de elfde keer uit voor een sobere maaltijd, in cc Binder op donderdag 21oktober.  Dienst- en hulpverleners, sympathisanten en beleidsmensen zijn welkom om samen met mensen van De Schakel een eenvoudige maaltijd met soep en boterhammen te eten. Iedereen schuift bij aan een lange tafel.  Zo ontstaan boeiende gesprekken tussen mensen die anders wellicht niet gemakkelijk contact zouden hebben. Mogelijk een eerste opstapje naar meer begrip voor elkaars leefwereld?

Infohttps://www.deschakelpuurs.be/activiteiten/week-van-de-armoede

 


◊ Belevingscafé t’Verzetje: zondag 17 oktober 2021, 14u00 – 17u00

Organisatie: Dag van Verzet Roeselare

Plaats: Stationsplein, 8800 Roeselare

Programma:

Met gratis animatie
Huisgemaakt straattheater
Jukebox DJ draaimedaris
Rad van fortuin met mooie prijzen
Kinderanimatie

Voor elke bezoeker een gratis stukje taart gemaakt door Doofpot vzw

De dag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting in Roeselare is een samenwerking tussen t’Hope – Vereniging waar armen het woord nemen & Welzijnsschakel, Stad & OCMW Roeselare, RSL Op Post, Samenlevingsopbouw W-Vl, De Tuin der Lusten, De Spil, VOC Opstap, ARhus en Avansa Mid- en Zuidwest.

We formuleren 5 speerpunten die vrije tijd een stuk toegankelijker maken voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie.

Infohttps://www.facebook.com/dagvanverzet.rsl.7


◊ Actie aan De Steen en opstelling in het Bruulpark: vrijdag 15 oktober 2021, 14u00 – 17u00

Organisatie: De Vrolijke Kring vzw

Plaats: Bibliotheek Ronse, De Biesestraat 4, 9600 Ronse

Programma:

14u00: Officieel moment aan De Steen, Bibliotheek Ronse – De Biesestraat 4

14u30 – 17u: (levende) opstelling en getuigenissen in het Bruulpark

Info: https://www.facebook.com/devrolijkekring

 


Tocht ‘toerke doen!?: welzijnstocht door de stad: zondag 17 oktober 2021 tot woensdag 17 november 2021 

Organisatie: Polsslag, de koepel van verschillende armoedeorganisaties uit Sint- Niklaas en de stad Sint-Niklaas

Plaats: Sint-Niklaas

Programma:

Welzijnstocht langs verschillende ontmoetings-, hulpverleningsplaatsen in centrum Sint-Niklaas.

De afgelopen periode is de groep van mensen die hulp/ondersteuning of een luisterend oor kunnen gebruiken helaas weer gegroeid. Velen van hen weten niet altijd waar ze terecht kunnen.

Samen met de stad hebben we voor het 5e jaar op rij de gids ‘veel doen met weinig geld’ aangepast en deze wordt door heel veel mensen gebruikt om zichzelf of anderen te helpen de ondersteuning te vinden die ze nodig hebben.

Info:

 


◊ Werelddag Verzet tegen Armoede – 17 oktober 2021: vrijdag 15 oktober 2021, 10u00 tot 15u00

Organisatie: Huis van het Kind Haspengouw

Plaats: Grote Markt z/n, 3800 Sint-Truiden

Programma:
Op zondag 17 oktober is het ‘Werelddag van verzet tegen armoede’. Een belangrijke dag om aandacht te vragen voor de vele mensen die dag in dag uit strijden tegen armoede. Armoede is geen ver-van-mijn-bed-show. Steeds meer gezinnen leven in kansarmoede. Mensen moeten rondkomen met een inkomen dat lager ligt dan de armoedegrens. Kansarmoede vertaalt zich ook naar slechtere huisvesting, sociale en culturele uitsluiting, ongelijke toegang tot gezondheidszorg, … 17 oktober is dus een belangrijke dag om deze problematiek onder de aandacht te brengen en op de agenda te plaatsen. En dat doen we ook met het Huis van het Kind Haspengouw in Sint-Truiden

Daarom op 15 oktober van 10u-15u kan je ons terugvinden op de grote markt. Je kan ons herkennen aan het rad met de verschillende cijfertjes op. Kom er eens aan draaien, ontdek wat het cijfer voor Sint-Truiden betekent en geniet van een tasje soep.

