Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Gedenksteen 17 oktober
Op 22 december 1992 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, 17 oktober uit tot Internationale dag voor de uitroeiing van armoede (VN resolutie). Staten en verenigingen werden hiermee opgeroepen armoede op de agenda te zetten en praktische stappen te ondernemen om armoede daadwerkelijk te bestrijden. Deze datum verwijst naar de samenkomst op het Mensenrechtenplein te Parijs op 17 oktober 1987, toen daar de Gedenksteen werd onthuld ter ere van alle slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld. Wereldwijd komen op deze dag mensen samen om eraan te herinneren dat armoede een schending van de mensenrechten is.

Meer weten over 17 oktober:

bulletUnited Nations International Day for the Eradication of Poverty 2022 (Verenigde Naties)

Om een beeld te krijgen van de verschillende activiteiten in de wereld:

bulletWerelddag van verzet tegen extreme armoede (Internationale Beweging ATD Vierde Wereld)

 


Bijdrage van het Steunpunt aan de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede

17 oktober is een belangrijke dag om aandacht op te roepen voor de vele mensen die dag in dag uit strijden tegen armoede. Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting wil hieraan deelnemen door goede informatie te verstrekken over de vele activiteiten die op deze dag georganiseerd worden, niet enkel door verenigingen waar armen het woord nemen, maar ook door lokale overheden, sociale partners, vzw’s,… Hiertoe heeft het Steunpunt een agenda opgesteld waar u per locatie kan zien hoe u deze dag mee kan beleven. Ook zonder u te verplaatsen, kan u de boodschap van deze dag mee uitdragen door bijvoorbeeld een wit geknoopt laken uit te hangen als teken van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting.

Zoals steeds stellen we het enorm op prijs indien u ons op de hoogte brengt van uw activiteiten: mail ons.

 


2022: Activiteiten waaraan u kan deelnemen zonder verplaatsing:

bulletOp de portaalsite door het Réseau wallon de lutte contre la pauvreté (RWLP), vindt u de gezamenlijke communicatie van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), RWLP, het Collectief “Rendre visible l’invisible” (Brussel) en het Netwerk tegen Armoede (NTA), die de campagne tegen armoede in heel Brussel, Wallonië en Vlaanderen in het kader van de Werelddag van verzet tegen armoede op 17 oktober aankondigt.

bulletVolg de campagne van het Netwerk tegen Armoede: “Gezocht: 180.000 woningen voor een warme thuis”.

bulletBedenk zelf een actie of laat je inspireren door ideeën aangereikt door 17 oktober limburgOefen het Vierdewereldlied in.

bulletConsultez le programme des activités organisées en Wallonie sur le site du Réseau wallon de lutte contre la pauvreté (RWLP).

bulletBeluister de single ‘Weg en weer’ gelanceerd door Welzijnszorg.

bulletFaites déposer un (ou plusieurs)  ‘personnage transparent’, qui symbolise toutes les personnes contraintes de vivre dans cette situation de ‘transparence’, d’extrême misère et participez à la campagne du Mouvement Luttes Solidarités Travail (LST).

bulletGa naar de interactieve website van ATD Vierde Wereld  ‘Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger‘, een site over vooroordelen rond mensen in armoede, met getuigenissen en cijfers. Bijhorende Facebookpagina zal ook online staan op 17 oktober.

bulletGeïnteresseerd in cijfers?
* Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert de speciale module omtrent welzijn van de enquête naar de inkomens en levensomstandigheden (EU-SILC). Er zijn grote verschillen in welzijn naar gelang de financiële situatie van de Belgen.
*Eurostat, het Bureau voor de Statistiek van de Europese Unie,  titelt haar pagina naar aanleiding van de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede (EN versie): “Meer dan 20% van de EU-bevolking loopt in 2020 het risico op armoede of sociale uitsluiting”. Visualiseer hier de cijfers over armoede.

 


2022: Activiteiten gerangschikt per locatie:

Aalst  Antwerpen Bornem  Brugge Brussel Eeklo  Erpe-Mere  Gent Hasselt Heist-op-den-Berg Herentals Izegem La Louvière  Leopoldsburg  Leuven  Lokeren   Mechelen Menen Mol  Namur  Ninove  Oostende  Quaregnon Roeselare Sint-Truiden Tienen Torhout  Tournai  Turnhout Willebroek

Voor info over lokale activiteiten in Wallonië, linken we waar mogelijk naar de website 17 oktober van RWLP.
Voor info over lokale activiteiten in Vlaanderen, linken we waar mogelijk naar de website 17 oktober van het Netwerk tegen Armoede.

 


Gezocht: 180.000 woningen voor een warme thuis: zaterdag 15 oktober 2022, 15u00 – 17u00

Organisatie: Steunpunt Welzijn en Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen Aalst

Plaats: Grote Markt, 9300 Aalst

Programma:
Stop De Armoede roept op om werk te maken van een solidair woonbeleid met meer betaalbare en kwalitatieve woningen, want iedereen heeft recht op een goed dak boven zijn hoofd!

Wonen is een recht voor iedereen! Meer dan 2400 Aalstenaars staan op de wachtlijst voor een sociale woning. De wachttijd kan oplopen op tot meer dan 5 jaar. Deze gezinnen moeten met een klein budget op zoek naar een woning op de private huurmarkt, waar ze vaak terechtkomen in een te dure, te kleine of ongezonde huurwoning. De gevolgen van slechte huisvesting wegen door op heel het gezin: gezondheidsproblemen, stress, minder onderwijskansen, sociaal isolement, … We roepen op om werk te maken van een solidair woonbeleid met meer betaalbare en kwalitatieve woningen, want iedereen heeft recht op een goed dak boven zijn hoofd! Op zaterdag 15 oktober 2022 op de Grote Markt in Aalst wordt de droom van zovele mensen op wachtlijsten en in moeilijke leefomstandigheden visueel gemaakt. Roep je mee op voor solidaire antwoorden en actie tegen de wooncrisis? Kom dan naar onze actie op zaterdag 15/10.

Info:
Facebook Stop De Armoede
Site: www.stopdearmoede.welzijn.net

 


◊ Feest 50-jarig bestaan Centrum Kauwenberg: maandag 17 oktober 2022

Organisatie: USAB, Centrum Kauwenberg

Plaats: Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Programma:
Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van Centrum Kauwenberg, organiseert USAB samen met hen een fototentoonstelling in de gebouwen van UAntwerpen. De tentoonstelling (in de benedenverdieping van de B-blok van de stadscampus) wordt feestelijk geopend op 17/10 (de dag van het wereldwijde verzet tegen armoede) en zal lopen tot begin februari. Je kan er een collage bewonderen van de werking van Centrum Kauwenberg en enkele portretfoto’s van mensen in armoede.

Bij deze foto’s zal een QR code hangen. Die kan je scannen met een smartphone om een geluidsfragment te beluisteren waarin deze mensen kort iets vertellen over zichzelf. Heb je geen smartphone, dan kan je er eentje lenen (in ruil voor een waarborg zoals een identiteitskaart) bij de balie van Agora Caffee (bij binnenkomst via de glazen toegangsdeur aan de hoofdingang meteen rechts).

18u00: Welkomstwoordje door Centrum Kauwenberg
18u15: Het Kauwenberglied
18u25: Geschiedenis van Centrum Kauwenberg
18u50: Toekomst van Centrum Kauwenberg
19u00: Pieter Cools over participatie van mensen in armoede
19u30: Optreden Koor Onze Rijkdom
20u00: Officiële opening van de tentoonstelling
20u10: Bezoek tentoonstelling en receptie

Openingsavond 17/10: aula C.003, ingang via Prinsstraat 13
Tentoonstelling: gang van B-blok, stadscampus, ingang via Prinsstraat 13

Zie het plan van de stadscampus voor de bereikbaarheid.

Info:

https://www.uantwerpen.be/nl/projecten/usab/nieuws/fototentoonstelling/

Inschrijven: https://forms.uantwerpen.be/nl/usab/50-jaar-centrum-kauwenberg/?_ga=2.234309342.1706820135.1664526964-260269662.1664526964

Ξ

◊ Tijd om de benen te strekken!: zaterdag 29 oktober 2022 en zaterdag 19 november 2022

Organisatie: USAB, vzw “De Loodsen”

Plaats: Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Programma:

USAB organiseert 3 wandelingen!

Twee wandelingen staan open voor personeel van Universiteit Antwerpen. Deze vinden plaats i.s.m. vzw ‘De Loodsen’ en worden door hen begeleid. Je kan kiezen tussen 2 data.

Voor deze wandelingen vragen we een bijdrage van 7 euro per tocht, de opbrengst gaat integraal naar 2 vzw’s die werken rond armoedebestrijding (De Loodsen en Centrum Kauwenberg).

Wandeling 1. “Mensen met een missie vroeger en nu” op 29/10/2022 om 10.00u.
Wandeling 2: “Armoede onder ons” op 19/11/2022 om 10.00u.

Meer info en inschrijven kan via de website van de personeelsvereniging (klik op de naam van de wandeling naar keuze).

Daarnaast stelde USAB zelf een wandelzoektocht samen, voor studenten, personeel en alle andere geïnteresseerden. Je kan deelnemen tussen 17/10/2022 en 25/1/2023.

De zoektocht start aan de Prinsstraat 13, het ‘Hof Van Liere’. Doorheen de wandeling loop je langs plaatsen die gelinkt zijn aan armoede, vroeger of nu. Verschillende thema’s komen aan bod, zoals onderwijs, huisvesting, vrije tijd, werk, inkomen, materiële hulpverlening, gezondheidszorg, … De zoektocht eindigt met een bezoek aan de fototentoonstelling i.h.k.v. 50 jaar Centrum Kauwenberg. Deelname is gratis, maar je mag vrijblijvend een gift doen voor deze vereniging waar armen het woord nemen (info via het wedstrijdreglement).

Er zijn leuke prijzen te winnen:
een bon van 200 euro van Global Travels
een smartphone t.w.v. 109 euro (zonder simkaart)
een etentje in de universiteitsclub

onder de overige deelnemers verloten we: handdoeken van Olivier Strelli (4 in totaal), een reisstekker (3 in totaal), een strandlaken (10 in totaal), een bestekset (2 in totaal), een rugzak, een plakbandhouder, en een lunchbox

Op woensdagavond 8 februari 2023 om 19 uur in het “Agora Caffee” (Grote Kauwenberg 2, 2000 Antwerpen) worden de prijzen uitgereikt.

Vanaf 16/10 kan je het wedstrijdreglement en alle nodige documenten op deze website raadplegen.

Info: https://www.uantwerpen.be/nl/projecten/usab/nieuws/wandelzoektocht/

Ξ

◊ Actieweek Betonne Jeugd rond dak- en thuisloze jongeren: maandag 10 oktober 2022 tot en met zaterdag 15 oktober 2022

Organisatie: Betonne Jeugd

Plaats: diverse plaatsen in Antwerpen

Programma:

Actieweek van Betonne Jeugd in Antwerpen rond dak- en thuisloze jongeren. Een kleurrijke tent reist door Antwerpen langs verschillende jeugd(welzijns)organisaties. Op elke locatie wordt een activiteit georganiseerd door en voor jongeren. Elke dag wordt een nieuwe eis/standpunt de wereld ingestuurd rond dak- en thuisloze jongeren.

Info:
Facebook pagina Betonne Jeugd: https://www.facebook.com/BetonneJeugd

Ξ

◊ Woonprotest Antwerpse armoedeverenigingen: zondag 16 oktober 2022, 12u05 – 15u00

Organisatie: STA-AN vzw, SAAMO, Netwerk tegen Armoede

Plaats: Operaplein 1, 2018 Antwerpen

Programma:

STA-AN en SAAMO slaan de handen in elkaar en voeren samen actie ikv WERELDDAG VAN VERZET TEGEN ARMOEDE.
Onze focus ligt dit jaar op de woningcrisis, dit sluit aan bij de Vlaamse campagne van het Netwerk tegen Armoede.

Op 17 oktober is het de internationale dag van verzet tegen armoede.

Verzet dat vandaag meer dan nodig is. De stijgende woonkosten, de stijgende energiekosten, de stijgende levenskosten nemen een steeds grotere hap uit ieders budget. Mensen bouwen schulden op om (voorschotfacturen) te kunnen afbetalen.

Er zijn dus dringend maatregelen nodig die ervoor zorgen dat wonen en energie weer betaalbaar worden en niet meer dan 40% van het inkomen uitmaken. Die er voor zorgen dat iedereen in een energiezuinige woning kan wonen en in de winter niet letterlijk in de kou hoeven te staan. Die maatregelen zijn er, ze zijn al langer gekend. Ze moeten vooral uitgevoerd worden.

Het is intussen 5 na 12. Daarom organiseren STA-AN en SAAMO op 16 oktober een woonprotest. De woon- en energiecrisis wordt door veel mensen gevoeld. Mensen in armoede zullen die dag hun eisen meenemen. Breng vooral ook je eigen eisen mee.  Uit solidariteit met wie gisteren al in armoede leefde en om te voorkomen dat er  mensen vandaag in armoede zullen belanden.

Deze eisen schuiven wij alvast naar voor:

12u05: optocht van het Operaplein naar het Sint-Jansplein
Programma op het Sint-Jansplein:

Info: https://www.sta-an.be/dag-van-verzet-tegen-armoede/

 


◊ Film + nabespreking: dinsdag 18 oktober 2022, 20u00 – 21u30

Organisatie:  Cultuurcentrum Ter Dilft

Plaats: Cultuurcentrum Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43, 2880 Bornem

Programma:
Een jukebox voor iedereen? Docu-film + nabespreking

Info:

https://www.terdilft.be/

 


◊ “Het recht op een goede en betaalbare woning”: zaterdag 15 oktober 2022, 10u00 – 13u00

Plaats: Stadsschouwburg Brugge, Vlamingstraat 29, 8000 Brugge

Programma:

10u00 – 13u00 op het pleintje voor de Stadsschouwburg Brugge, Vlamingstraat 29, 8000 Brugge

10u00– 11u00 : optocht met fanfare door de Brugse straten

11u00 – 12u00 : een woonstraat (met typische Brugse huisjes) voor de Stadsschouwburg waar een 20-tal verenigingen verschillende aspecten van het woonprobleem naar voor brengen

12u00 – 13u00 : receptie met broodjes

Info:

 


Drempelfesival: Stop de Maatschappelijke Armoedefabriek, zondag 16 oktober 2022, 13u00 – 20u00

Organisatie: Brussels Platform Armoede

Plaats: Metro Sint-Katelijne, Brandhoutkaai, 1000 Brussel

Programma:

Een participatief festival in het kader van de internationale dag van het verzet tegen armoede

We leven vandaag in een erg ongelijke samenleving. Tal van factoren bepalen of mensen een waardig leven kunnen leiden.

Denk maar aan herkomst, sociale achtergrond, opleidingsniveau, leeftijd, vermogen om technologische kennis op te doen en in te zetten, etc. Discriminatie is alom vertegenwoordigd maar wordt vaak gebanaliseerd. Armoede ontstaat nochtans niet uit zichzelf, maar wordt door maatschappelijke structuren gecreëerd en in stand gehouden.

Kortom, armoede is een direct gevolg van politieke en maatschappelijke keuzes.

Laten we daarom op zondag 16 oktober ter gelegenheid van de werelddag van verzet tegen armoede samenkomen om de politiek op te roepen structurele maatregelen te nemen die bijdragen aan een gelijke samenleving.

Info: https://www.brusselsplatformarmoede.be/nl/17-oktober-2022 en https://1710.be/

 


◊ Kaars aansteken en soep & brood maaltijd: maandag 17 oktober 2022, 18u00 – 19u00

Organisatie: Wijkcentrum De Kring

Plaats: Wijkcentrum De Kring, Zuidmoerstraat 136/8, 9900 Eeklo

Programma:
Kom je kaars zelf aansteken op 17 oktober en schuif gratis aan bij onze soep & brood maaltijd. Welkom vanaf 18u om samen te eten, om 19u steken we de 765 kaarsen aan met live muziek!

Info: https://www.wijkcentrumdekring.be/

 


◊ Woonwandeling ‘gezocht; een warme thuis’: zondag 16 oktober 2022, 14u00 – 18u00

Organisatie: Welzijnsschakel Ommekeer

Plaats: Kloosterstraat 7, 9420 Erpe-Mere

Programma:

Woonwandeling ‘gezocht: een warme thuis’

Onze drie sleutels die kunnen zorgen voor een warme thuis in Erpe-Mere:
1. Een ambitieus sociaal woonplan voor Erpe-Mere dat streeft naar 6% sociale woningen

In 2007 heeft het gemeentebestuur beslist tegen 2025, 140 extra sociale huurwoningen te voorzien in onze gemeente.  Dankzij de inspanningen ziet het er naar uit dat het doel zal bereikt worden en dat juichen we toe. De inspanning is een bewijs dat een lokaal bestuur de mogelijkheden heeft om het aanbod van sociale woningen te verhogen. Er blijft echter een tekort. Erpe-Mere heeft net als de rest van Vlaanderen te weinig sociale woningen. Een bewijs daarvan zijn de meer dan 1900 gezinnen op de wachtlijst, waarvan 180 nu woonachtig in Erpe-Mere.

We vragen aan de gemeente voor de toekomst een ambitieus gemeentelijk sociaal woonplan te maken met meer sociale woningen dan het voorziene minimum. In Vlaanderen heeft een gemeente gemiddeld 6% sociale huurwoningen. We vragen dat de gemeente het aantal sociale woningen verhoogt van nu 3% of 350 sociale huurwoningen naar 6% of 700 sociale huurwoningen.