Iedereen is welkom!

Leeftijd: geschikt voor alle leeftijden

Info:


◊ Marktactie (Tienen): zondag 17 oktober 2021, 09u00 tot 12u00

Organisatie: Erm ‘n Erm, Tienen

Plaats: Sint-Jorisplein, 3300 Tienen

Programma:
Marktactie met een vrijetijdsversnapering, krijtspelen en optreden van ons orkest Santé Orchestra

Info: Samenlevingsopbouw RISO Vlaams-Brabant: https://risovlb.be/project/tienen-erm-n-erm

 


◊ La pauvreté sous les bombes – 5e édition: zondag 17 oktober 2021, 10u00 tot 17u00

Organisatie: Collectif tournaisien de lutte contre la pauvreté

Plaats: Place Paul-Emile Janson, 7500 Tournai

Programma:

La pauvreté sous les bombes – 5e édition!

Pour la cinquième année, la pauvreté sous les bombes revient à Tournai. Rendez vous le 17 octobre, journée mondiale du refus de la misère, sur la place Paul-Emile Jansson, pour un live painting sur la thématique de la pauvreté ! De 10h à 17h, différent.e.s artistes engagé.e.s peindront des oeuvres géantes sur la pauvreté, la précarité et l’accès aux droits fondamentaux.

Pour cette cinquième édition, on vous réserve quelques surprises qu’on dévoilera tout bientôt ici

Une organisation du collectif de lutte contre la pauvreté et de ses associations membres.

Info:

Ξ

◊ Conférence “Pauvrophobie” avec Olivier De Schutter, maandag 25 oktober 2021, vanaf 19u00

Organisatie: Collectif tournaisien de lutte contre la pauvreté

Plaats: Maison Culture de Tournai, Avenue des Frères Rimbaut 2, 7500 Tournai

Programma:

Le collectif de lutte contre la pauvreté de Tournai vous invite à la conférence qui traitera de sujets autour de la pauvrophobie. Pour cela, nous accueillons un invité de taille, Monsieur Olivier De Schutter qui sera là pour aborder le sujet. Un temps d’échange (questions/réponses) sera également mis en place!

Etant donné la pandémie de la COVID-19, nous appliquerons les mesures gouvernementales effectives en rigueur lors de l’événement.

Attention : masque obligatoire.

A très bientôt !

Le collectif de lutte contre la pauvreté de Tournai

Info: https://www.facebook.com/events/3072723179625352/


◊ Fakkeltocht tegen armoede: zaterdag 16 oktober 2021, 19u00 – 20u00

Organisatie: ’t ANTWOORD

Plaats: T’ ANtWOORD, Otterstraat 114, 2300 Turnhout, België

Info: https://www.facebook.com/events/275950467481794/

Ξ

◊ Voorstelling; ‘De reus in de Mens’: zaterdag 16 oktober 2021, 20u00 – 22u30

Organisatie: ’t ANTWOORD

Plaats: Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout

Programma:

20u00: Schouwburg Cultuurhuis de Warande

20u30: Voorstelling ‘De reus in de Mens’, door Theaterwerkplaats Het Gevolg.

Napraten met een drankje

Hang op zondag 17 oktober ook zeker een geknoopt wit laken uit je raam, als teken van solidariteit met al wie aan de armoede wil ontsnappen.

Dit evenement is gratis en toegankelijk voor iedereen!

Info: https://www.facebook.com/events/275950467481794/

 


◊ Infomarkt: zondag 17 oktober 2021 (onder voorbehoud)

Programma:
Infomarktje aan het Anker tegen armoede (Brouwershof): uitleg over 17 oktober Werelddag van Verzet tegen Armoede en de verschillende activiteiten in Willebroek (Tapori en Tapori-moeders, Leentuinen en Straatbibliotheek en ATD celvergaderingen).