Het is positief dat de gemeente investeert in het actief opzoeken van private verhuurders die hun woning kunnen verhuren via het sociaal verhuurkantoor. Het aantal sociale woningen via het sociaal verhuurkantoor neemt toe, maar de groei blijft beperkt.

We zijn voorstander van kleinschalige sociale woonprojecten verdeeld over de verschillende dorpen. Het aantal sociale woningen verhogen kan door bij nieuwe bouwprojecten steeds een percentage sociale woningen te voorzien,  actief op zoek te gaan naar bouwgronden en andere opportuniteiten, door bij leegstand actief gebruik te maken van het recht op voorverkoop of het sociaal beheersrecht.

  1. We vragen voorrangsregels voor kwetsbare huurders

De gemiddelde wachttijd voor een sociale woning bij de SHM Denderstreek is 5 jaar. De lange wachtlijst is een gevolg van het tekort aan sociale woningen. Het is drummen op de wachtlijst. Met als gevolg concurrentie en frustratie in de wachtrij.  Frustratie bij diegenen die een hoge nood hebben, maar ook frustrerend voor diegenen die wegzakken op de lijst omdat andere voorrang krijgen. Prioriteit blijft het wegwerken van de wachtlijsten. Prioriteit blijft meer sociale woningen.

Ondertussen vragen we de helft van de sociale woningen toe te wijzen aan kwetsbare huurders:

  1. We vragen een systeem van intense huurbegeleiding voor kwetsbare huurders

Wanneer mensen op de wachtlijst staan, dan kunnen ze niet anders dan privaat huren. De zoektocht naar een huurwoning is moeilijk. Er zijn te weinig huurwoningen en mensen ervaren vaak discriminatie omwille van hun inkomen, omdat ze alleenstaande zijn of van andere origine zijn.

Mensen betalen te veel huur en wonen vaak in een woning van mindere kwaliteit.  Niet iedere huurder heeft de nodige vaardigheden of kent zijn/haar rechten. Als huurder bevindt je je vaak in een kwetsbare positie en ben je bang je huurwoning te verliezen en beslis je vaak te blijven waar je bent.

We vragen dat het lokaal bestuur investeert in de mensen op de wachtlijst. Het lokaal bestuur kan zorgen voor een aanklampende begeleiding door een intensieve samenwerking tussen woonloket, OCMW, huurmaatschappij, Ommekeer en andere sociale spelers. Er kan gekozen worden om vanuit de middelen van de leegstandsbelasting extra personeel als huurbegeleider aan te stellen.

Op de eerste plaats kan de huurbegeleiding intensief huurders begeleiden die te maken hebben met ongeschikt of onbewoonbaarverklaring van de woning, uithuiszetting of gezinnen waarvan 50% of meer van het inkomen naar huur gaat of alleenstaande ouders. Maar het moet ook kunnen op aanvraag van iedere huurder die er nood aan heeft.

Om de begeleiding zo toegankelijk mogelijk te maken, gebeurt de begeleiding op vrijwillige basis.  Er is geen sociaal onderzoek, er zijn geen verplichtingen of voorwaarden voor het gezin.

Concreet kan de huurbegeleiding samen op weg met de huurder bekijken of hij/zij recht heeft op een huursubsidie of huurpremie van de Vlaamse overheid, toegang heeft tot een huurwaarborg via het OCMW of tot een noodwoning.

De  huurbegeleiding kan zij aan zij met de huurder de zoektocht starten naar een nieuwe huurwoning. Ondersteunen bij het inschrijven voor een sociale woning. Samen zoeken op het internet, vervoer regelen bij woningbezoek, het bezoek aan een mogelijke huurwoning voorbereiden.  Het zijn vaak bij die concrete stappen dat er ondersteuning nodig is.

De  huurbegeleiding kan helpen bij de communicatie met de verhuurder in geval van conflicten of indien nodig bij gerechtelijke stappen

Info:

Ξ

◊ Poppentheather Pedrolino: ‘Blijf in uw k(r)ot’: zondag 16 oktober 2022, 19u30 – 20u30; maandag 17 oktober 2022, 20u00 – 21u00

Organisatie: Welzijnsschakel Ommekeer

Plaats: Cultuurhuis EMotia, Oudenaaardsesteenweg 458, 9420 Erpe-Mere

Programma:

Poppentheater Pedrolino ‘Blijf in uw k( r )ot’.
Koning Filip komt door onvoorziene omstandigheden op straat te staan. Hij gaat op zoek naar een huis op de krappe huurmarkt. Volg zijn avonturen in deze confronterende en plezante voorstelling.

Geïnspireerd door verhalen van mensen in armoede uit de Welzijnsschakels en de campagne over wonen van Samen Tegen Armoede.

Iedere mens moet een eigen thuis kunnen hebben. Een plek waar je graag woont. Een huis of appartement dat goed is voor jou. Een woonst die past bij wat je nodig hebt. Een woning waar je je veilig voelt. Je mag er blijven wonen zolang je het zelf wil. Dat is het recht op wonen. In ons land is het niet gemakkelijk om een goed betaalbare woning te vinden.

Info:
Website: https://samenarmoedestoppen.org/
Mailadres: [email protected]
Tickets: https://www.emotia.be/pedrolinopoppentheater

 


◊ Vorming rond armoede (BMLIK): maandag 10 oktober 2022, 10u00 – 12u00

Organisatie: BMLIK (Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen)

Plaats: BMLIK, Nieuwebosstraat 3, 9000 Gent

Programma:

Wat is armoede? De Beweging voor Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen helpt je feit van fictie te onderscheiden.

Je komt te weten wat een ‘vereniging waar armen het woord nemen’ is en hoe de BMLIK te werk gaat.

Voor wie? Professionele hulpverleners, vrijwilligers, studenten.

Dit is een gratis activiteit.

Info:

Ξ

◊ Netwerkdag ‘betaalbaar wonen’ (voor professionelen en organisaties): dinsdag 11 oktober 2022, 10u00 – 16u00

Organisatie: Stad Gent

Plaats: Bedrijvencentrum De Punt, Kerkstraat 108, 9050 Gentbrugge

Programma:

In het kader van de Dag tegen Armoede 2022 organiseert de Stad Gent een netwerkmoment rond betaalbaar wonen. Op onze standenmarkt maak je kennis met het Gentse woonaanbod. Er staan verder ook interactieve infosessies op het programma. Je kiest zelf waar je aan wil deelnemen bij inschrijving. Hieronder meer uitleg over de sessies. En er zal vooral veel tijd en ruimte zijn om elkaar te ontmoeten en te netwerken.

Meer uitleg over de sessies:

10.15 uur: De nieuwe woonmaatschappij

Een Vlaams decreet bepaalde dat alle bestaande sociale huisvestingsmaatschappijen in juni 2023 in steden en gemeenten moeten fuseren tot één sociale woonactor.
Wat betekent dit voor Gent? Welke sociale huisvestingsmaatschappijen doen vandaag al mee?
Wat verandert er aan het toewijzingsreglement? Wat betekent dit voor sociaal wonen in onze stad? Op deze vragen krijg je een antwoord in deze infosesssie.

Huuringent

Huuringent wil de stijgende vraag naar huurwoningen opvangen door kwalitatieve woningen in hoofdhuur te nemen van privé eigenaars en die door te verhuren aan kandidaat huurders tegen een eerlijke prijs. Zo is de eigenaar zeker van zijn huurinkomsten en de huurder krijgt een goede woning. Wil je meer te weten komen over hoe HuurinGent te werk gaat en waar ze zich onderscheiden van een Sociaal Verhuurkantoor, volg dan deze sessie.

11.30 uur: Woonwijzer

Wonen is een breed thema, de Woonwijzer neemt heel wat aspecten ervan op. We ondersteunen bijvoorbeeld in complexe dossiers waarvan de woning een probleemaspect is. We geven infosessies aan een groep van je cliënten. En nog veel meer. Wil je alles te weten komen? Schrijf je dan in en ontdek alles over de werking van de Woonwijzer en over hoe we kunnen samenwerken.
Heeft mijn cliënt recht op een huurpremie of huursubsidie? 

Een huurpremie en een huursubsidie… wat is nu juist het verschil? Tijdens deze infosessie geven we uitleg over beide en over de voorwaarden van de huurpremie en huursubsidie. We geven je ook tips en aandachtspunten die nuttig kunnen zijn om de aanvraag in orde te brengen.

Lunch 12.45 tot 13.30 uur

13.30 uur: Transitwoningen

Al gehoord  van de nood- en transitwoningen maar weet je niet zo goed voor wie ze bedoeld zijn of wat de voorwaarden zijn? In deze infosessie kom je te weten kom je te weten hoe de aanmelding en verdere begeleiding van de bewoners gebeurt.

Betaalbaar renoveren

Woont je cliënt in een woning met een schimmelprobleem of doet de boiler het niet goed? Moeten er nieuwe ramen geplaatst worden of is er nood aan een grondige renovatie? Kom tijdens deze infosessie te weten welke technische, financiële en administratieve ondersteuning er bestaat voor alle kleine en grote renovatiekwesties.

14.45 uur: Gent knapt op

Het project ‘Gent Knapt Op’ renoveert woningen van eigenaar-bewoners die in slechte staat zijn. We zetten in op de kwaliteit van de woningen en maken ze energiezuiniger.  Het budget is 30.000 euro om een woning te verbouwen. Die som moet pas worden terugbetaald door de eigenaar op het moment dat de woning wordt verkocht. In deze sessie kom je te weten wanneer eigenaars in aanmerking komt voor dit project en wat dit voor hen betekent.

Help! Ik dreig uit huis gezet te worden!

Een (dreigende) uithuiszetting is zonder twijfel een zeer ingrijpende gebeurtenis.

Vanuit het recht op wonen ontwikkelde OCMW Gent specifieke hulpverlening en een aanbod tot bemiddeling om uithuiszettingen te voorkomen. Kom er in deze sessie alles over te weten.

Dit zijn gratis activiteiten.

Info:

Ξ

◊ Vorming ‘Heldere brieven’: vrijdag 14 oktober 2022, 9u30 – 12u00

Organisatie: Stad Gent

Plaats: EGW-gebouw (voormalige openbare bibliotheek), Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent

Programma:

De Zuidpoort nam de afgelopen 2 jaar uitgaande brieven van Stad Gent onder de loep. Veel brieven zijn namelijk voor veel mensen te moeilijk. De Zuidpoort heeft samen met een groep van 20 mensen met armoede-ervaring deze brieven aangepast. Ze maakten ook een brochure en een checklist op.

De Zuidpoort neemt je in deze workshop mee op weg om zelf meer leesbare brieven en brochures te schrijven en je duidelijk te maken wat werkt en wat niet.

Dit is een gratis activiteit.

Info:

Ξ

◊ (W)arme verhalen ervaringsdeskundigen getuigen: zaterdag 15 oktober 2022, 10u00 – 12u00

Organisatie: Stad Gent

Plaats: De Krook, Mirjam Makebaplein 1, 9000 Gent

Programma:

Mensen in armoede dragen een rugzak vol verhalen. Ervaringsdeskundigen brengen via eigen gedichten hun ‘verborgen’ verhalen van pijn, maar ook van moed, doorzettingsvermogen én succes. Laat je verrassen door deze boeiende getuigenissen.

Deze sessie nodigt je uit om na te denken over de impact van armoede en wat het betekent om in kansarmoede te leven.

Voor wie?  Iedereen is welkom.

Dit is een gratis activiteit

Info:
Inschrijven kan via deze link: https://inschrijvingevenementen.gent.be/Event/Details/8edc0106-592f-ed11-9db1-000d3ade3bf7

Ξ

◊ Wandeling ‘Arm Gent’: zaterdag 15 oktober 2022 en zondag 16 oktober 2022, 14u00 – 15u30

Organisatie: Stad Gent

Plaats: Verzamelpunt trappen Stadhuis (kant Botermarkt)

Programma:

Wandel mee en luister naar verhalen over armoede.

In Gent is er geen gebrek aan fiere verhalen over het roemrijke verleden. Maar hoe verging het ondertussen de kleine man aan de zelfkant van de stedelijke samenleving?

VIZIT Gent neemt je mee op een themawandeling met in de hoofdrol de verschoppelingen en landlopers van vroeger, maar ook de Gentenaars die vandaag in armoede leven. Wandel mee en luister naar hun verhaal.

Voor wie? Iedereen is welkom

Dit is een gratis activiteit

Info:
– 15 oktober 2022:

16 oktober 2022:

Ξ

◊ Ergens nog een betaalbaar nest?

Organisatie: Stad Gent

Plaats: /

Programma:

Veel mensen wonen te klein, onzeker, ongezond en te duur. Zeker mensen met een laag inkomen. Op 17 oktober, de Dag tegen Armoede, vragen we aandacht voor hun situatie op de woningmarkt. Wat kan jij doen?

1. Zonder zorgen verhuren

Als je eigenaar bent van een tweede woning kan je jouw woning zorgeloos verhuren aan het Sociaal Verhuurkantoor Gent. Je bent zeker van je huurinkomsten en het onderhoud van je woning. Tegelijk geef je mensen die het wat moeilijker hebben een thuis. Meld je aan via www.sociaalverhuurkantoor.gent

  1. Stort een gift op rekening BE10 0000 0000 0404 van de vzw Woongift.

Heb je geen tweede woning? De vzw Woongift biedt directe steun aan jonge gezinnen met kinderen en jongeren die dak- en thuisloos zijn. Ze renoveren ook leegstaande appartementen voor die groepen.

  1. Kleef onze tattoo op jouw arm

Haal een tattoo (zie beeld hieronder) in het GentinfoPunt in de buurt en plak jezelf, je lief, je kinderen, oma of buren vol! Ben je actief op social media? Post dan een foto van jezelf met je tattoo en deel met de hashtag #genttegenarmoede.

Zo toon je dat je solidair bent met iedereen die het moeilijk heeft om een betaalbare, goede woning te vinden.

  1. Steun de eisen van het Gentse middenveld

Het Gentse sociale middenveld strijdt tegen armoede met de actie #Rechtopbetaalbaarwonen en #Geenenkelemensopstraat. Burgers, organisaties en experts hebben samen vragen en eisen opgesteld voor de Gentse, Vlaamse en federale overheid.

Lees de eisenbundel

Ξ

◊ Kom naar de stadshal: maandag 17 oktober 2022

Organisatie: Stad Gent

Plaats: Poeljemarkt, 9000 Gent

Programma:

Op 17 oktober is er van alles te doen aan de stadshal. Neem deel aan een gratis activiteit, plak een tattoo, bezoek de infomarkt of geniet van een hapje of drankje. Ook in de week vóór 17 oktober staat er van alles op het programma. Ga op wandel met een gids, luister naar ervaringsdeskundigen en leer bij over de leefwereld van mensen in armoede.

Ξ

◊ Stad in beweging

Organisatie: Stad Gent

Programma:

De wooncrisis is een uitdaging waar elke stad mee worstelt. Stad Gent probeert de woonmarkt op verschillende vlakken toegankelijker te maken.

Ξ

◊ Optocht en acties aan de steen: maandag 17 oktober 2022

Organisatie: Gents Collectief tegen Armoede

Plaats: Sint-Pietersplein

Programma:

Het Gents Collectief Tegen Armoede organiseert een optocht door Gent en acties aan de steen tegen armoede op Sint-Pietersplein
Gents Collectief Tegen Armoede is een koepelorganisatie met De Zuidpoort, BMLIK, SIVI en Jong Gent in Actie

Info: https://gentscollectieftegenarmoede.be/

Ξ

◊ In de klas aan de slag rond armoede

Organisatie: Stad Gent

Plaats: Scholen in de stad Gent

Programma:

Ben je actief in het onderwijs en wil je aan de slag rond het thema armoede?

Er zijn lessenpakketten voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.

Bekijk hier het aanbod: https://stad.gent/nl/samenleven-welzijn-gezondheid/ocmw-gent/gent-tegen-armoede/de-klas-aan-de-slag-rond-armoede

 


Limburgse actie: Wereldverzetdag tegen armoede: maandag 17 oktober 2022

Organisatie: Stad Hasselt

Plaats: Stad Hassselt, Limburgplein 1, 3500 Hasselt

Programma:

HET VIERDEWERELDLIED
Begin alvast te oefenen! Muziek en tekst vierdewereldlied

Info: http://www.17oktoberlimburg.be/limburgsemanifestatie

Ξ

Wandeltour Armoede en Solidariteit: Wereldverzetdag tegen armoede: maandag 17 oktober 2022, 13u00 – 17u00

Organisatie: De Brug Hasselt

Plaats: 3500 Hasselt

Programma:
De Brug Hasselt vzw, vereniging waar armen het woord nemen, is een trekkende organisatie van deze Kerngroep met meer dan 40 Hasseltse partnerorganisaties die met armoede te maken krijgen.

Locaties Wandeltour

Toegang, drank en eten zijn gratis en ze zijn vrij naar keuze te bezoeken

Regenbooghuis (Meldertstraat 38) – salonbabbel met armoedeverenigingen – koffie en taart

Z33 – zaal 58 (Bonnefantenstraat 1) – fototentoonstelling armoede – drankje

De Brug Hasselt vzw (Minderbroederstraat 17) – soepbabbel met armoedeverenigingen – soep, brood en een drankje

Volkstehuis (Kempische Kaai 11) – eerbetoon en bezinningsmoment voor de overleden dak- en thuislozen bij het standbeeld van professor Paesmans, stichter van het Volkstehuis – drankje

Vervolg van het programma:

– 14 uur – ‘t Scheep – Samenkomst aan het gedenkteken ‘Steen tegen armoede’
– 14.15 uur – Welkomstwoord en onthulling van de ‘Kwetsbare reus’, symbool voor de omvang en de complexiteit van armoede – Derya Erdogan, schepen van armoedebestrijding en welzijn
– 14.30 uur – Start bezoek deelnemende organisaties en verdeling routekaartjes/gratis drank- en eetkaart
– 16.45 uur – Einde van de bezoekronde aan het Volkstehuis

Inschrijven is niet nodig.

Info: https://www.facebook.com/1710armoedehasselt/

 


◊ Kun(s)t u ons horen?!: Wereldverzetdag tegen armoede: maandag 17 oktober 2022

Organisatie: Vzw Den Draai

Plaats: Noordstraat 25/bus 3, 2220 Heist-op-den-Berg

Programma:
Gehoord worden betekent gezien worden en serieus genomen worden. Dit is één van de basisbehoeften van mensen. Wanneer we spreken over ‘ons niet gehoord voelen.’ Wat betekent dat dan precies?

Je niet gehoord voelen heeft rechtstreekse gevolgen voor je zelfvertrouwen en zelfwaardering. Wanneer mensen in armoede leven staan basisbehoeften onder druk en brokkelt het zelfvertrouwen af. Daarnaast zien we dat de verschillende soorten hulp niet altijd even goed inspelen op de realiteit waarin deze mensen leven of dat hoge drempels de toegang tot de hulpverlening bemoeilijken. Het antwoord op deze vaststelling ligt in participatie!

Participatie gaat over meedoen in de samenleving via arbeid of dagbesteding, onderwijs, onderlinge hulp, vrijwilligerswerk, in verenigingen en sociale netwerken. Iedereen moet kunnen meedoen: jong of oud, man of vrouw, met beperking of zonder. Participatie bij de ontwikkeling van beleidsbeslissingen en ontwikkeling van hulpverleningsaanbod werkt drempelverlagend. Dit is niet enkel van toepassing op mensen in armoede, maar geldt voor de hele samenleving.

Om hier op in te zetten is het belangrijk dat we steeds kijken naar leefwereld van de bevolking! Wat zijn de bezorgdheden van de mensen, waar botsen gezinnen in 2022 op en hoe kunnen onze beleidsmakers en sociale organisaties een antwoord op bieden?

Vanuit Den Draai stellen we deze vraag wekelijks aan de mensen en geven we deze signalen door aan het lokaal bestuur van Heist-op-de-Berg en aan organisaties die deze drempels kunnen aanpakken. Samen starten we projecten op en passen we zaken aan om zo samen te werken aan een toegankelijk en rechtvaardig Heist-op-den-Berg.

Info:
Inschrijven voor een van de activiteiten bij:

Ξ

◊ De geboorte van een Kunstwerk

Organisatie: vzw Den Draai

Plaats: Noordstraat 25/bus 3, 2220 Heist-op-den-Berg

Programma:
Onder leiding van Piet van Pelt maken we een kunstwerk rond armoede.
We exposeren vanaf 10 oktober tot 17 oktober ,”Wereldverzetdag tegen Armoede”
Wie graag meehelpt aan de geboorte van ons kunstwerk is iedere dinsdag van 9 tot 13 uur welkom in de Kerk van Itegem.
‘s Middags worden broodjes voorzien.
De ontwikkeling van het kunstwerk kan je hier volgen.

Info:
Inschrijven voor een van de activiteiten bij:

Ξ

◊ Actie op de gemeenteraad: maandag 10 oktober 2022, 19u30 – 20u30

Organisatie: vzw Den Draai

Plaats: 2220 Heist-op-den-Berg

Programma:

Gemeenteraad
We vestigen de aandacht op de stem van onze mensen en willen dit jaar aankaarten dat we na al die jaren nog steeds niet gehoord worden met ons thema “Kun(s)t u ons horen’
We maakten samen met 2 kunstenaars een schilderij van 5m op 3m.

Info:

Ξ

◊ Film “Entre deux mondes (Ouistreham)”: woensdag 12 oktober 2022, 15u00 – 16u00; 20u00 – 21u00;  donderdag 13 oktober, 18u00 – 19u00

Organisatie: vzw Den Draai

Plaats: Cultuurcentrum Zwaneberg, Cultuurplein 1, 2220 Heist-op-den-Berg

Programma:

Een beroemde schijfster (Juliette Binoche) gaat incognito aan de slag als schoonmaakster ter voorbereiding van een nieuw boek over werkonzekerheid. Ze gaat in de Franse kustgemeente Ouistreham wonen om daar als schoonmaakster aan de slag te gaan. Hoewel ze geconfronteerd wordt met de economische implicaties en de sociale onzichtbaarheid, ontdekt ze ook welke onderlinge solidariteit er heerst. Er ontstaan vriendschappen gebaseerd op vertrouwen. Maar wat gebeurt er met dat vertrouwen wanneer de waarheid over haar identiteit aan het licht komt?

Info:

Ξ

◊ Interactieve infoavond: donderdag 13 oktober 2022, 18u00 – 19u00

Organisatie: vzw Den Draai

Plaats: 2220 Heist-op-den-Berg

Programma:
info avond interactieve info-avond met Cis Dewaele over beleid en sociaal werek vanuit de leefwereld van mensen

Info:

Ξ

◊ Fakkeltocht met livemuziek door Braca; zaterdag 15 oktober 2022, 19u00 – 20u00

Organisatie: vzw Den Draai

Plaats: Noordstraat 25, 2220 Heist-op-den-Berg

Programma:
Vandaag trekken we met fakkels door de Heistse straten om de aandacht te vestigen op een rechtvaardig Heist-op-den-Berg. We roepen armoede een halt toe!

Info:

 


◊ Getuigenissen, fakkeltocht en receptie: maandag 17 oktober 2022, 19u00 – 20u00

Organisatie: VZW De Fakkel

Plaats: Cultuurcentrum ’t Schaliken, Grote Markt 35, 2200 Herentals

Programma:
Getuigenissen, een zelfgemaakt woonlied, de jaarlijkse fakkeltocht (20u00) en een receptie

Info: Website vzw De Fakkel: https://www.vzwdefakkel.be/home

 


◊ Wandeltocht naar verschillende armoedekloven: zondag 16 oktober 2022, 10u00 – 11u00

Organisatie: ‘t Kringske

Plaats: Melkmarkt, 8770 Izegem

Programma:
We nemen jullie tijdens deze wandeltocht (4km) mee naar de verschillende armoedekloven, en met behulp van onze leden en meewerkende partnerorganisaties tonen we jullie hoe deze kloven invloed hebben op het dagdagelijkse leven van mensen in armoede. Om deze kloven kracht bij te zetten kunnen jullie op iedere stopplaats een kunstwerk terugvinden die de kracht van onze boodschap versterkt.

Info:


◊  Commémoration des 20 ans de l’inauguration de la réplique de la Dalle du Refus de la Misère: maandag 17 oktober 2022

Organisatie: ATD Quart-Monde La Louvière

Plaats: Dalle du refus de la Misère, La Louvière

Programma:
C’est une année particulière pour le groupe de La Louvière : il fête ses 35 ans d’existence et les 20 ans de l’inauguration de la réplique de la Dalle du Refus de la Misère de La Louvière. Pour cette édition, un rassemblement citoyen sera organisé. Il y aura différentes prises de paroles, témoignages ainsi qu’un geste symbolique et un temps festif.

Info: https://atd-quartmonde.be/nos-actions/journee-mondiale-du-refus-de-la-misere/

 


Participatief Theater 170.000: woensdag 12 oktober 2022, 19u00 – 20u00

Organisatie: SAAMO Limburg

Plaats: Cultuurcentrum Leopoldsburg, Kastanjedreef 1, 3970 Leopoldsburg

Programma:

Het participatieve theaterstuk neemt je mee in de leefwereld van kandidaat en sociale huurders. Ze laten op een ‘enthousiaste’, ‘pakkende’ en ‘grappige’ manier zien, hoe zij kijken naar de woonproblematiek in Vlaanderen en meer bepaald naar de situatie binnen de sociale huisvestingssector.

Een trailer van de theatervoorstelling “170.000” vindt u hier. https://vimeo.com/752061060

Buurt- en opbouwwerkers ontvingen veel verontrustende signalen over de komst van één Limburgse Huisvestingsmaatschappij. Ze legden hun oor te luisteren bij kandidaat- en sociale huurders en verzamelden hun vragen en bezorgdheden over de fusie van SHM’s en SVK’s. Na de voorstelling stelt SAAMO Limburg aanbevelingen voor om van de Limburgse Huisvestingsmaatschappij een succes te maken.

Info:
Facebook pagina SAAMO Limburg: https://www.facebook.com/SAAMOLimburg

 


◊ “Over wonen”: zaterdag 15 oktober 2022

Organisatie: Armoede Knelt – Leuvens Collectief tegen Armoede en Sociale Uitsluiting

Plaats: Grote Markt, 3000 Leuven

Programma:

Ook dit jaar organiseert het Leuvens Collectief tegen Armoede haar jaarlijkse wandeling en actie op de Grote Markt van Leuven, namelijk op zaterdag 15 oktober! We brengen het thema WONEN in beeld en staan bewust stil bij de realiteit van armoede en ieder die hier dagelijks mee geconfronteerd wordt. Tussen 13u en 16u is iedereen doorlopend welkom om onze thematische wandeling rond wonen doorheen de binnenstad te doen (+- 4km), nadien volgt er een actie met muziek, getuigenissen, een hapje en drankje… . Ben jij er bij?

Vanaf 13u00: themawandeling ‘wonen’ (4 kilometers)
14u00 – 16u30: happening met debat, infostands, workshops, …
16u30 – 17u30: actie aan de steen tegen armoede met percussie, muziek, toespraak en zang

Info:

 


◊ Lezing, poppentheater, getuigenissen en receptie: vrijdag 14 oktober 2022, 20u30 tot 22u00

Organisatie: De Moazoart

Plaats: Cultuurcentrum Lokeren, Kerkplein 5, 9160 Lokeren

Programma:

20u00 welkomstwoord van de voorzitter, Jan Cools

20u05 kadering van het thema en de woonproblematiek door het Netwerk Tegen Armoede 20:15 poppentheater In de greep van de FLURK: https://www.pierke.be/portfolio/in-de-greep-van-de-flurk

Doelpubliek: Volwassenen

Samenvatting

Of hoe ook de koning kan ondervinden wat armoede is …

In het kader van de campagne van Welzijnszorg 2006 creëerde poppentheater PEDROLINO een humoristische poppentheater-stuk rond de problematiek van armoede en uitsluiting. Niemand minder dan onze koning Filip wordt immers door een radicale groepering, de F.L.U.R.K., van de troon gestoten en noodgedwongen moet hij nu als dakloze door het leven. Hij komt op die wijze in contact met diverse personen die elk op zich een aspect van de problematiek belichten : de wantrouwige politieman, de lepe huisjesmelker, het oude vrouwtje dat, net als haar ouders, al haar hele leven armoede gekend heeft en nu haar dochter dezelfde weg ziet opgaan ; een rechter en een sociaal assistent die papieren en dossiers duidelijk belangrijker vinden dan daadwerkelijke hulpverlening, iemand die denkt de wereld te zullen verbeteren door aalmoezen uit te delen en op die wijze het eigen geweten sust enz …

Het stuk bevat heel veel humor, soms mild, dan weer bijtend sarcastisch, is op andere momenten dan weer een tikje sentimenteel maar formuleert in de eerste plaats een ernstige aanklacht tegen het uitsluiten en dumpen van mensen in armoede. In een scherpe slotspeech zal Koning Filip tenslotte de machthebbers wijzen op hun plicht om ervoor te zorgen dat de sociale grondrechten gerespecteerd worden en daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht.

Samen armoede uitsluiten, is de boodschap, ook van dit poppentheater …

Van deze productie bestaan twee versie :

– een “korte” versie van 30 minuten (eenakter) geschikt als inleiding, intermezzo of afsluiter van een volledig uitgewerkt programma ;

– een “lange” versie van 50 minuten (3 bedrijven, geen pauze) wanneer het poppentheater de hoofdbrok van de avond of namiddag uitmaakt.

Opgelet : het stuk is absoluut niet geschikt voor kinderen. Schoolvoorstellingen zijn wel mogelijk, doch enkel voor kinderen vanaf 14 jaar en mits in de klas de nodige voorbereiding of minstens nabespreking voorzien is.

21u15 getuigenissen en reacties van enkele bezoekers over de het theater en de woonproblematiek

21u35 slotwoord van de Schepen van Sociale Zaken, Nina Van der Sypt

21u45 receptie

Info:
Facebookpagina Ontmoetingshuis De Moazoart: https://www.facebook.com/demoazoart

 


◊ Optocht en huizen bouwen: maandag 17 oktober 2022, 10u00 – 11u00

Organisatie: Geknipt Mechelen
Geknipt is een Mechels armoedecollectief, bestaande uit verschillende sociale partners en armoedeorganisaties. Elk jaar organiseren we één activiteit rond armoede!

Plaats
: Grote Markt, 2800 Mechelen

Programma:
Optocht door Mechelen + huis uit dozen bouwen op Grote Markt

Geknipt is een armoedecollectief uit Mechelen en bestaat uit: De Keeting, De Lage Drempel, Welzijnszorg, Avansa, Beweging.net, Samenlevingsopbouw, Straathoekwerk, Zwemmen in Brak Water en CAW. Deze activiteit vindt plaats met de steun van Stad Mechelen.

Info:

Facebookpagina Geknipt Mechelen: https://www.facebook.com/gekniptmechelen

Ξ

◊ Debat/open gesprek met verantwoordelijken SVK & Woonpunt en schepenen: maandag 17 oktober 2022, 11u00 – 12u00

Organisatie: De Lage Drempel

Plaats: Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

Programma:
Debat / open gesprek met verantwoordelijken SVK & Woonpunt en schepen Gabriella De Francesco, Simon Allemeersch opent het gesprek met een kort voorstuk.

Info: https://www.delagedrempel.be/

 


◊ Zing mee tegen extreme armoede ( zie verder bij Programma )

Plaats: Zie programma

Programma:

Schrijf je in voor ons koorproject en zing/ stap samen met ons mee tegen armoede. Op maandag 17 oktober 2022- naar aanleiding van Werelddag van Verzet tegen Armoede- organiseren Stad Menen en diverse partners een slotmoment. We maken er iets hartverwarmends van met live muziek en verse soep. In Ko’Or is een groep die zingt en voor verbinding staat. Kunnen zingen hoeft niet! Wie zin heeft, doet gewoon mee.

Alle repetities vinden plaats in het auditorium van ‘Academie voor Muziek en Woord – Stad Menen’

Vrijdag 16 september 2022: 19u30-20u30
Vrijdag 23 september 2022: 19u30-20u30
Vrijdag 30 september 2022: 19u30-20u30
Vrijdag 7 oktober 2022: 19u30-20u30
Vrijdag 14 oktober 2022: 19u30-20u30: generale repetitie
Maandag 17 oktober 2022:  19u00: opvoering slotmoment

Het slotmoment vindt plaats in de studio (eerste verdieping) in het gebouw cc De Steiger (Waalvest) 8930 Menen om 19u00.

Een samenwerking tussen stad Menen, Academie voor Beeld, Muziek en Woord, Welzijnsschakels VZW, De Figuranten, CAW Zuid-West-Vlaanderen, cultuurcentrum De Steiger, Uit De Marge, PCM, Bib Menen & Allegretto

Info: Meezingen?

 


◊Getuigenissen en opkomst met muziek, receptie: maandag 17 oktober 2022, 19u00 – 20u00

Organisatie: Ons Huis Mol

Plaats: Rozenberg 2, 2400 Mol

Programma:

Getuigenissen over wonen door mensen in armoede met een streepje muziek (1u), daarna een optocht door de straten van Mol met muzikale begeleiding (1u). Afsluiten gebeurt met een gratis receptie in het lokaal dienstencentrum (Jakob Smitslaan 28)

Info: https://onshuismol.be/

 


◊Agissons avant l’explosion. Place à l’investissement durable, pour une vie digne à tout âge : journée mondiale de lutte contre la pauvreté, maandag 17 oktober 2022, 10u00 – 21u30

Organisatie: Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté

Plaats: 5000, Namen

Programma:

Rendez-vous à Namur le lundi 17 octobre pour la Journée Mondiale de Lutte Contre la Pauvreté!

Parce que l’éradication de la pauvreté passe par un investissement important maintenant!

Finis les pansements, en avant pour des revenus qui permettent le droit à l’aisance, en avant pour un pacte logement-energie-climat, en avant pour pour une société de l’accueil inconditionnel!

Info 
: https://www.facebook.com/events/620884552931112/?ref=newsfeed

Ξ

◊ Travailleur.euse & pauvre quand même : zaterdag 15 oktober 2022, 13u30

Organisatie: CAL Namur

Plaats: Centre d’Action Laïque de la Province de Namur, Rue de Gembloux 48, 5002 Saint-Servais

Programma:

La Journée internationale de lutte contre la pauvreté a lieu chaque année le 17 octobre.

En prélude à cet événement d’importance majeure, Le Centre d’Action Laïque de la province de Namur vous invite à une journée de réflexions et d’échanges. L’occasion de nous pencher, aux côtés d’experts et d’intervenant.e.s de terrain sur le phénomène alarmant des « travailleurs pauvres » et sur la généralisation du « précariat ».

Force est en effet de constater que sous l’effet conjugué de crises multidimensionnelles et les métamorphoses néolibérales du travail salarié, ce dernier devient de plus en plus impuissant pour empêcher la sous-prolétarisation des personnes ayant pourtant un travail.

Avec nos invité.e.s nous tenterons de répondre aux nombreuses questions qui se posent:

– Le travail salarié constitue-t-il un rempart contre la pauvreté, un facteur d’émancipation sociale et l’une des conditions nécessaires de l’accès à une existence digne ?

– Un emploi de « qualité » est-il la bonne réponse face au sentiment grandissant d’inutilité sociale décrit par l’anthropologue David Graeber ?

– Tandis que la pauvreté est perçue trop communément comme relevant de la responsabilité personnelle, le phénomène des travailleurs pauvres n’éclaire-t-il pas sous un nouveau jour les causes réelles et fondamentales de la pauvreté ?

– La pauvreté laborieuse qui aujourd’hui éclate au grand jour comme un phénomène voué à s’étendre n’est pas ce qui a toujours été essentiellement au fondement même de la notion d’emploi et du travail salarié ?

Tarif : Gratuit
Public : à partir de 16 ans
Internet : http://laicite.com

Info :
CAL Namur :
Téléphone : +32 (0)81 73 01 31
Mail : [email protected]

Ξ

◊ Atelier libre du mercredi: lanternes de papier: woensdag 12 oktober 2022, 14u00 – 17u00

Organisatie: Le Centre Culturel de Namur

Plaats: Anciens Abattoirs de Bomel, Trav. des Muses 18, 5000 Namur

Programma :
Un atelier où se conjuguent l’artistique et la lutte au présent en vue de la Journée Mondiale de Lutte contre la Pauvreté. Participez à cette journée militante en créant des lanternes en papier qui illumineront ensuite les rues de Namur lors de la traditionnelle Parade des Lanternes.
Public : Tout public

Info : http://centrecultureldenamur.be/journee-lutte-contre-pauvrete-2022/

Ξ

◊ Dans la rue: Parade des lanternes: maandag 17 oktober 2022, vanaf 19u30 

Organisatie: Le Centre Culturel de Namur, RWLP

Plaats: 5000 Namur

Programma: 

Éclairer artistiquement et solidairement la nuit à la bougie Départ de la cour de l’école ITN- Asty Moulin, rue Asty-Moulin, 60 à Namur. Une création collective réalisée par des associations un peu partout en Wallonie ! Un rassemblement final solidaire, lors d’une marche apaisante alors que la colère légitime bouillonne ! Un regroupement final dans la cours du Centre culturel des Abattoirs de Bomel Les bougies c’est beau et c’est chaud, uniquement dans les lanternes … pour la parade nocturne ! Dans vos et nos maisons, le droit à l’électricité s’impose, la bougie doit rester décorative ! Les bus seront tous proches pour les retours à 21h15, et la gare est toute proche.

Une fois la nuit tombée, chacun est invité à participer à une grande Parade des Lanternes, fabriquées par des citoyens en nos ateliers et partout ailleurs en Wallonie. Elles seront portées collectivement à travers Namur pour témoigner ainsi de l’énergie et de la créativité des populations, de la combativité et de l’espoir qui rassemblent. Nous vous communiquerons le lieu de rassemblement dans les prochains jours.
Public : Tout public

Gratuit

Info : http://centrecultureldenamur.be/journee-lutte-contre-pauvrete-2022/

Ξ

◊ Au théâtre: Mobilisation citoyenne: maandag 17 oktober 2022, 11u00 

Organisatie: Le Centre Culturel de Namur

Plaats: Anciens Abattoirs de Bomel, Trav. des Muses 18, 5000 Namur

Programma: 

Mobilisation citoyenne. Grande salle
Public : Tout public
Gratuit

Info : http://centrecultureldenamur.be/journee-lutte-contre-pauvrete-2022/

Ξ

◊ Au théâtre: A cheval sur le dos des oiseaux: maandag 17 oktober 2022, 14u00 en 20u30

Organisatie: Le Centre Culturel de Namur

Plaats: Anciens Abattoirs de Bomel, Trav. des Muses 18, 5000 Namur

Programma: 

Dans un seul en scène délicat, lucide et touchant, l’auteure Céline Delbecq évoque le manque d’humanité criant par lequel les rouages administratifs relaient l’individu au pied de l’ascenseur social. D’une grande tendresse et justesse, elle raconte l’histoire d’une femme qui se confie simplement et sans détour. Elle s’appelle Carine Bielen. Le soir, elle boit un petit verre de rouge pour dormir tranquille. Mais seulement le soir… et seulement quand il y a du vent, parce que « l’alcool, dit-elle, ça fait de la misère ». Carine est encore dans l’innocence de l’enfance quand — parce qu’issue d’un milieu précaire — la société la place dans une case dont elle ne sortira pas, celle de la filière handicapée. Du remboursement de médicaments à la mise sous tutelle, à force de cocher des cases, elle en est devenue prisonnière.

À un tel point qu’il serait légitime de se demander si le système de protection sociale n’est pas, in fine, un système de contrôle social. Carine a intégré le regard qu’on porte sur elle depuis l’enfance et elle ne se révolte pas. Mais son fils, Logan, a changé sa vie : avec son petit, elle a « reçu le monde entier» comme elle dit. Et pour lui, elle est prête à se battre.

Si seulement la personne assise en face d’elle au guichet du service social avait la possibilité et le temps de l’écouter. Carine pourrait lui raconter son histoire. Mais elle ne le peut. Alors, elle vous la raconte. Une histoire c’est aussi ce qui donne aux mots, à la langue, au récit la force de l’emporter sur les chiffres et les cases…

« Déchirante Véronique Dumont : avec une présence vraie, la comédienne joue sur un fil délicat, entre l’humilité de sa condition et l’espoir tenace et lumineux d’être comme tout le monde, d’avoir droit aux mêmes rêves que d’autres. » — Le Soir

Info :

Ξ

Voor info over andere lokale activiteiten in Namur, linken we waar mogelijk naar de website 17 oktober van RWLP.

 


◊ Voorlezen open brief en visuele actie: maandag 17 oktober 2022, 17u30 – 18u30

Organisatie: Teledienst Ninove

Plaats: Stadhuis Ninove, Centrumlaan 100, 9400 Ninove

Programma:
Voorlezen open brief gericht aan stadsbestuur & Ninoofse bevolking + visuele actie met tenten & stukje straattheater (voor het schepencollege).

Info: Facebook pagina Teledienst Ninove: https://www.facebook.com/teledienstninove

 


◊ Soep aan d’horloge: maandag 17 oktober 2022

Organisatie: Werkgroep 17 oktober

Plaats: Leopold II-laan z/n, 8400 Oostende

Programma:

11u55: samenkomst in het park van mensen in armoede en bondgenoten bij een kom soep. Op een creatieve manier worden de getuigenissen van mensen in armoede rond het thema, naar voor gebracht.

In de week voor 17/10: postkaartencampagne met medewerking van CC De Grote Post, waarbij postkaarten verspreid worden in winkels,  horecazaken  openbare  en andere plaatsen om mee te geven aan hun klanten of bezoekers. Op de voorzijde van de postkaart  staat een vooroordeel, taboe of feit, op de achterzijde een treffende getuigenis rond het thema wonen.

Info: Jan Beyen, [email protected], 0473 81 13 27

 


◊ Rassemblement maandag 17 oktober 2022

Organisatie: ATD Quart-Monde

Plaats: Place de Quaregnon

Programma:
Le 17 octobre, un petit comité se retrouvera auprès de la reproduction de la dalle en l’honneur des victimes de la misère située sur la place de Quaregnon.

Info: https://atd-quartmonde.be/nos-actions/journee-mondiale-du-refus-de-la-misere/

 


Toegankelijke gezondheidszorg in Roeselare: maandag 17 oktober, 14u00 – 17u30

Organisatie: Iedereen #VANRSL

Plaats: RSL Op Post, Brugsesteenweg 44 – Roeselare

Programma:
Welkom vanaf 14 uur:
• Drempels tot toegankelijke gezondheidszorg doorlopend in de kijker via kortverhaal, film en beeld
15 uur:
• Welkomstwoord
• “Wanneer beroep doen op de huisarts, de huisartswachtpost of de spoedarts?” door Frederik Heytens (sociale dienst AZ Delta) en Nele Verbrugghe (hoofdverpleegkundige spoeddienst AZ Delta)
• Getuigenissen
• Slotwoord door schepen Michèle Hostekint
16 uur:
Netwerkmoment met een hapje en een drankje

Info:
flyer_verzet_tegen_armoede.pdf (vanrsl.be)

 


Foto-Wandeling, maandag 17 oktober 2022, 07u00 – 19u00

Organisatie: VZW Onder Ons

Plaats: Cultuurcentrum De Bogaard, Capucienessenstraat 8, 3800 Sint-Truiden

Programma:
Gezamenlijke wandeling. Tijdens de maand oktober kan je in de Station- en Stapelstraat foto’s terugvinden met een QR code. Scan deze en leer de verhalen kennen van mensen in armoede die wonen in Sint-Truiden

Info:
Facebook Pagina VZW Onder Ons: https://www.facebook.com/VZWOnderOns/


◊ QR-code wandeling digitale uitsluiting (Vlaams-Brabant): vrijdag 23 september 2022 tot en met 10 oktober 2022

Organisatie: SAAMO Vlaams-Brabant

Plaats: Grote Markt, Veemarkt, Nieuwstraat en Leuvensestraat, 3300 Tienen

Programma:
om ons thema ‘digitale uitsluiting’ en bij uitbreiding onze organisatie bekend te maken bij de brede bevolking, hangen we een maand lang QR-plakkaten op in de binnenstad van Tienen. Als men de QRcode scant, komt men op een tekening uit dat iets te maken heeft met digitale uitsluiting. Er staat ook een statistiek, nog wat uitleg en een warme uitnodiging om naar onze denktafels te komen bij.

In 2009 legde SAAMO Vlaams-Brabant, toen nog RISO, de eerste fundamenten van Erm ’n Erm in Tienen. Sinds 2012 is Erm ’n Erm officieel erkend als Vereniging waar Armen het Woord Nemen. De vereniging is expert in armoedeproblematiek, versterkt de positie van mensen in armoede en heeft daarmee een belangrijke plaats in het Tiense armoedebeleid.

In Tienen leven heel wat mensen in armoede. Erm ‘n Erm, een Vereniging Waar Armen Het Woord Nemen, brengt hen samen en geeft hen een stem, zowel in het beleid als in de publieke opinie. Want echte armoedebestrijding heeft nood aan dialoog: een rechtstreeks gesprek tussen beleid en mensen in armoede, om samen op zoek te gaan naar oplossingen.

Laagdrempelig bereik

Erm ’n Erm brengt mensen samen en nodigt hen uit om mee na te denken over structurele en lokale problemen. Om meer mensen in armoede te bereiken, zoekt Erm ’n Erm hen gericht op, onder meer via diverse wijkinitiatieven. Samen met CAW Oost-Brabant en Alexianen Zorggroep, zorgt Erm ‘n Erm op verschillende dagen voor een ontmoetingsmoment in het Inloophuis. Het Inloophuis is een plek waar mensen met een kwetsbare achtergrond samenkomen en tegelijk ook hulp kunnen vinden.

Problemen bespreekbaar maken

Erm ’n Erm organiseert een kinderwerking, ontmoetingsmomenten, theater- en muziekrepetities, activiteiten rond het gebruik van computers,  enzovoort. Dit alles helpt mensen in armoede om problemen en drempels bespreekbaar te maken.

In het hart van de samenleving

Mensen in armoede moeten aanwezig zijn in het hart van de samenleving. Opbouwwerkers van SAAMO Vlaams-Brabant realiseren dit via de opstart en verdere uitbouw van verschillende sociale projecten, zoals projecten rond de Werelddag van Verzet tegen Armoede, STEK Tienen, het sociaal artistiek theater Bonkitasi.

Info:
https://www.saamo.be/vlaams-brabant/tienen/project/erm-n-erm/
Contact: Grote Bergstraat 21, 3300 Tienen, tel. : +32 (0)16 78 14 10

Medewerkers:
Philippe Boone, opbouwwerker Erm ’n Erm, tel. +32 (0)496 52 68 36, mail: [email protected]
Simon Roovers, opbouwwerker STEK Tienen – Erm ’n Erm, +32 (0)499 92 14 07, mail: [email protected]

 


Filmvoorstelling Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger: maandag 17 oktober 2022 – 19u00

Organisatie: CAW Noord-West-Vlaanderen – team Houtland en Avansa

Programma:
19u00 in CC De Brouckère.
Leer de mensen achter de armoedecijfers echt kennen, voorbij de vooroordelen. Marijke Decuypere (ATD Vierde Vereld) laat je luisteren en kijken naar verhalen. We gaan op zoek naar manieren om de brug te slaan tussen werelden die te ver uit elkaar liggen

Info: inschrijvingen: www.avansa-brugge.be

 


◊ Chantier de préparation: « la pauvreté sous les bombes » : woensdag 19 oktober 2022, 17u00 – 21u00

Organisatie: Collectif contre la pauvreté – Tournai

Plaats
: Silex Collectif, Fours-à-Chaux Saint-André. 1 passage des Fours Saint-André, 7521 Tournai

Programma
:
La pauvreté sous les bombes 6e édition approche à grand pas et toutes les énergies vont être nécessaires pour préparer cette nouvelle édition!

Prends un pantalon de travail, des gants ou de quoi grignoter et rejoins nous du 19 au 21 octobre de 17h à 19h chez SILEX (passage des fours à chaux, à côté des quais de vaulx) !

On va peindre, découper, refaire le monde et préparer ensemble cette joyeuse édition de la pauvreté sous les bombes #6 !
à bientôt !

Cet événement sera également organisé le jeudi 20 octobre 2022 et le vendredi 21 octobre 2022, de 17h00 à 21h00.

Info:

Facebook pagina Collectif contre la pauvreté – Tournai: https://fr-fr.facebook.com/Tournai17octobre/
Tel. : +32 (0)470 427 169

Ξ

◊ « La pauvreté sous les bombes » : zondag 23 oktober 2022, 10u00 – 20u00

Plaats: Place Paul-Émile Janson – 7500 Tournai

Organisatie: Collectif contre la pauvreté – Tournai

Programma:
Ce rendez-vous réuni des artistes grapheurs et des citoyen⋅ne·s dans le but d’attirer l’attention de toutes et tous sur la pauvreté à Tournai et de réfléchir à des solutions pour la combattre avec la participation des premier·ère·s concerné·e·s par la précarité.

Info:
Facebook pagina Collectif contre la pauvreté – Tournai: https://fr-fr.facebook.com/Tournai17octobre/
Tel. : +32 (0)470 427 169


◊ Fakkeltocht en toespraak: maandag 17 oktober 2022, 19u00 – 21u00

Organisatie: T’ANtWOORD
T’ANtWOORD is een vereniging voor mensen in armoede of voor vrijwilligers, sympathisanten die samen met ons willen pleiten tegen armoede en sociale uitsluiting.

Plaats: Otterstraat 114, 2300 Turnhout

Programma:
Ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen. Neem op maandag 17 oktober 2022 deel aan onze fakkeltocht en kom luisteren naar onze aanbevelingen voor een daadkrachtig (lokaal) armoedebeleid.

19h00: Start Fakkeltocht tegen armoede, deelname is gratis, locatie: T’ANtWOORD, Otterstraat 114, 2300 Turnhout

20h00: De Kuub, Cultuurhuis De Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout:

Toespraak door Jos Geysels, voorzitter T’ANtWOORD, gevolgd door onzeaanbevelingen voor een kwalitatief, betaalbaar woonbeleid én een meertoegankelijke dienstverlening. We sluiten de avond af met een receptie met randanimatie.

21h00: Receptie met randanimatie

Hang op maandag 17 oktober een geknoopt wit laken uit je raam, als teken van solidariteit met al wie aan armoede wil ontsnappen.

Een organisatie van T’ANtWOORD vzw in samenwerking met SAAMO Antwerpen provincie, Villa Mescolanza, CAW de Kempen, ACV, ABVV, Solidaris, Beweging.net, Kind & Gezin, Hart boven Hard, Ligo Kempen, Sociaal Verhuurkantoor Noorderkempen vzw, Huurdersbond. Met dank aan Theaterwerkplaats Het Gevolg en Cultuurhuis De Warande.

Info:
Website T’ANtWOORD: https://www.tantwoord.be/
Facebook pagina ’ T’ANtWOORD vzw: https://www.facebook.com/tantwoord.vzw/

 


◊ Ontbijt: zondag 16 oktober 2022, 09u00 – 12u00

Organisatie: Argos vzw en de dienst Samenleven van de gemeente Willebroek

Programma:
Tussen 09u00 – 12u00: Sober ontbijt

Info: [email protected]

Ξ

◊ Wake met kaarsen: maandag 17 oktober 2022, 20u00 – 20u30

Organisatie: Argos vzw en de dienst Samenleven van de gemeente Willebroek

Programma:
20u00 – 20u30: wake met kaarsen aan het Anker tegen Armoede in het Brouwershof

Info: [email protected]